EMAS = GOLD / MAS = PERLU BUNGKUS.

EMAS = GOLD / MAS = PERLU BUNGKUS.

Mari semua naik MAS !! Everyday low fares, RMO dan yang paling penting EVERDAY Low Service !!

Thank you very much to all the good people of Malaysian Airlines System – or widely known as MAS.

Kenapa intro aku tak senadadengan heading? Typo error? No, it is not a typo error. Yeah, they need to buck up.

I just came back from Sibu, Sarawak.

My flight was on scheduled at 7am on 20th Feb to KLIA as I have checked thru a phone call to confirm the flight.

“Yes sir, the flight is on schedule,” says one lady with a sexy voice. She must be ugly. Sebab orang lelaki cakap, kalau suara sedap kat telefon, mesti hodoh mukanya. Well, I care less about that. Im more concern about my trip to Sarawak. Aku ni tak pernah sampai Sarawak. Haha, Sabah dah sampai, Sarawak tak sampai sampai.

Tapi, sampai sana, aku dah pastikan aku tak cakap ‘lawa’. Sarawakians would know.

Arrives at Senai Airport at 5.45 am. Que at the counter tersangatlah panjang. And the clerk manning the two-odd counters taking their own sweet time to attend the passengers. I aint sure, whether it is me, atau mungkin pagi sangat aku keluar, mata aku berair tengok kelembapan petugas kat kaunter tu.

Ok, aku beratur dan beratur with one hand luggage and a baggage to be checked in.

Panas. Panas.

A mum checking in her ‘old-enough to check-in himself’ son for a flight to Melbourne, Australia.

“Ohh, can you pls seat my son besides his friend. Ohh his friend’s name is.. ohh ah meng ah meng what is your frens name.”

“Wait mum, let me call him.”

Attentively, the clerk listens in. Wait, I looked down, damn, I should have wear my jungle boots.

It was not even a crawl. It was static, for the whole fucking 15 minutes just to confirm his bloody seat.

Ohh the nice akak tu did say, takperlah, the flight is not on full load. So, duduk jerlah nanti. Ohh sweet mum, she insisted to have the seats arranged. How sweet. And the son, sibuk belek belek his I-phone and buat muka tongong. Lama aku tak guna perkataan tongong ni. Hahaha

Finally my turn. I was jumping in joy. Sebab I am going to Sibu Sarawak to meet an old friend for an assignment.

Assalamualaikum akak. How are you this morning kak. She smiles and greeted me.

Let me see your IC.

Ehh mana boleh kak, you are a stranger, why should I do that.

Gila, nope, I wun say that.

“Alamak, the flight to Sibu at 8:40am has been cancelled lah dik!”

Wuhuuu bestnyer MAS, I was rolling on the floor, from the counter right up to the boarding hall.. sebab suka sangat diperlakukan begitu rupa seawal pagi yang dingin dan aku tak cukup tidur lagi. Bestnyer.. MAS just made my day !!!

Seronoknyaaaa..

“Dik, flight adik to KLIA is on schedule. But your next flight to Sibu will be at 4pm. Tapi kenabuat connecting di Kuching.”

Sekali lagi, aku bergolek golek, berguling guling kat Senai Airport sebab terlalu gembira tak terkata. Bestnyerrrr.. seumur hidup aku inilah pertama kali aku dapat cancelled flight. Bestnyer.. yelah, aku pun jarang jarang naik ‘katebang’, sesekali nak gak merasa flight di cancel kan.

Aku mula terbayangkan, mesti seronok kan jadi pegawai yang memegang mouse untuk click satu window macam dalam semua Hollywood flicks.

Mesti ada dua button kat window tu. Satu tertulis CANCEL, dan satu lagi CONTINUE. In this case, satu CANCEL dan satu lagi, CANCEL & SAVE.

Takper, kena sabar.

Boarding.

Flight tak penuh and I was sitting alone. I slept throughout the journey of 45 minutes.

Sampai terus berlari lari anak, ke Transfer counter yang jauhnya berbatu batu dan melepasi ramai pondan pondan yang duduk di kaunter kaunter dan kedai kedai kat KLIA tu. Sempat diaorang tenung aku, main main mata, lantas bertanyalah aku pada diri aku sendiri, tak sangka jadi idaman pada pondan pondan ni kan. Hahahahah.. damn damn damn.. amboi amboi amboi..

Di transfer counter – once nice chick layan aku – I mean attending to my needs – I mean attending to my transfer.

Datang seorang lagi, hot! Standing behind her doing nothing.

I got my transfer pass. My next flight to Kuching is at 8:40am. Met my host at KLIA.

Boarding flight MH2504 to Kuching.

Sila pakaikan tali pinggang keselamatan.. bla bla bla..

Kami duduk dalam keadaan sopan dan berhemah bagi mengelakkan gossip dan dijadikan bahan di internet.

Borak borak, dah hampir 30 minit. Tak gerak gerak lagi flight to Kuching ni.

“Tuan tuan dan puan-puan, terima kasih kerana memilih Malaysia Airlines penerbangan MH 2504. Kami memohon maaf di atas sedikit kelewatan pada hari ini kerana pihak jurutera sedang melakukan penukaran tayar…”

What the fuck?? Tukar tayar? Aku terus bangkit dan bergolek pulak dalam cabin sebab terlalu gembira dengan lawak pilot flight MH 2504 tu.

Last last, selepas satu setengah jam, barulah aku nampak objek objek kat luar tingkap mula beredar meninggalkan pandangan aku.. bumi berputar atau katebang ni dah start gerak? Or aku nak pitam?

Satu setengah jam. Memacam boleh terjadi dalam tempoh itu. Apatah lagi aku duduk bersama seorang hos yang top dan masih bergetah lagi.

Jam 10 lebih baru berlepas ke Kuching. Tiba hampir jam 1 tengahari di Kuching.

Disambut oleh kakitangan MAS, dan aku menunjukkan boarding pass aku untuk ke Sibu.

Terus diminta ke kaunter transfer untuk dapatkan tiket penerbangan seterusnya ke Sibu. Bila aku tengok, flight aku sepatutnya jam 4 petang mankala hos aku dapat flight jam 11:30 pagi untuk flight MH2266.

Eh?

Dapat tukar ke flight seterusnya dan diberitahu, penerbangan belum berlepas lagi. Belum? Ermm tukar tayar kot.

Terus berlari ke departure hall. Tapi sebelum tu, aku dan hos bergegas dulu untuk melepas throw the small water jek. Itu pun kelam kabut sebab diberitahu flight dah nak gerak dah. Gerak ke mana? Kan tukar tayar?

Selepas dah siap siap throw the small water, kami masuk.

Boeing 737. Seat 23A. Jauh ke belakang.

“Good morning. Boleh tak saya duduk kat seat ni, nampak macam banyak kosong jek.” aku tanya.

“Kalau takder orang belakang encik, duduklah, tapi kat belakang encik masih ada orang lagi tu.” Aku toleh, ada sorang jek lelaki Cina sedang memasuki badan pesawat. Seorang dibahagikan dengan berpuluh seat kosong.

Boleh tak ni?

“Duduklah.” Dengan muka masam. Yes muka masam. Aku dah membayangkan krisis penduduk di Melaka yang mengadu akan tindakan beberapa individu yang meletakkan kepala babi di pagar rumah mereka. Entah kenapa aku teringat kisah tu ntah, bila tengok muka steward bernama Yusof tu cakap dengan aku. Mungkin aku rindu kat kawan aku yang buat liputan tu kat Melaka. Apa kabarlah si Rafi tu.

Hos aku dah duduk dulu. Well, being a gentleman, aku tolong angkatkan luggage dia. Ishh, dia ni bawak periuk belanga ke apa ni, berat nak mampus. Pastinya, aku masih berpeluh peluh sebab berlari lari tadi dari transfer counter ke toilet dan dari toilet ke departure hall.

Aku bukak ruang menyimpan beg di atas tempat duduk atas kepala hos aku, penuh. Sebelahkiri kanannya pun penuh, Belakang aku pun penuh. Semuanya sudah tertutup rapi dan aku MEMBUKANYA SENDIRI terkial kial di ruang aisle yang maha sempit.

Dan Yusof and another two stewardess?

Mereka hanya mampu MELIHAT sahaja. Mungkin mereka tidak terdaya untuk berbuat apa apa, memandangkan aku menaiki flight itu secara percuma dan atas belas kasihan mereka bertiga terutama si gampang Yusof tu.

Yusof menyandarkan tubuhnya di tepi salah satu kerusi terletak betul betul di belakang tempat duduk hos aku, dan aku lihat yang bergerak pada tubuhnya ialah matanya berkelip dan mulutnya bercakap.

Dan aku terdengar salah satu ayat paling best:

“Penuh ya semua compartment ni.” Kata seorang stewardess kepada si Yusof tu, tapi aku tak nampak yang mana satu yang bercakap sebab aku tengah sibuk terkial kial bukak ruang simpan beg tu.

Yusof jawab” “abis semua dah pandai pandai bawak beg masuk cabin.”

Damn, bapak dia surely owner Boeing atau kurang kurang pun ada share dalam MAS.

Aku terus toleh dan tengok muka dia, dan aku terus beritau dengan nada sopan dan berbudi bahasa: THANK YOU YA, THANK YOU. Nada dia tak sama dengan mana-mana penyanyi yang mengucapkan terima kasih kat pengkritik. Tak sama langsung.

Sepanjang flight setengah jam ke Sibu tu, bengang aku membuku buku. Nasib duduk sebelah hos TV.

Dan hos aku pesan, takperlah bro, mungkin ni semua dugaan sebab we will get something better in Sibu. I just smiled at her sebab lepas tu aku terus buat buat menguap nguap sebelum dia sambung tazkirah pada ketinggian 15,000 kaki dari paras laut. Heheh, sorry Ms _________.

Nasib baik aku balik dengan Airasia sebab ada direct flight from Sibu to Jaybee. And their cabin staff lebih baik dari MAS walaupun tambang mereka amat amat lebih rendah dari the latter. And the girls are hot too. MAS semua tinggal yang ‘lebih lebih’ jek.

Haa, aku dapat statement ni dari Idris Jala, taken from The Star online:
“MAS managing director/ chief executive officer Datuk Idris Jala said he was “very proud of our cabin crew and their outstanding performance.” “Our crew treat our customers as guests in our own home. They are natural, spontaneous, determined and willing to demonstrate the best of Malaysian hospitality.”Dan pastinya, aku tergelak bila baca statement tu. Ohh that is an isolated case. Yeah right.
And today, I am flying again for my long due holiday !! Yeahaaa.. pi holiday for 8 days! korang kerja tau.. jangan ponteng, jangan datang lewat, jangan pergi minum teh tarik pukul 10 pagi dan jam 3 petang setiap hari kecuali Sabtu dan Ahad dan paling penting, jangan berhenti kerja walaupun HR manager tu kau tak suka sebab perut dia buncit. Ohh aku tak naik MAS. Aku naik Udara Asia.

Untuk kawan aku yang kena denggi tak baik baik lagi tu, takyahlah kerja, kan best duduk rumah. Pi cari sugar daddy pi.

JANGAN STRESS, TAPI AKU TAK JAMIN TAK STRESS KALAU NAIK MAS !!

23 Replies to “EMAS = GOLD / MAS = PERLU BUNGKUS.”

  1. Simpati dengan apa yang terjadi. Walaupun isolated case, kita tetap kena dedahkan untuk sedarkan stewardess2 yang malas nak buat kerja dan berlagak cantik. Hohoho

    Selamat bercuti.

    p/s: Macam mana kapal terbang tukar tayar? Pakcik tak boleh imagine

  2. Lawak paling cemerlang aku baca pagi ni…

    Weih,siap tinggalkan pesanan penaja tu..Nyamuk-nyamuk jantan ni mmg bedebah bikin aku sakit denggi…tapi best gak MC 2 weeks… lalalalala

    p/s: cam biasa,ada org rendu tu..haha (gelak keji)

  3. terima kasihlah membaca. Membaca kan menambah ilmu. Yang ni ilmu kekuda naik MAS. Now im sitting quietly with wifey at the airport sebab airport tgh renovate. This is the first time aku sampai LCCT dan aku terasa mcm kat puduraya and terminal bas larkin. Serious man..

    Takpe, aku redha, demi cabin crew air asia yg pastinya hottttt….. Errr kalau korang ada dengar ada passenger kena baling keluar dari ketinggian 15 ribu kaki, akulah tu. Hahahahah..

    Bestnyerrrr cuti… Lupa nak pinjam tong oksigen dari superzac.. Ahaks..

  4. okler tuh, barulah flight hangsuang namanya. aku dah biasa sgt tgk steward/stewardess yg KEREK itu. kasi sound je lainkali.

    amboiii3.. yg part ending tu takleh blah. sempat je ko kenakan aku dgn adinda aku itu ye wartawan kabaret.

  5. Pening bace panjang2 nie… pengisiannyer ciput jer penulisan kosong yang berjela-lela…huhuhu..
    Anyway…happy holiday kpd bapak gula-gulaku!! =) Post lps ni tajuknyer mesti :-
    “UDARA ASIA = SEJUK / DINGIN / BEKU = HUA HUA HUA..”

  6. hahahha…sy pon dapat xperience tu waktu pi sibu ri tu *my mom from sibu* yg kelakarnye,wktu dia bg penerangan dlm BI,lgsg spth hrm tak faham..tak tau la,bunyi sore dia macam hidung tersumbat and tah pahape la..dalam hati dah terfikir dah kalo la belon ni jatuh mcm maner la nak pake jaket ni..hahahaha..yeah,MAS tu kinda lmbt la..and yeah LCCT tu macam perhentian bas je..

  7. Hehhe.. funny coz the way u wrote it but dissapointed on the services provided by MAS.. as usual they never walk their talk. They really need to evaluate their performance and skill of customer service..

    Anyway, enjoy yr holiday!.. dun forget about the gifts… ;p

  8. haii….tak tau lah..

    dulu “everybody can fly” (but late)..rupanya berjangkit ke airline kaler biru jugak.

    tong oxygen mana bleh bagi…gua nak pakai weekend ni kapas wehh…hahahaha!

    gua pantang sikit dengan cabin crew ni..tak kisah la airline mana pun…nanti gua cerita later later yea..

    ko agak kan, kalau combine duration delay tuk nenek semua tu, flight tu bleh sampai ke mana? nepal? china?

  9. Damn, what is happening to this world. First MAS screws up. Now the passenger of Air Asia being an asshole on our flight. Will write to you guys.

    belle: hahaha. I hate violence.

    atie: I am not surprised. They wanted to be some mat salleh or minah salleh, control suara. I guess memang dah di train camtu kan.

    Connie: yup, they dun walk, they fly. Hahaha. And low service, cancel flight, what more can you ask from MAS? Ohh isnt that a GLC? Huhu

  10. See..where ever u go,wat ever u did, ada je yg xkna….
    org lain xamik ksh pun..oh ya..aku lp..u kn journalist…hehehe..smua org,smua bnda xok..u je la yg ok..hahaha..

    confrm next post will be hot!!i`m waitting….i`m sori…..

  11. dude

    not enough rage! i demand more rage from you hazrey. panjang-panjang tulis tak ade rage gak. kamon men

    btw

    if you think MAS is crap you should tray AA next time. aku rasa kamu mesti nak bakar muka Tony Montoya.. eh Tony Fernandes. aku naik kapal terbang. duduk la belakang pasal badget galley serve dari bakang. most of the time memang dari belakang. this time around dia serve front to back

    by the time food troley sampek seat gua dah takde makanan. tingal megi cup!

    BAHHAHA

    aku yang debab ni mana kenyang makan megi cup dol!

    MAS still better than AA

  12. Interesting how you said ugly women have sexy voices…mwahhahaha.

    Siti Nurhaliza, Bipasha Basu, Rani Mukherji, Noryn Aziz, (Fasha Sandha?? hehe) have nice/sexy voices but they are pretty, what!!

    Anyway, that’s not the point. Happy holidays!

  13. Bro

    Setakat ni, dah 23 kali aku berulang ke Yangon dan 41 kali ke Bangkok. semuanya dengan MH he he he he

    Alhamdullilah, tak de apa apa yang tidak diingini berlaku.

    Yang penting, dlam apa juga keadaan dan situasi, kita yang lemah dan kecil inilah selalunya kena banyak bersabar.

    Sekian terima kasih

  14. Obefiend, aku warga berhemah. Hahah. Aku dibesarkan penuh dengan kasih sayang tidak seperti Anonymous kat atas ni, yang secara sedar tak sedar, memiliki kehidupan kekurangan kasih sayang, sama ada dari ibu bapanya, suaminya atau isterinya. Aku simpati. Hahahah.

    Rage? Taknak taknak taknak.. Hehehe..Tapi betullah tu bro. Diaorang bawak foods ngam ngam jek. That is why aku redha naik dan duduk depan jek. Yelah, aku cam kau gak, nak naik business class tak mampu, so naik AA, duduk depan tu, aku setkan minda aku, yang aku duduk business class.

    leauparkenzo: all the names are hot stuff, so my verdict is, mestilah diaorang cun.. sexy lagi. But in MAS case, they are ugly, trust me, kalau tidak mesti jadik cabin crew. Wahahahah.. betul apa. Alah, yang ada kat cabin tu pun, dah pecah rumah dah.

    alidyangon: kaulah satu satunya insan yang memujuk hati rajukku ini. Hehehe.. Itu lah kan, kalau nak buat benda yang bebaik ni, mesti banyak dugaan kan. Tulah. Aku setuju.

    Ehh kau pergi Bangkok banyak kali tu buat apa? Kau bapak ayam ehh? Bagi katalog kat aku nanti..!!

  15. Ecstatic nya anda taking flight. Apparently anda should be grateful man. Low cost carrier in abroad worsen than in msia.
    Get qatar emirates sia or brunei airways kalau nk sgt 5star service

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *