ENTERTAINMENT REPORTING SEKARANG ADA SPIN DOCTOR.

ENTERTAINMENT REPORTING SEKARANG ADA SPIN DOCTOR.

WARNING !

** PLEASE DO NOT TRY THIS AT HOME OR ANYWHERE **

WHAT YOU WILL READ IS BEING PERFORMED BY PROFESSIONAL SPIN DOCTOR.

[ RATED PG ]
PARENTAL GUIDANCE NEEDED.

From www.hmetro.com.my dated 22 Dec 2008

Mimpi raja sehari

Oleh Rudy Imran Shamsudin
imran@hmetro.com.my

Rap
SETENANG air di kali, begitulah ibaratnya suasana majlis pernikahan penyanyi popular, Asmawi Ani, 27, atau Mawi dengan gadis pilihan hati yang juga pelakon drama, Nora’Asikin (Ekin) Rahmat, 29 yang berlangsung di Masjid Sultan Abu Bakar, Johor Bahru, Johor, kelmarin.

Tidak ramai peminat mengerumuni pekarangan masjid. Pada waktu sama 38 pegawai keselamatan Rela diletakkan untuk mengawal lokasi sementara 10 pengawal peribadi ditugaskan menjaga pasangan pengantin baru ini agar acara yang turut disiarkan menerusi Astro Oasis itu dapat dijalankan dengan lancar.

Tepat jam 11.45 pagi, pasangan ini selamat dinikahkan Penolong Pendaftar Nikah, Rujuk dan Cerai selaku Imam Masjid Sultan Abu Bakar, Datuk Mahat Mohd Said dengan sekali lafaz disaksikan Ustaz Akhil Hayy dan Ustaz Dzulkarnain Hamzah Al-Hafiz mewakili keluarga pengantin lelaki, sementara Datuk Dr Fadhilah Kamsah dan Ustaz Dinie, bagi pihak perempuan.

Pada majlis itu, Mawi turut menyerahkan mas kahwin berjumlah RM22.50 dan wang hantaran bernilai RM30,000. Turut diserahkan barangan hantaran sembilan dulang berbalas 11 iaitu senaskhah al-Quran, sepasang sepersalinan, beg, kasut, wangian dan manisan.

Bagaimanapun, kegembiraan dirasai pasangan pengantin baru ini tidak bertahan lama apabila timbul kekecohan antara wakil media dari TV3 dan pihak pentadbiran Astro yang memiliki hak eksklusif merakam serta menyiarkan majlis perkahwinan itu. Wartawan stesen televisyen swasta itu tidak dibenarkan berada dalam dewan sidang akhbar yang diadakan sebaik majlis pernikahan selesai. Akibatnya, kejadian terbabit disiarkan menerusi Buletin 1.30, sekali gus menimbulkan kekecohan di kalangan tetamu, peminat mahupun wakil media yang membuat liputan kerana kurang faham dengan situasi yang berlaku.

Mawi yang sempat menonton sendiri berita disiarkan menerusi Buletin Utama sebelum majlis persandingannya di Stadium Tertutup Majlis Perbandaran Johor Bahru (MPJB) berlangsung turut terkejut.

Ditemui sebaik persandingan selesai dijalankan, kata Mawi mewakili isterinya, dia turut berasa kecewa dan mempersoalkan apakah tujuan wartawan terbabit melaporkan berita sedemikian.

“Bayangkan sebaik saja memanjat syukur dan gembira kerana majlis pernikahan dirancang berjalan lancar, tiba-tiba kami dikejutkan dengan panggilan dan sistem pesanan ringkas (SMS) bertanyakan mengenai kekecohan berlaku dan mengapa kami menghalau wartawan.

“Saya sendiri terkejut kerana rata-rata semua rakan media dijemput menghadiri majlis ini (pernikahan) tidak pula memberikan komen tidak baik membabitkan layanan disediakan pihak pengurusan saya, Maestro Talent and Management mahupun Astro sendiri.
****Kah kah kah kah. Rudy Imran. Ohh Rudy Imran. Dulu masa kau menapak dalam kerjaya wartawan di Harian Watan dulu, macam mana dididik menulis berita? Now that you are in Harian Metro, NO 1 newspaper in Malaysia, I think you should uphold your credibility kot, itupun if you have any?
Kah kah kah, you are really, wait let me write it in Malay, just in case you do not understand English, considering your credibility:
Gelak aku baca story kau ni, wait, this is not story, Adam Salleh should see this as mere filler and mengampu statement.
Timbul kekecohan? Yeah, you should write further: krew TV3 diwakili Zulhazri Abu Bakar bersama jurukamera, Mohd Hafiz Bahrin meronta ronta dan menjerit jerit cuba melepaskan diri ketika diheret anggota Rela selepas diarahkan keluar dari dewan sidang media yang bakal diadakan itu.That will be even better and make you a better HERO. Half.
Aku tak tahu Rudy tapi aku tak pernah menipu sepanjang karier aku menulis dan bekerja sebagai wartawan dan Ketua Biro dan pada ketika itu kau masih merangkak-rangkak sambil mengesat hingus kau di Taman Setiawangsa.Well, this story have proven you are taking all Harian Metro readers for a ride. You must be a hero right now kan. Wow, mesti kembang kuncup idung kau kan. What kind of kekecohan yang berlaku Cik Rudy? Yup, Cik. Could you kindly elaborate and shall we exchange what you write and what we have shoot? You may write anything you like, after all you are larger than life in Harian Metro and you need to show your capability to be a hero. Kah kah kah kahWell, Rudy sorry, you became such a fucktard for writing based on your immature and biased observation and that, truly deceives your reader. Kesian orang beli Harian Metro for RM1.20 tapi diperdaya. Kalau kat kampung banyak boleh beli dengan duit tu dan you have deny their rights to know the truth.Dear Rudy, cuba kau mention sikit, semasa that lady from Maestro tu, saper nama dia tu, sorry she is so insignificant so tak tahu nama dia, in fact bila mintak name card dia pun dia lari. Haha, good PR. Anyway, since you were in that very room, can you please repeat / ulang dan tulis apa yang diumumkan melalui PA system tu? Haaaa, ada ker, pompuan tu cakap wartawan TV3 sila keluar?Ada Rudy? Haaa.. see, you are trapped with your own writing because that shows kredibiliti anda yang tak bernilai langsung tu. So, kalau takder sebut TV3, wujud ke kekecohan yang kau tulis tu?
I am not blinded or biased by anyone in that room or trying to favour or trying to please anyone in my writing, tapi there were many eyes and ears in that room that saw us walking out peacefully and tanpa sebarang bantahan. Kami ni lelaki tulen, so diajar agar to be gentleman with our action. Idaklah we want to menyundalkan mulut kitaorang if you know what I mean kan.So, all of us, crew of TV3, TV9, ntv7 and Bernama walk out. Sorry, kau tak kenal orang lain sebab they are not in your circle. Not even to your standard pun. Sorry you are not UP to our standard so we do not mind not knowing who you are except myself yang terpaksa akur yang aku ni dah kenal kau dan cara penulisan kau sejak dulu lagi.We are not children that plays with our mum’s lipstick my dear Rudy and we can think maturely and that is why we left the room peacefully as being recorded by our cameraman. Nak tengok ke visualnya? After you finish play play with your lipstick ok. What color do you like most?
Unfortunately, the story you wrote clearly reflect your credibility. It is not hard to be spinning the story kan Rudy.
I wonder why this Harian Metro reporter from Johor Bahru office tulis story ni:

Dipetik dari Harian Metro online (www.hmetro.com.my) dateline 21 Disember 2008.

>Wakil media kena halau

JOHOR BAHRU: Lapan petugas media membabitkan wakil stesen televisyen rangkaian Media Prima dan Agensi Berita Basional (Bernama) dihalau dari Masjid Sultan Abu Bakar ketika cuba membuat liputan majlis akad nikah Mawi dan Ekin, semalam.

Keadaan itu menimbulkan rasa tidak puas hati dan tanda tanya, bagaimana kawasan awam seperti masjid boleh dieksploitasikan pihak tertentu dan menentukan siapa boleh masuk atau tidak.

Kekecohan berlaku apabila anggota pasukan Rela yang ditugaskan mengawal keselamatan menghalau kakitangan media berkenaan di dalam masjid dengan alasan arahan pihak penganjur.

Apabila wakil media berjumpa wakil penganjur, wakil berkenaan mengatakan mereka tidak boleh membuat liputan dan perlu keluar dari kawasan masjid kerana majlis penikahan itu hak eksklusif saluran Astro Oasis.

Seorang wakil media yang enggan dikenali berkata, dalam kejadian kira-kira jam 10 pagi itu, kekeliruan timbul kerana majlis itu diadakan di dalam masjid yang juga kawasan awam, namun terpaksa akur dengan arahan diberi.

β€œApabila kami keluar dari bangunan masjid dan meninjau di kawasan perkarangan, kami sekali lagi dihalau, menyebabkan berlaku pertengkaran.

β€œNamun, mereka kemudian membenarkan kami berada di kawasan perkarangan kerana ia kawasan awam dan tidak mengganggu urusan penyiaran mereka.

β€œKami faham ia majlis mereka, namun mereka juga perlu tahu masjid adalah kawasan awam dan tiada pihak berhak menentukan siapa boleh masuk ke dalam masjid atau tidak,” katanya.***Why Rudy? Ohh sebab he was there bersama kami ketika semua kejadian tu berlaku kecuali di sidang akhbar yang kau baru masuk tu. Aku tak marah kat kau, really, how can a friend like me be mad at you, especially when you are so pretty, tapi kesian dan simpati pada tahap kewartawanan kau yang rupanya masih mentah dan langsung tidak menampak sebarang kredibility dan integriti. Ehh kau tau ke apa makna integriti ni semua ni? No it is not a lipstick brand Rudy. It is a word.
Dan kenapa story dia ada tulis rangkaian televisyen Media Prima dan Bernama TV and not in your story? Korang ni lain lain kilang ke cetak? Then what Rudy? The other reporter yang tulis kat atas ni menipu? Dia dah temberangkan kesemua pembaca pada 21 Disember tu?
Mungkin you start writing in the wrong foot or your purpose in writing dah lari? Which one Rudy?
Cik Rudy darling, jam berapa waktu zohor di Johor Bahru dan jam berapa azan berkumandang pada 20 Disember 2008? The PC that all of us were asked to leave tamat sejurus sebelum waktu Zohor. So, kalau dah check waktu Zohor di Johor Bahru pukul berapa, definitely you know Buletin 1.30 tak start lagi kan. Kalau tidak takkanlah dia panggil Buletin 1.30 pulak kan.Rudy, kenapa when you write today you did not mention anything about what your colleague in Johor Bahru have written in the same newspaper? Kenapa tak quote or thumbnail the heading of this report but instead you are so excited writing what we have reported via Buletin 1.30 or Buletin Utama or Melodi?And why is it that he was also denied entry ke dalam masjid? Superstar reporter dah ada kat dalam? To this, kenapa you never mention your colleague turut tidak dibenarkan masuk membuat liputan? Kenapa target TV3? Ermm.. banyak andaian ni. :)Rudy, aku gelak bila kau quote Mawi as follows:”Saya sendiri terkejut kerana rata-rata semua rakan media dijemput menghadiri majlis ini (pernikahan) tidak pula memberikan komen tidak baik membabitkan layanan disediakan pihak pengurusan saya, Maestro Talent and Management mahupun Astro sendiri.
Mawi, cubalah sebut siapakah itu ‘rata-rata’ rakan media tu satu persatu supaya peminat kau tak keliru dengan cubaan mengelirukan ni. You are confused person yourself so please dont confuse others too. Your statement is too confusing.Ok, forget us TV3 or TV9 or ntv7. What about Bernama staff reporter based in Johor Bahru were denied entry to the mosque on that very day? How about Bernama TV reporter and her cameraman that was left unattended outside of the mosque and were denied entry as well.
And how about staff reporter Harian Metro yang terpaksa melepak sama sama with us sebab tak boleh masuk dalam masjid? I don’t see him holding any lipstick or menghayunkan punggungnya ketika berjalan though. Mungkin itu sebabnya.

Why didnt you write about that? Now, bukankah itu akan menimbulkan pelbagai syak wasangka terhadap anda sebagai seorang yang dipanggil wartawan? Apa hasrat dan agenda anda? Boleh kongsi?

So, lets sit down and think.

Thank You. My Name is Zulhazri Abu Bakar. Please come again, with a tag please.

32 Replies to “ENTERTAINMENT REPORTING SEKARANG ADA SPIN DOCTOR.”

  1. i juz dont understand this people.

    hazrey that is definitely why aku malas nak baca suratkhabar. suratkhabar baru pun aku tak baca inikan pulak suratkhabar lama. putarbelit sana sini. hancus.

    dan aku tak baca harian metro. aku buat lapik siang ikan jer.

  2. i.am.belle: Errmm.. sometimes you amaze me with your reply. Itulah yang kita cakap, apa yang kita buat dan cakap akan menggambarkan nilai jatidiri kita, kematangan kita, adab kita dan cara kita berfikir serta yang paling penting ialah, CARA MAK BAPAK KITA BESARKAN KITA. πŸ™‚

    I agree but tolong jangan gunakan Harian Metro atau mana mana akhbar sebagai lapik siang ikan sebab nanti carbon terserap dalam ikan, pastu kita makan dan itu adalah satu perbuatan yang tidak sihat, sama seperti apabila kita baca laporan yang ditulis spin doctor entertainment di akhbar di Malaysia ni. Stay healthy please.

  3. err… macam ada serangan peribadi.

    Tapi cuma Mawi je yang kahwin… belum saya lagi bang…

    SAYA PAKAI TAG NAMA. ZAMAN SEKOLAH RENDAH DULU. SIAP JAHIT JELUJUR. LEKAT SEBELAH-SEBELAH. DENGAN LENCANA SEKOLAH.

    SAYA ZAKIAH BINTI PONRAHONO.

  4. sehingga kini ramai org juga mempersoalkan kenapa BERNAMA juga tak dapat masuk? hahah… padahal semua org tau utusan ada online, metro ada online, star pun ada online siap star SMS lagi…tp nk buat camne, murai.com ada hak ekslusif katanya –su

  5. Su, thank you for dropping by and being with me during the halau session. Tapi best kan Su, yelah not everyday we are being denied our rights kan. Tapi kan Su, comel kau pakai tudung itu hari. Imej muslimah kau terserlah sangat. πŸ™‚

    Su, selamat berjuang Ahad ini. πŸ™‚

  6. Ada kontradiksi dalam akhbar yang sama ye. Meja Hiburan kata semua tenang (sebab diaorang sayang Mawi), Meja Jenayah JB kata ada yang kena halau (sebab diorang laporkan ada yang jadi). So macam mana nak reformasi ni? Kasi Mawi aje jadi reporter boleh tak? Aku tahu ini komen buduh…tapi komen buduh layak untuk story yang buduh kan?

  7. Achmal: Wuhh, sampai sini kau yek. Pe kabor? Bila nak ajak makan kat Ayer Hitam ni? Lama takder orang jemput ni. Anyway, seperti yang DonC perbahaskan hari ini di http://akubimbo.blogspot.com wartawan sudah jadi seperti celebrity. Tapi aku tak setuju dengan gelaran itu walaupun aku amat bersetuju dengan kriteria yang dijelaskan beliau dalam ulasannya itu. Mereka ini adalah spin doctor yang memalukan diri sendiri sahaja. Pembaca sekarang bijak menilai dan bukan tak sekolah tetapi ada pelapor seperti Rudy Imran yang cuba memperlekehkan kebijaksanaan pembaca seperti Achmal, i.am.belle dan lain lain. Pada pandangan aku, apabila corak pemberitaan dilakukan seperti itu, ia menggambarkan kredibiliti akhbar itu sendiri dan pernah rakan aku, DonC bercakap, apa dah jadi dengan editornya. Tidakkah mereka membaca akhbar mereka sendiri sehinggakan boleh membuat dua laporan berbeza dalam akhbar yang sama? Apa agendanya? Apa asasnya?

    DonC: I love you. I love you more than yesterday, last week and the week before. But I don’t love you when you were in JB. Hahaha. Kesian kat bebudak reporter Harian Metro JB. Semalam aku lepak minum dengan diaorang dan sepanjang sejam setengah lepak tu, kitaorang dok gelak dengan report yang dibuat rakan mereka di Meja Hiburan KL. Takde integriti langsung. Bodoh sangat. Apa yang reformasinya DonC. Nak reformasi apa kejadahnya? Selagi ada mangkuk, pinggan dan cawan ni semua, macam mana nak reformasi? It is like – they control the artiste, but who controls them? Editor? Hah..

    Mehlah kita pi tengok lampu kat Orchard malam ni lagi baik, dari pikir orang yang tak berilmu macam ni.

  8. Bro do u believe in KARMA well..what goes around comes around ..last time these ppl masa wedding bunga n mangkok buat perangai but terlepas..now dia kene jawab laaa JB office story lain .dia bawa story lain issit sebab dia termakan budi ASTRO when depa nie semua dilayan mcm raja oleh ASTRO whereas bebudaK JB office ASTRO buat mcm anjing..hmmmm
    KARMA rudie..karma.. GOD is Great

  9. AYAU: Karmasutra aku tahulah. Hahaha.. tulah Tuhan Tidak Pernah Lupa akan hambanya. Tetapi kita selalu lupa ada Dia. Kita berdoa agar rakan rakan kita tu semua disedarkan sebelum terlewat. Kekadang bila kita terlalu ghairah dengan kuasa yang kita ada, kita lupa diri, dan marilah kita berdoa agar diaorang tak lupa diri lagi. Great power comes with a great responsibility. Itu yang diaorang lupa tu. Hopefully jugak, editor di Harian Metro dan Kosmo akan menilai semula cara anak buah mereka menulis. Marilah kita berdoa sebab kalau tidak maka punah dan musnahlah kredibiliti kita semua dan generasi generasi akan datang. Ia akan menyebabkan tercetus satu budaya yang tidak elok kepada bakal wartawan hiburan yang akan datang jika tidak dibendung dari sekarang.

  10. Hmmm… posting ni mcm serangan peribadi je.

    Brader, jangan la dok kutuk entertainment reporting dlm Harian Metro je. TV3 pun apa kurangnya, terlalu bias dalam melaporkan news2 korang.

    Try check news pasal state government kt Kedah. Aku pun tak paham mcmana editor korang bleh approved story tu untuk kuar dlm buletin utama.

    Jangan ambik hati. Ini pendapat sekadar yg aku tahu saja. Maaf.

  11. yatt aku rasa ko takpaham konsep…berita asmawi ani kawen berita remeh yang tak payah atau patut di manipulasi…kalau berita politik terpaksa laa..sebab kalau pkr sendiri yg memerintah media tetap di perlakukan sebegitu…

    Ada paham ..ini berita hiburan..yang tak perlu di manipulasikan…or red tape..be a journalist then you should know…Jadi wartawan mainstream then you should know apa yang bole apa yang tak boleh…jadi wartawan general/crime/politics first then u can complaint bout the KEDAH thinggy ok

  12. Yatt: Terima kasih kerana meminta maaf, tapi maaf untuk apa? Kau tak ada buat salah pun kat aku. Buat apa mintak maaf? Tapi aku rasa kau seorang yang berhemah dan diajar adab maka kau rasa perlu untuk meletakkan perkataan maaf di situ. Terima kasih sekali lagi. Anyway, to answer you, you have all the rights in your life to suggest and share your opinion. That is why, I don’t moderate at all. Should I? But, let me see, ermm.. nope, nope I did not say anything about politics nor any state government. It is very specific issue here, that is kredibiliti and integriti of a what had transpired and what is not. And to make a comparison to other issue is really lari tajuk. Why don’t you highlight this issue in your blog and perhaps someone akan beri perhatian? Wish you luck.

    Ayau: Sebenarnya, apa yang cuba disampaikan ialah secara amnya ialah mengenai isu yang dibangkitkan melalui laporan wartawan hiburan, dan secara khususnya, kualiti pemberitaan dan penulisan yang ada integriti dan menzahirkan kredibiliti kewartawanan. Itulah yang cuba disampaikan.

    d|aBoL|c e’En: He aint great, I truly agree with you. Kecoh? Nope, we are not creating any kecoh. My blog is merely a small little blog which you may refer to my disclaimer to further understand what I am saying. We are not condemning them, but the issue here is if I am not mistaken, this fella by the name of Mawi is an artiste and his fan and/or followers do watched TV3, TV9, ntv7 and Bernama TV for his news. Kita kena lihat dari perspektif yang lebih luas dalam isu ini iaitu, sebagai media, kita ada tanggungjawab sosial dan komersil sambil kita uphold our integrity in journalism.

    Well, I may not be an expert or as experienced as you are dear visitor, but nope, we are not starting a riot here anywhere or anytime in our life because only immature and people that does not hold any credibility nor integrity, would consider that. Never thought of that pulak. Ermm.. You see, there is nothing wrong in upholding our rights kan especially when we do that through our little blog, sebab tu ada blogging, it is our own world but not least, I do ensure that only the truth are being written here. My little experience says so, contohnya pada 1993, when we were covering an accident in Kota Tinggi, kami dimaki, dihamun dan dihalau dari hospital oleh anggota tentera sebuah negara and was recorded and we merely making our point thru Buletin Utama. Ia menerima satu reaksi positif dari kerajaan negara berkenaan. You see, this is merely making our point and to ensure that only the truth are being told, dan tiada manipulasi dari mana-mana pihak. Kita kena tengok apa resultnya. We must achieve the result and that is what we should do kan. Again, nope, the result wont be any riot or anything. My blog gave me the opportunity to share the side of my story and ia sesuatu yang amat dihargai that some of my friends like Eby Azli linked it to their most-visited blog and brings wise people like you to be here. Thank you for being here. Nah, I am just a little man here with little visitors, siapalah orang luar yang nak gelak kan. In fact, having such an experienced person like you, here is an honour to me.

    Wohhh, that is long. Haha.. hope that explains my dear visitor Mr d|aBoL|c e’En.

  13. mesti ramai wartawan sebenarnya menderita penyakit-penyakit berkaitan jantung dan darah tinggi.

    hahahahahaha

    adalah lebih elok, daddy hazrey buat pemeriksaan yang kerap ke klinik kesihatan desa.

    selain jimatkan kos, daddy hazrey juga mungkin tidak akan tahu penyakit apa yang daddy hazrey alami.

    cuma yang pastinya daddy hazrey telah buat pemeriksaan.

    hahahahaha

    SAYA RISAULAH.

    hahahahaha

    SAYA KAN NAK BEG TANGAN LV.

    hahahahaha

  14. Ayau said : yatt aku rasa ko takpaham konsep…berita asmawi ani kawen berita remeh yang tak payah atau patut di manipulasi.

    Hahaha! Abis tu yg diorang melalak pasal kes mawi ni apahal? Kalau berita remeh tak yah la bising2!

    Ayau said : be a journalist then you should know…Jadi wartawan mainstream then you should know apa yang bole apa yang tak boleh…jadi wartawan general/crime/politics first then u can complaint bout the KEDAH thinggy ok

    Hahaha!! Kau ni kena kenal dgn aku ni… hehehe

    Hazrey,
    Ya, aku paham isu yg dihighlightkan di sini. Ya, specific utk kredibiliti kewartawanan hiburan. Cuma saja nak bagitau, wartawan desk lain pun ada yg takde kredibiliti jugak. Yg aku bg contoh tu sbb ia berlaku depan mata aku… Peace brother!

  15. Zakiah: Don’t worry, I studied psychology at the university of life. So, hopefully it helps. No I will not kena darah tinggi unless the doctor is a hot stunning Jessica Alba type. Haha.

    Yatt: We are not shouting or melalak and we are merely pointing the issue right to the bull’s eye. Well, I can’t say about other desk sebab it will be improper for me to do so melainkan ia terjadi sebagaimana isu ini. Tetapi I would encourage you to start your blog and discuss this issue, perhaps ada yang berikan perhatian terhadap perbincangan anda. All the best to you Yatt.

    Atie: And you are hot too.. πŸ™‚ Haha

    gatdem: Please behave, or I shall remove you. I have been instructed to remove you. Haha. Dosa.

  16. Bro, nape nak kecoh sgt ttg mawi tu eh. lagipun tak rugi punya la. Lagipun TV3 pun apa kurangnya memutar belit berita. so sama je, bab tu org tak baca paper, tak tgok berita tv..semuanya karut. Yg org tgok berita, cerita accident je tak leh diputar belit he he πŸ˜‰

  17. d|aBoL|c e’En: Your comment made you even hotter. Damn. Ohh salah ehh. Tulah kan, because I am too blinded by ethics and integrity that should be uphold by ALL journalist, writer, reporter, editor and owner of media companies.

    Ohh you are referring to the other side yek. Hehe.. Tulah, mungkin sebab I was diverted by your blog masa reply tu. Pls pardon me. Kawan Marlia Corp Comm yek?

    But, I aint sure about other reports, tapi it is up to you to make your judgement, but in my case I am specifically writing about one issue.

    Thank you for the applause although I was expecting a standing ovation. Haha.. acah jek.

    And d|aBoL|c e’En, nobody is perfect and everyone has something to learn every single minute of their life. I might learn something from you too, you wouldn’t know.

    Macam mana pun, you are still hot! Hotter I mean.

    Anonymous: Pity you. I suggest that you buy a punching bag to reduce your anger. It should subside if you hit it good and hard. Punch it bro. I am not here to comment on any media company but if you realised, although I don’t think you are and/or you would, I was relating a very specific report and a very specific issue. So, kiranya aku tengah cerita pasal ikan paus, kau cerita pasal ketam dan kupang. Dan shark fin ada kat kedai seafood while ketam dan kupang ada kat kedai tomyam. Walaupun dari laut, tapi lari tajuk. So sorry I can’t further comment to what you commented.

    My advice is, take a hike and start your own blog and aku doakan kau dapat visitor yang beribu ribu dan berjuta juta serta berbillion billion dan jadik kaya. Amin. p/s: pastu jangan lupa zakat tau.

    A little blog with less sugar.

    Thank you. Yup, they call me hazrey, but my full name is Zulhazri Abu Bakar.

  18. saudara hazrey, biarpun saya tidak bersetuju dengan serangan berbentuk peribadi terhadap rudy kawan saya tu, saya fikir ia wajar untuk melampiaskan rasa amarah saudara. kalau saudara ingat, saudara rudy tu pun ada muncul di kaca tv astro menerusi rancangan kelab pop dan juga berlakon dalam drama arahan suami sheila rusly. barangkali rudy rasa segan nak tibai astro direct. inilah isu yang sering dibangkitkan oleh doncorleone budak kampar berlagak tu. Isu kredibiliti. Sebenarnya dalam zaman ini, susah nak melaporkan yang betul berasaskan fakta. sebab itu saya faham apa yang yatt cuba sampaikan. TV3 juga ada isu yang dilihat seumpama diputar-belitkan, umpamanya dalam isu ladang khinzir yang diutarakan macam nak discredit kerajaan pas kedah. tapi itu isu lain. Seperti mana yang saya komen dalam posting terdahulu saudara, masalah ini berpunca daripada Astro. Saya kurang bersetuju dengan pendapat khairul anwar salleh orang besar astro tu yang menyifatkan hak eksklusif buat astro itu macam hak penyiaran untuk EPL di rangkaian ESPN saja dan tidak boleh disiarkan oleh terrestial tv mahupun AstroSupersports. Ini dia dipetik sebagai berkata: “Mengambil contoh mudah perlawanan English Premier League (EPL), hak tayangan eksklusif diperoleh stesen televisyen sukan terkenal ESPN, stesen sukan lain tidak boleh menayangkannya. Malah undang-undang mereka lebih ketat, walaupun Berita Sukan ESPN bernaung di bawah satu bumbung tetapi mereka tidak mempunyai hak untuk menayangkan sedutan perlawanan berlangsung.

    “Bagaimanapun dalam hal Mawi ini, kami masih lagi memberikan ruang kepada wartawan penyiaran TV3 untuk menemu bual pasangan pengantin baru ini. Menerusi maklumat diberikan kakitangan saya, wakil stesen televisyen itu dapat menemu bual Mawi dana Ekin hampir 30 minit.”

    Kita harus anggap pernikahan mawi ni macam final Piala Malaysia ataupun Piala Asia lah diadakan di Stadium Merdeka, sebagai contoh. Katakan RTM ada hak penyiaran game final ni, TV3, bernamatv, astro awani, prima oasis semua boleh cover. Tapi diaorang tak boleh masuk padang. tapi gambar gol, julang piala, penonton semua boleh! Non-rights holders boleh letak krew dan kamera dekat press box. Lepas tu boleh tanya macam-macam soalan dalam sidang akhbar! Mawi kan orang melayu, patutnya restriction yang dikenakan biar berpada. Mawi bukannya bernikah di London dan BBC ada rightsnya sampai RTM tak boleh siar dalam berita! Malang sekali selebriti mendirikan masjid tapi masjid menjadi “out of bounds” bagi sesetengah pihak! Bagi saya ini PR DISASTER buat Astro! Jangan marah Astro, aku dah jadi pelanggan sejak 1996, tengok live lagi Piala Asia 1996!

  19. rizal hashim: Saya amat amat menghargai komen bernas dan konstruktif saudara ini, sebagaimana komen komen sebelum ini. Ia sekaligus mencerminkan keperibadian saudara yang menggunakan kematangan.

    Berkaitan dengan Rudy Imran, saya kurang pasti mengenai penglibatannya dalam program di Astro namun yang pasti apabila terdapat kepentingan, ia boleh menimbulkan pelbagai andaian seumpama ini dan saya setuju, ia diperkukuhkan lagi melalui penulisan kontradik yang disiarkan pada 23 Disember lalu.

    You are speaking my language. Apa yang dizahirkan melalui statement balas dalam akhbar tempatan tempohari, agak ekstrem dan tidak matang. Mereka defensive, itu tidak salah dalam menangani isu ini tetapi mereka bergantung kepada source yang kurang tepat, lantas huraian atau conclusion yang dilaporkan akhbar terhadap isu itu bertindih.

    Itulah yang saya katakan, kami iaitu saya dan rakan rakan dari beberapa stesen televisyen lain memahami kehendak mereka menggunakan kesahihan Legal Rights for exclusivity tetapi mereka tidak memahami sepenuhnya apa maknanya mengikut acuan budaya serta adat kita serta kehendak masyarakat di Malaysia.

    Yes, ia bukan diadakan di London atau mana mana venue tertutup yang membolehkan kawalan dilakukan lebih memihak kepada mereka, tidak seperti di tempat milik awam seperti di masjid.

    And yes, it is a PR disaster for them and damage control had been done badly.

    Personally, the damage control strategy (but I dont think that was the strategy but ia lebih kepada retaliation to the report done by Buletin Utama) done on Astro and Mawi part is actually further damaging themselves because they are depending too much on mediums – newspaper while forgetting that internet had evolves. Case study: 12th General Election.

    And while the writer of those medium are being challenged for their credibility and integrity as much as I can remember and what I went thru was the best example to cite, Astro continues to control and contain the damage without checking whether the facts are accurate. This is when they are wrong, because you can’t simply rely on one source. PR companies comes with a price tag, definitely, but they are there professionally. And saudara rizal, they can’t handle this big event, and they, can’t handle the fact that they can’t.

    This can be a good campaign to those that hates Mawi, as it can bring him down, lagi pulak sentimen masjid sudah diketengahkan. Apatah lagi, his image nasyid is still melekat sejak memenangi AF dulu. Dan ramai yang mengundi atas dasar itu. Jelas, ini contradicts dengan imej itu dan ia berlaku pada satu hari besar. Tentunya ia akan tersemat.

    Pada satu sudut, their are being defensive and there is nothing wrong about it tetapi sepatutnya mereka yang berada at the helm of the company should have spoken to those involved in the incident and get the truth and only truth although the truth hurts dan selesaikan segera dan bukan sweep in under the carpet which they did and hanya bergantung kepada maklumat di depan mata mereka sahaja dan tidak memanjangkan pendengaran mereka lebih jauh dari circle yang ada di depan mereka.

    The reporter involved ada di venue bersanding pada malam itu dan his presence – amat amat ketara dan dapat dilihat oleh wanita yang sama meminta beliau keluar dari PC Hall. Kenapa tak gunakan taktik PR dan gunakan kesempatan itu?

    PR-ing is not easy dan bukan sekadar memegang gelaran itu sudah cukup untuk kita gah dan merasakan we are on the top of the world.

    This is a very good case study and I am involved in it. Damage control kena ada. Crisis management pun kena ada. Mesti diaorang ada kan, company besar kan.

    Being excited over something is good but being over excited is not good. Not healthy at all.

    And rizal, as they said it, Macam Macam Ada, Bila Hujan Semua Tak Ada.

    A Little Blog With Less Sugar and my name is Zulhazri Abu Bakar. πŸ™‚

  20. Hady: Terima kasih kerana meluangkan masa di blog kecil saya ini dan of course thank you for your reaction as you deserved to be heard as well.

    Sebenarnya ramai yang kurang faham, apa yang kami cuba lakukan ialah mendapatkan anjakan perubahan terhadap cara penulisan wartawan dan in this case, wartawan hiburan.

    Manipulasi terhadap sesuatu fakta akan menyebabkan ia mengelirukan pembaca, dan sebagai satu akhbar mainstream, seharusnya semua petugas media memiliki satu tanggungjawab serta amanah tanpa disedari.

    Read or listen to the serious news which the younger generation does not have interest as they are more driven to entertainment page. I am not one of those “pure” journalists who worried about too many celebrities being in the news.

    I’ll read about gossips page and many more, and I don’t mind if you do. But I find it incredibly depressing when readers ignore a lot of serious news even if we spiff it up and make it interesting and relevant.

    In fact, while knowing that entertainment page akan menarik pembaca muda, tidakkah kita semua melihat ia bakal membentuk minda serta pemikiran mereka, dan bayangkan jika sesuatu laporan itu dimanipulasi, berlandaskan emosi, berbumbungkan favouritism dan sebagainya? Dan inikah caranya kita mendekati pembaca?

    Contoh mudah hady: tidakkah anda sendiri kecewa jika seorang lagi arkitek meluruhkan kredibiliti dan integriti bidang arkitek, hingga mengakibatkan segala asas yang penting or the fundamental of architecture tidak diendahkan?

    Ia suatu yang isu yang penting bagi komuniti kewartawanan bagi kami, justeru ia perlu diperdebatkan serta diambil tindakan dan itulah yang CUBA kami lakukan.

    Manakala bagi kes Mawi pula, apa yang dicetuskan di sini saya kira, ia menimbulkan satu persoalan dan ia menerima reaksi berbeza namun kebanyakan pengunjung memberi pendapat bernas seperti rizal hashim, life spins, DonC dan ramai lagi.

    Cara pengendalian terhadap wartawan juga perlu diperbaiki dan ia juga berjaya mencipta satu precendence pada masa masa akan datang. Ramai yang keliru sebenarnya terhadap tugas wartawan. Wartawan tidak perlu diberikan layanan VVIP atau VVVIP. Kami tidak memerlukannya. Kami cuma memerlukan akses yang secukupnya bagi memastikan laporan yang bakal ditulis ada integriti, ada kesahihan dan memiliki ketepatan dan tidak sekali sekali berlandaskan HEARSAY. Hearsay ini amat merbahaya kerana ia mampu menimbulkan keresahan serta kekeliruan kepada pembaca dan akhirnya berlaku saman menyaman.

    Dan kami juga tidak perlu jadik selebriti semata mata kami wartawan. Saya memetik kata kata rakan saya Ally Iskandar (pengacara TV3), beliau tidak pernah menganggap dirinya popular, glamour atau sebagai seorang selebriti, tetapi seorang wartawan dan pengacara yang memiliki tanggungjawab terhadap penontonnya.

    Itu satu sikap yang positif, kerana hakikatnya selagi tidak lupa terhadap tujuan asal – iaitu melaporkan apa yang tepat dan benar sahaja, kita berdiri di atas bumi yang nyata.

    Harap hady di Dubai memahami mengapa ia dicetuskan di blog ini dari reply saya ini yang masih merangkak rangkak dalam dunia kewartawanan ini.

  21. This issue bout the media coverage at Mawi’s wedding is i would think the most hot issue in the market today..anyways i thought of giving my comment (only if read)..im just a silent reader of your blog and avid entertainment reader..all i can say that its a small issue which has gone out of hand..all MPB related TV station and Bernama TV was not given the rights to make any coverage during the wedding which i think all of you obliged but then when you were ask to leave or ‘dihalaukan’ from the media conference is totall absurb..what is ASTRO thinking?? don’t call a press conference when only limited press are allowed..it defeats the purpose..just because MAWI has given them exclusive rights but the press conference is the medium for other media to have their story taken…

    i still remembered back in 2006 during Dato’ Siti wedding, it was TV3 who got the exclusive media rights and ASTRO did go wild of not having the rights of getting any coverage but then i did not hear bout them being kicked out like how they did to you and also your mates…they did got some scope only not exclusive..maybe now is their revenge time towards MPB and Bernama got affected along the way…lucky for RTM i guess for being the national TV, they cannot play-play with RTM..have to be in the good books..hehehe..

    all i can say, hope there would not be another incident this weekend and during the 11 Jan reception..if it does happen again, the integrity of a journalism is totally questioned thus status n glamour supersedes such intergrity needed…truth would prevail one day and at the end, stay right for what you believe in..

    wish your team the best of luck in getting the scope as such less fortunate who are a fan of MAWI also needs some news and they cannot get it from some paid commercial TV coz not all ppl have ASTRO…

    not a fan of MAWI..only a person in search of true integrity of journalism..

  22. You are cool. That is what I have been trying to say.

    Whoever you are, while you should have left your name for me to address you, thank you for the note.

    Integrity is the main question during and after the function as much as I have said in all my other entries and I thank you for seeing that objective.

    There some bloggers and colleagues that shared my views and I believed you are from the same industry as mine. Not less, there are who actually rebuke at my entries, while knowing that this is my personal blog and I jotting down the experience that I had. Not that I am holding a press conference here kan. πŸ™‚

    The understanding of this issue is very simple, plain integrity and credibility where this is where your responsibility lies.

    Terharu with your moral support and your wish although a total stranger that you are, nonetheless, thank you for the words of encouragement.

    True enough, there are fans yang tak ada Astro, and that includes those yang di bandar dan di kampung yang meminati this Felda Taib Andak fella and that is part of the reason we are there, to report.

    And yes, during Datuk Siti’s wedding, nobody were actually bising bising after that because as I have mentioned, our Corporate Communication people at MPB are well versed tentang tugas media.

    I do remember, Datuk Seri Farid Ridzuan somehow a uttered a very commendable statement during Kembara Mahkota Johor 2008 in Johor, whereas Astro guys were there to shoot despite our crew were also in the midst of shooting, and he gave way to these Astro crew and said: Takper, let them do their job, kita semua sahabat.

    A little thoughts that should be emulated by all.

    Itulah, depa tak faham between exclusive and delayed telecast and understand the status of the artiste and on top of all this, they should have done it at a private place and not a public venue as such.

    Thank you.

  23. I wonder if rudy reads this, if he understands english that is. Or even better,vernon wouldve translated it to him. haha. ala, vernon with those 2 bimbo singers under his belt. :>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *