#745: SAMAN TERTUNGGAK KENDERAAN SINGAPURA RM57 JUTA ?

#745: SAMAN TERTUNGGAK KENDERAAN SINGAPURA RM57 JUTA ?

Adakah benar nilai tunggakan saman kesalahan lalulintas kenderaan Singapura sudah terkumpul sehingga mencecah RM57 juta?
Adakah benar ia terkumpul sejak 10 tahun lalu, dan melibatkan 471,000 saman terutama kerana kesalahan memandu melebihi had laju di jalanraya negara kita?
Apakah tindakan kerajaan untuk mengutip tunggakan itu?
Jika ia sudah berlarutan sehingga 10 tahun, apakah ini bermakna kita terlalu lembut dengan pemilik kenderaan Singapura sehingga membiarkan mereka terlepas begitu sahaja?
Pada 9 Mei tahun ini, sebagaimana dilaporkan akhbar di sini, Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Bakri dipetik sebagai berkata:
“Pemandu kenderaan asing tidak akan dibenarkan keluar dari negara ini sebelum menjelaskan saman masing-masing. Kuasa ini diperuntukkan mengikut Seksyen 66, Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang boleh menyekat pesalah trafik yang tidak membayar kompaun.”
Dalam laporan itu, ada disebut kita akan memasang Sistem Pengesan Kenderaan Automatik (AVSS) untuk mengesan kenderaan Singapura yang melakukan kesalahan lalulintas, ditahan dan perlu menjelaskan kompaun sebelum dibenarkan keluar.
Kita tak perlu tunggu sebenarnya. Kan kita dah tunggu 10 tahun. Silap silap, kenderaan yang dicari pun dah dilupus di Singapura. Lazimnya, pemilik di sana menjual kenderaan mereka sebelum 10 tahun kerana nilai Sijil Pemilikan / Certificate of Entitlement (COE) bagi lanjutan 10 tahun kedua, tersangatlah mahal !
Dan Akta ini sudah diwartakan sejak 1987 maka keperluan untuk bertindak lebih tegas sudah sangat dituntut.
Dalam pada itu, senario kenderaan dari Singapura dipandu laju di lebuhraya sudah lazim buat kita.
Kerja aku memang memerlukan aku sentiasa bergerak dari satu tempat ke satu tempat. Dan senario kenderaan Singapura memandu laju adalah lazim terutama di lebuhraya. 
Pada ketika kerajaan mengadakan pelbagai kempen “kelajuan membunuh”, tidakkah kita terfikir, di dalam kenderaan kita sendiri ada anak kecil dan ini akan memberikan maksud yang salah kepada golongan ini.
Hakikatnya, pemandu dari Singapura tidak menghormati peraturan atau undang-undang lalulintas kita apatah lagi kita sendiri berlembut dengan mereka tentang saman yang dikenakan.
Kita tidak boleh menghantar notis saman pada mereka sebagaimana kita perolehi bila kita didapati memandu melebihi kelajuan. 
Maka jalan penyelesaiannya ialah menahan kenderaan ini dari keluar secara berterusan. Takkan kita hendak biarkan sahaja mereka berulang alik melakukan pelbagai kesalahan lalulintas walhal jika di negara mereka sendiri, mereka adalah pengecut yang sangat kecut apabila bercakap mengenai kesalahan lalulintas.
Adakah mereka akan memberikan alasan ignorance of law? 
Tidak. Mereka sebenarnya buta huruf atau buta nombor. Adakah mereka memberi alasan tidak faham dengan papan tanda amaran had kelajuan sepanjang jalanraya kita? Tetapi kenapa mereka faham makanan dan minuman yang hendak ditelan bila ke restoran di Malaysia? Malah, mereka boleh menghafal segala jenis makanan dan minuman.
Kita sebenarnya bukan berlembut, tetapi kita lembik.
Aku sebut pemandu Singapura adalah pengecut yang paling kecut bila berada di republik kecil mereka itu bersebab.
Di Singapura, bagi kesalahan memandu laju, selain sistem demerit yang membolehkan lesen memandu mereka digantung, pemandu turut dikenakan kompaun 200 Dolar Singapura (kira kira RM480).
Jika saman tidak dijelaskan selepas tamat tempoh, nilai kompaun akan dinaikkan! Itu di Singapura dan khabarnya rakyat Singapura tak sanggup untuk digantung lesen mereka atau membayar sesen lebih terhadap saman yang dikeluarkan.
Dan ya, di republik itu, tiada lagi aku dengar perkataan diskaun terhadap kompaun yang dikeluarkan terhadap pemandu. Kalau 100 Dolar Singapura, bayarlah 100 Dolar. Not a cent less, not a cent more.
Manakala kenderaan asing pula TIDAK AKAN dibenarkan keluar sehingga menjelaskan kompaun. Pergilah telefon sedara mara untuk datang bawak duit, all the way to the checkpoint. Kita ditahan seperti hostage sehingga wang tebusan dibayar.
Pastinya, sekalipun mereka mahu membayar saman tertunggak yang sudah terkumpul di Malaysia ini, kita akan berikan mereka diskaun kerana apa yang pasti, janji bayar. Kita kan baik. Kita juga bermurah hati. Maklumlah tetamu kan.
Jika kita lihat pada statistik yang aku perolehi dari Jabatan Pelancongan Johor, sepanjang 2010, sebanyak 13 juta warga Singapura memasuki negara ini memasuki jalan darat. 
Jika dikira secara purata, ini bermakna sebanyak 325,000 kenderaan setahun atau 8,904 kenderaan membawa mereka memasuki negara ini melalui Tambak Johor dan Kompleks Sultan Abu Bakar di Gelang Patah.
Manakala mengikut statistik Pihak Berkuasa Pengangkutan Darat Singapura, terdapat 598,000 kenderaan persendirian didaftarkan di republik itu sehingga 31 Disember 2010.
Jika diperbandingkan dengan jumlah saman iaitu 471,000 maka hampir kesemua kenderaan di sana sudah melakukan kesalahan trafik di negara kita !

Adakah kita risau, jika kita bertindak lebih tegas, warga Singapura ini semua takkan masuk lagi Malaysia? Trust me, they have nowhere to go except Malaysia, to eat, to drink, to isi petrol siap sengetkan kereta and many other things. They are like birds sebab bila masuk Malaysia, they will sing ‘cheap cheap cheap’.
Kenapa kat Malaysia walau dikenakan waran tangkap dan dengan masam muka kita bayar saman kita, kita tetap memandu? Because we love driving!
Aku agak pelik juga, jika kita di Malaysia boleh buat kempen waran tangkap pada pemandu yang tidak menjelaskan saman tertunggak, kenapa tidak kepada warga Singapura?
Sudah tiba masanya kerajaan lebih tegas menahan kenderaan Singapura dari keluar dan mengutip semua wang yang belum dijelaskan. Kesalahan sudah dilakukan. Jika terus berlembut, maka rugilah kita ada peraturan dan undang-undang lalulintas yang baik serta jelas.
Dan akan berterusanlah undang-undang kita diperkotak-katikkan oleh warga Singapura.
Betul tak?
And oh, the next time you see a Singapore car, please, with a very very serious expression, ask the driver this:
“Eh, ni nak jejalan ni semua ni, dah bayar saman belum?” Yes, do ask them in our Bahasa Malaysia ok.

0 Replies to “#745: SAMAN TERTUNGGAK KENDERAAN SINGAPURA RM57 JUTA ?”

 1. This entry datang tepat pada masanya! Saya ni dok ulang alik kulai-gelang patah setiap hari ikut 2nd link (since 2007). Memang dah lama saya perhatikan…Tak pernah sekalipun ada kenderaan dari Singapura-pura yang tak speeding. Kalau adapun cuma hari Jumaat sebab semua org tau rutin polis trafik akan buat road block kat simpang masuk senai(from Gelang Patah)….most of them will slow down petang2 jumaat.

  Susah sangat ke nak trace pesalah2 trafik ni? Kita ni memang dah terlalu berlembut dgn mereka. Dah tiba masanya kerajaan bertindak tegas utk kutip semula saman2 tertunggak ni. Mana tau, nanti pekerja gomen boleh dapat bonus besar next year? Tak pun boleh gak buat topup topup belanja PRU akan datang…heheeee…..

 2. This entry datang tepat pada masanya! Saya ni dok ulang alik kulai-gelang patah setiap hari ikut 2nd link (since 2007). Memang dah lama saya perhatikan…Tak pernah sekalipun ada kenderaan dari Singapura-pura yang tak speeding. Kalau adapun cuma hari Jumaat sebab semua org tau rutin polis trafik akan buat road block kat simpang masuk senai(from Gelang Patah)….most of them will slow down petang2 jumaat.

  Susah sangat ke nak trace pesalah2 trafik ni? Kita ni memang dah terlalu berlembut dgn mereka. Dah tiba masanya kerajaan bertindak tegas utk kutip semula saman2 tertunggak ni. Mana tau, nanti pekerja gomen boleh dapat bonus besar next year? Tak pun boleh gak buat topup topup belanja PRU akan datang…heheeee…..

 3. isi petrol sambil goncang2 kereta. mmg lawok.

  tapi mmg betul pun. selalu turun naik hiway JB-KL dah tak rasa mcm kat Malaysia dah. asyik nak kene bagi laluan kat kereta singapore yg hi beam. yg tak tahan tgh potong lori pun bagi hi-beam. rasa mcm nak jam break je kat lane kanan

 4. isi petrol sambil goncang2 kereta. mmg lawok.

  tapi mmg betul pun. selalu turun naik hiway JB-KL dah tak rasa mcm kat Malaysia dah. asyik nak kene bagi laluan kat kereta singapore yg hi beam. yg tak tahan tgh potong lori pun bagi hi-beam. rasa mcm nak jam break je kat lane kanan

 5. 'Manakala kenderaan asing pula TIDAK AKAN dibenarkan keluar sehingga menjelaskan kompaun. Pergilah telefon sedara mara untuk datang bawak duit, all the way to the checkpoint. Kita ditahan seperti hostage sehingga wang tebusan dibayar.'

  Believe ayh sy n saya da perna kena..dr ptg pukul 3 smpai pukul 4 pagi..worst experience

 6. 'Manakala kenderaan asing pula TIDAK AKAN dibenarkan keluar sehingga menjelaskan kompaun. Pergilah telefon sedara mara untuk datang bawak duit, all the way to the checkpoint. Kita ditahan seperti hostage sehingga wang tebusan dibayar.'

  Believe ayh sy n saya da perna kena..dr ptg pukul 3 smpai pukul 4 pagi..worst experience

 7. setiap kali balik Johor, kat hi way tu, without fail mesti akan ada ada Singaporean yg bgi hi beam soh ketepi, dia nak lari lagi laju dari kita.
  kerajaan kita memang baik lah kalau dengan pelancong2 ni sume, maklumlah antara penyumbang utama kepada ekonomi negara.

 8. setiap kali balik Johor, kat hi way tu, without fail mesti akan ada ada Singaporean yg bgi hi beam soh ketepi, dia nak lari lagi laju dari kita.
  kerajaan kita memang baik lah kalau dengan pelancong2 ni sume, maklumlah antara penyumbang utama kepada ekonomi negara.

 9. kita akan PANTAU..
  nak pantau apa lagi.. kuatkuasakanlah..

  tak cukup kakitangan..?
  punya ramai rakyat malaysia takkan takde yang layak..?

  kita jangan bagi muka.. bila bagi muka ha.. itu yang berlambak2 hutang dorang pada kita.. sebab dah tau dah, kalau kena saman sekalipun tetap dapat balik rumah tidur dengan lena tanpa ada perasaan bersalah..

  kita jugak yang rugi.. kita juga yang.. bak kata nabil.. lu pikirlah sendiri..

 10. kita akan PANTAU..
  nak pantau apa lagi.. kuatkuasakanlah..

  tak cukup kakitangan..?
  punya ramai rakyat malaysia takkan takde yang layak..?

  kita jangan bagi muka.. bila bagi muka ha.. itu yang berlambak2 hutang dorang pada kita.. sebab dah tau dah, kalau kena saman sekalipun tetap dapat balik rumah tidur dengan lena tanpa ada perasaan bersalah..

  kita jugak yang rugi.. kita juga yang.. bak kata nabil.. lu pikirlah sendiri..

 11. mereka ni sangat2 'bagus' bila memandu. besar kepala sangat2. mcm negeri sendiri je kengkadang.

  buang sampah merata2. gian sangat agaknya nak buang sampah sepah2, kn neg diaorg xleh buang smph sepah2. sampai tgh bandar JB dekat pusingan Depoh polis tu dia boleh buang kulit durian dri dalam keta. kulit durian ok, bukan tin air. menggagau keta blkg nk elak. sangatttttttt bagus perangai mereka..

  klu setakat bas pelancong tu lg la. mcm2 hal.

 12. mereka ni sangat2 'bagus' bila memandu. besar kepala sangat2. mcm negeri sendiri je kengkadang.

  buang sampah merata2. gian sangat agaknya nak buang sampah sepah2, kn neg diaorg xleh buang smph sepah2. sampai tgh bandar JB dekat pusingan Depoh polis tu dia boleh buang kulit durian dri dalam keta. kulit durian ok, bukan tin air. menggagau keta blkg nk elak. sangatttttttt bagus perangai mereka..

  klu setakat bas pelancong tu lg la. mcm2 hal.

 13. tak boleh nak salahkan orang singapura sebab pihak berkuasa malaysia yang kurang bertegas. kalau ada rekod saman, suruh diorang bayar on the spot dan sita kereta diorang kalau gagal bayar saman time tu gak.

  sesekali malaysia kena jadi kejam. dah lama sangat kena buli dengan budak kecik ni 😀

 14. tak boleh nak salahkan orang singapura sebab pihak berkuasa malaysia yang kurang bertegas. kalau ada rekod saman, suruh diorang bayar on the spot dan sita kereta diorang kalau gagal bayar saman time tu gak.

  sesekali malaysia kena jadi kejam. dah lama sangat kena buli dengan budak kecik ni 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *