SAYA AKAN BERHENTI MEROKOK.

SAYA AKAN BERHENTI MEROKOK.

Aku tak tahu how did I picked up smoking. And nope, my parents do not smoke. My dad says, it will be so uncool to smoke.

“Bro, it is so uncool to smoke, so don’t smoke,” dad says.

Gila, takkan bapak aku nak cakap macam tu. The only remarks yang dia keluarkan ialah red marks kat badan bila dapat tau aku isap rokok, and nope, we, the children kalau kena penalise, we do not go to the press menceceh macam pondan tak dapat cucuk silikon kat dada.

I started smokin during schooldays. Jahat kan. Kalau paru paru aku boleh jual kat pasar malam, sure takyah goreng. Instant paru. Kalau buat sambal pun best cucuk dengan lidi sebelah ayam percik.

I hate smoking but I am addicted to it.

Wifey will find any good reason to justify her membebel to tell me to quit smoking.

“Sayunkkk, ai sakit perutlah.”

“You tau tak sebab apa? Tu sebab isap rokok banyak sangatlah/”

“Sayunkkkkk, jari kaki ai sengal lah.”

“You tau tak sebab apa? Tu sebab isap rokok banyak sangatlah.”

Esok, kalau electric takde kat rumah pun dia akan cakap benda yang sama. Sedih kan? Kalau gas dapur abis pun, dia akan cakap – “Ayunkkk, gas abis, sebab you isap rokok banyak sangat.” Tak relevan kan, dan ini jelas satu contoh diskriminasi terhadap golongan suami.

Lusa, kalau tetiba ada grup kat pesbuk, “Menentang Golongan Isteri Menjadikan Alasan Elektrik Terputus Di Rumah dan Gas Dapur Habis Di Rumah Disebabkan Suami Isap Rokok”, korang taulah siapa adminnya. Sila sertai ok sebab aku tengok kat pesbuk grup “Kalau I Merajuk Sebab I Nak You Pujuk” pun dah ada so tak salah kan kalau kita buat grup camtu.

Anyway, mungkin disebabkan aku tak smoking hot seperti sepupu aku Dan Humphrey, aku isap rokok. 

 Wohhhoo, tunggu aku posing camni, gerenti kau terkelip kelip mata *wink* *wink*. Ohh hazrey ku !

Takpe, tengok gambar terbaru aku ni. Cool tak?

cool kan, cuma masa ni aku agak kurang trim bulu ketiak. tak tahu kenapa. dan bila aku naik bas yang penuh, ramai berkerut dahi. Mungkin mereka sedang mengira berapa helai?

 
Aku simpati pada penanam tembakau kat Malaysia. Kalau aku berhenti, siapa nak bagi makan kat anak bini diaorang? Tak baik menyimbah puntung pada periuk nasi diaorang.

Enuf said, I just finished my last stick a minute ago while typing this crap. Sambil tu, aku baca banyak write-ups about how to quit smoking sebagai langkah sokongan untuk berhenti. Aku pasti ramai kawan kawan aku akan menyokong dan wifey pasti akan senyum sebab dia dambakan fizikal aku yang dulu seperti gambar bawah ni.

Aku memang perlu berhenti sebab ia turut menjejaskan tubuh badan aku dan ini amat ketara.

gambar aku dulu sebelum ketagih rokok.

Ya, korang pasti tak percaya ia gambar aku, tapi kalau boleh korang simpanlah rahsia dan jangan sebarkan gambar atas tu sebab aku tak sanggup berdepan dengan Lisa Surihani kalau dia tau itu adalah aku.

gambar terbaru aku.

Fizikal terbaru aku ni menyebabkan aku mempunyai banyak masalah kerana terpaksa menggunakan teknik yoga untuk melihat organ lain ketika dalam toilet. Susah, kekadang sampai menitis airmata.

Hakikatnya, aku akan mengalami withdrawal symptoms yang mungkin menyebabkan aku meroyan. Tapi takpe, aku memiliki willpower yang sangat tinggi.

Bila aku meroyan, aku juga memiliki blog ni untuk memarahi sesiapa saja tanpa sebab. Dan sila maafkan aku bila aku jadik macam tu. Aku pasti ramai yang akan berbuat demikian berdasarkan komen komen yang lepas walaupun wajah korang nampak suci tetapi hati korang lebih hitam dari paru paru aku.

Damn, to think of it, aku rasa tak bolehlah berhenti. Kat sini ramai yang cekik darah.

I better prepare myself with another box of Dunhill. Otherwise I may not write another rambling here. Damn. This is all your fault.

22 Replies to “SAYA AKAN BERHENTI MEROKOK.”

  1. gyahahahahahahah~

    know what?
    i'll SALUTE anyone yg nak berhenti n dah berhenti…

    coz its not as ez as what
    not-smoking-people see….

    gyahahahahahhaha~
    gwa da tuka template da bro.
    sile komen….
    gyahahahah~

  2. paru-paru korang mmg tak laku utk diderma,sekian terima kasih ;p

    …………

    gambo yg bawah sekali tu ~ memang tak nampak organ tu sebab semua vitamin untuknye telah diserap ke perut hohoho ;D

    cuba ko check skrg..masih ada tak? hahaha aku dah gelak guling-guling macam azrul 😀

    hati ko memang suci sebab sengaja takmo berhenti merokok demi penanam tembakau..^syabas bro^

    ko umpama lilin ~ membakar rokok demi penanam tembakau tehehee 😉

    **jangan lupa beli insuran nyawa tau 😉

  3. hahaha~

    Yoga untuk nampak organ?
    must let my dad know (adakah akan kena libas dengan HEM itu? hahaha)

    ^^

    dan kalau kamu berhenti merokok, let me know. sebab ku boleh basuh pada bebudak sekolahku yang isap rokok. tapi tak mengaku isap.

    bila tanya rokok harga berapa tahu.
    berapa batang tahu.
    ada bau2 ikan kan?

    ha ha ha~

    eh, jaga diri

  4. bro hang nih jenis chameleon ka asyik boleh tukaq warna kulit..jeles lar cam nih..

    anyway aku pun perokok tegar..susah nak berenti.agaknya aku berenti bila aku stop bernafas kot..

    my oney also membebel..tapi aku slalu menang bahas la..hahaha..

  5. there is a study on why does smokers have addiction.

    one of the conclusion is that depletion of vitamin C in your blood stream causes that sense of 'addiction'

    makan banyak buah-buahan citrus mungkin dapat membantu anda.

    ciao~

  6. wanna quit smoking? ive tried before & only managed 23 days without smoking a single stick… but sumthing else happen, aku jadi kuat makan plak time tu… kejap2 nak mengunyah je… abes junk food anak aku kena bedal & i spent more $ bila stop merokok & aku cepat marah… hahahaaa but now im always cool as iCe sejak smoking balik.. u know what i mean aite bro? datanglah apa masalah sekalipun, jiwa ni tenang je bila smoking.

  7. I just watched an episode of Boston Legal about smoking. So scary ok. Do you know that all the anti smoking ads by cigarette companies are actually using reverse psychology to get young people to start smoking?

    ANYWAYS, HIII! 😀

  8. hellioz: good.

    nenekpenne: bak sebatang.

    echah: ada, dan masih kuat untuk digunakan.

    zara: itu pengetahuan am lewww.. korunk nunti tau leww..

    suria: *wink* *wink*

    shafiq: ohh really? let me smoke first to digest this information.

    ibnu: you were saying? damn, it has been deleted.

    cikgadis: dun smoke if you not, dun stop if you are !

    Obe: do what? damn, sometimes your words make me wanna smoke.

    ice: aku jawab lepas aku beli rokok ehh, stok abis pulak.

    Azhar: kita rakyat bertanggungjawab, bagi membantu membina infrastruktur kemudahan rakyat lain.

    Elsa: really? gosh.. i better smoke to that. And hi to you too. Nice profile pic, itu bukan cheerleader kan? hehe

    nyong: *puffffff*

  9. salam bro,aku adalah salah sorang perokok yg berjaya berhenti merokok..30 tahun merokok bro..takder tip takder ubat…memang susah sgt2..bukan mudah yg non smoker ingat atau wifey kite ckp…tp bro..berusaha la..bile aku tau bertapa indahnya hidup tanpa rokok..dr dulu lg aku takkan isap rokok…alhamdulillah..dah 2 tahun lebih dah stop smoking..1 je la nk bg advise skett..kalo dah ade niat nk quit,first kena tipu otak kite bro..lawan otak dulu sbb otak takkan bg kita brenti bro..try la..gud luck!

  10. dem. thought u'd link "Kalau I Merajuk Sebab I Nak You Pujuk". baru nak join.

    well, like my uncle loves to say: merokok mati, tak merokok pun mati.

    gudluck anyway, kalau bebetul nak berhenti.

    sekian.

  11. Hmmm… just wondering what our wives had to put up with…. smoking among other stuff…

    If not today, there's always next week, or next month… heck wait till 2011 le… anyway, good luck ya En. Hazrey 🙂

  12. my lecturer yang bijak pandai dulu kata "lebih baik saya merokok daripada tak merokok tapi mati ada kanser paru2", aku kata ciss.

    selamat menuju ke arah kebaikan.

  13. salam hazrey.

    my hubby started smoking in primary school, berhenti when he was 29, about a year before we got married. now he's 43. he always says it's all in the power of the mind. once one makes up his mind, then the rest is history.

    all the best! take great care for Allah cares.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *