#885: VANILLA ICE AND SCHOOL REUNIONS.

#885: VANILLA ICE AND SCHOOL REUNIONS.

Aku tak tahu, kenapa ada yang gembira melompat lompat suka sangat pada school reunions?
Are you there to see whether that fella you hate so much still spiking (what’s left of) his hair even at this age? Yes, I’m talking about that guy who loves Milli Vanilli so much and oh, Boy George too.
And he is the same fella who, being a douchebag himself, memorized Vanilla Ice’s Ice Ice Baby lyrics and steps leaving me wonder till today, I bet he still has that parachute pants in his closet.

“All right stop
Collaborate and listen
Ice is back with my brand new invention
Something grabs a hold of me tightly..”
Fuck you Vanilla Ice!
Aku memang tak suka reunion. Kalau aku suka sangat dan nak selalu tengok rakan rakan sekolah aku, definitely I will buy a house next to theirs. Apatah lagi reunion yang mereka buat aku rasa macam dianjurkan setiap bulan. Helo, that is not reunion, that is perhimpunan perut perut buncit sedunia.
“Hahah, tengok perut kauuuuUUUUuuuUUU..,” masa dilafazkan tu, sungguh sungguh, penuh keikhlasan dan kalau ada cara untuk mengukur keikhlasan mereka, tentunya dapat perfect 10. Pastu pegang pegang perut. Dan ada seperti echo sound masa disebut ‘kau’ tu.
Aku tak suka disentuh macam tu. Lebih lebih lagi oleh seorang lelaki yang dah 10-15 tahun aku tak jumpa dan aku tak tahu his sex preferences. Gila. Sekarang bukan boleh, semuanya dalam kesamaran.
Aku rasa jumpa di Facebook sudah tak cukup untuk diaorang. Mesti nak jumpa. Helo, kalau jumpa sekali dua, I’m ok with it, tapi kalau kerap sangat, nak cerita apa? Balik balik cerita pasal “eh perempuan yang itu hari kena tangkap keluar kat tv tu lawa tak, eh perempuan tu melayu ke cina? Eh perempuan yang kena tangkap tu lawa tak.” Ya, soalan tu berulang-ulang. 
I went to all-boys school. Maka kalau tetiba masa reunion ada wanita lagilah awkward. “Hey, Hazrey, makin handssssome you ni (yang handsome ni, memang aku tak boleh nak sangkal) Ni kamal lah, tapi panggilah ai kamey…” sambil gesel gesel buah dada inject yang terasa seperti batu bata yang tak abis digunakan untuk pembinaan rumah SPNB. 
Itu lagi leceh. Sangat leceh. Tapi aku boleh jek, bila dia buat macam tu, aku terus lompat selangkah ke belakang, kangkangkan kaki sikit dan:

All right stop
Collaborate and listen
Ice is back with my brand new invention
Something grabs a hold of me tightly

Macam celaka kau buat muka camni tau tak. Konon stim lah tengok aku? Woi gay, jangan tengok aku macam tu. Fuck you Vanilla Ice. Kalau ada sesiapa buat rambut macam ni, memang aku tumbuk muka kau. Pastu buat mata macam tu, ala ala kuyu kuyu manja. Memang makan terajang kalau tengok aku macam tu.
Ya, memang zaman sekolah mesti ada that douchebag yang sampai dah tua perut dah buncit, rambut dah jarang jarang macam kain Nabila Huda, masih lagi a douchebag. Mesti dia jek nak menang bercakap. Nak ke pergi reunion macam tu? 
Trust me, during that reunion, there always be that one guy:
“Bro, sekarang kerja macam mana? Ok ke gaji?”
“Kau off hari apa? Mehlah datang join, aku ada buat bisnes sikit sikit.”
Awas! Itu perangkap MLM. Itu gerenti – tak join takpe, dengar dulu tactics.
“Yelah bro sampai bila kita nak makan gaji,” katanya yang sudah menceburi bidang MLM hampir 3 tahun namun masih lagi memandu kereta Proton Saga enjin orion. Oh enjin Orion ni model pertama Proton Saga selepas that fler yang berjaya bagi nama Saga kat Proton. Sesuai sangat. Tak lama lagi Proton tukar nama – The Power Window Saga. 
Ada juga yang berjaya. Lazimnya mereka ni akan kurang bercakap dan macam resah resah sikit. Adakalanya dia akan kerap tengok jam tangan seperti nak pulang segera. Sebenarnya dia risau kawan kawan dia pinjam duit kat dia. Dan dia akan berusaha sedaya upaya untuk elak duduk bersebelahan mamat MLM tu. Tapi mamat MLM tu akan sentiasa memasang mata pada si dia. Amboi.

And aku juga pernah dijemput untuk datang ke reunions Tingkatan Satu. Mental ke apa ni? Hahaha.

Im reaching 40 and that’s 27 years ago! Kau nak cerita apa kisah 27 tahun lalu? Terberak dalam seluar, cikgu kasi pinjam seluar? Cikgu tarik sideburn kau and kau menangis hentak kepala kat meja? Kau ngendap punggung cikgu? Apa?

Gila nak ingat kisah 9,855 hari lepas. Aku ni kekadang hal minggu lepas pun dah terlupa. Kekadang jalan balik rumah pun terlupa. Nikan pulak kisah 9,000 hari yang lepas. Eh.

Dan satu lagi mesti ada seorang yang bercerita apa yang best tentang dia. Segalanya best. Takde yang tak best. Best sentiasa. Dialah best. Dialah hebat. Tapi tak pernah pulak dengar dia keluar mana-mana magazine bisnes terkemuka kat Malaysia ni. Tapi mungkin di Mastika. Mungkin. “Lelaki Sering Dengar Bisikan Kata Dia Kaya.” #bebaiktau

Aku tahu zaman sekolah memang best. Well, pada anda yang masih bersekolah, treasure it. Jangan sesiakan sebab another 27 years, harap tak ada sesiapa bagi soalan “Eh bila kau keluar jail?”

Dan aku, aku cuma pergi sekali jek school reunions sebab aku sibuk bekerja bukan sebab aku taknak jumpa Vanilla Ice. Aku suka ok Vanilla Ice, nak hafal dulu, tapi tak pandai inggris. Bila aku nyanyi, dia dah masuk rangkap ke-5, aku masih kat rangkap pertama dan bunyinya:

orait, stap 
kelahbirit and sea-sen
aisebek wif mai bran niu inbensyen
semting gerabsehol op me taikli

Maafkan aku Vanilla Ice dan Fuck you Vanilla Ice !!

11 Replies to “#885: VANILLA ICE AND SCHOOL REUNIONS.”

  1. Hahhhaha saya setuju 100% mmg ada yg mcm tu..kat fb dah add dlm friendlist dan berborak kat wall da cukup bagus…ni nak jumpa2 lak pastu compare itu dan ini arrgghh buat tensi ajer.yg lg nyampah nak follow instagram kita tp bila view profile dia photo yg dia upload haram xde tp dia follow ramai org.nampak sangat stalket@kepochi

  2. saya jarang nak komen "saya setuju" kat orang kerana ego dan taknak mainstream..

    Tapi terpaksa meredah ego demi bersetuju dgn entry vanila ice. apa ke malas sangat dia nak letak cream? patut dia letak vanilla ice cream, baru sedap!

    Dan reunion setiap bulan itu sangat menyedihkan, apatah lagi reunion allboys..lagi la dabel sedih! hahahaha

  3. Bro-Reunion best apa, ramai member study aku yang dah jadi Janda…ha ha ha ha ada peluang aku gi dating dengan depa. Dulu masa kat U dulu sombong sangat dengan aku, yelah aku ni hitam jka dibandingkan dengan penduduk tempatan kat U aku tu dulu, perasan lawa sangat, bila dah kena cerai, kena tinggal baru sibuk nak kawan baik dengan aku. Sibuk nak ajak aku kahwin konon nak anak dan zuriat. Padan muka. dah tua benyek dah, siapa yang nak. ha ha ha ha yang mana sibuk pasal MLM tu, minta maaf ler, sahih meja dia kosong, kosong, kosong…. Setakat kereta mewah tu apa ada hal, semua boleh beli hutang. hahahahaha

  4. "…Dan satu lagi mesti ada seorang yang bercerita apa yang best tentang dia. Segalanya best. Takde yang tak best. Best sentiasa. Dialah best. Dialah hebat. Tapi tak pernah pulak dengar dia keluar mana-mana magazine bisnes terkemuka kat Malaysia ni. Tapi mungkin di Mastika. Mungkin. "Lelaki Sering Dengar Bisikan Kata Dia Kaya." #bebaiktau…"

    teringat aku seorang classmate aku baru je post status dua tiga hari lepas

    nanti aku nak buat buku, tajuk dia "*****(nama dia): how i live my live to have RM1M without BR1M"

    cukup berlagak? haha

  5. setuju sangatt sangatt.. saya pun tak campur all girls reunion.. bila dorang sebuk2 huhahuhahuha kat FB booking tempat and all, saya diam tak respond apa2. Seriously cukup la tanya kabar via FB dan call sekali dua.. err maybe i m antisocial kot according to them…

  6. LOL. entri ini amat mengingatkan saya tentang kisah "Romy and Michele's High School Reunion" starring Lisa Kudrow and Mira Sorvino.

    But at least I don't think you'd be that sordid to make an impression to your ex-school mates they way Romy and Michele did i.e. Romy invented post-its.

    Takpelah abg hazrey anggap invitation kawan2 lama tu sbb nak mengeratkan ukhwah (konon) dan nak cari peluang untuk dapatkan autograph abg hazrey…:)

    walaupun mungkin ramai hakikatnya ske nak pegi reunion untuk tunjuk tahap kebagusan masing2 mcm movie Romy & Michele tu..hehehe

  7. LOL. entri ini amat mengingatkan saya tentang kisah "Romy and Michele's High School Reunion" starring Lisa Kudrow and Mira Sorvino.

    But at least I don't think you'd be that sordid to make an impression to your ex-school mates they way Romy and Michele did i.e. Romy invented post-its.

    Takpelah abg hazrey anggap invitation kawan2 lama tu sbb nak mengeratkan ukhwah (konon) dan nak cari peluang untuk dapatkan autograph abg hazrey…:)

    walaupun mungkin ramai hakikatnya ske nak pegi reunion untuk tunjuk tahap kebagusan masing2 mcm movie Romy & Michele tu..hehehe

  8. LOL. entri ini amat mengingatkan saya tentang kisah "Romy and Michele's High School Reunion" starring Lisa Kudrow and Mira Sorvino.

    But at least I don't think you'd be that sordid to make an impression to your ex-school mates they way Romy and Michele did i.e. Romy invented post-its.

    Takpelah abg hazrey anggap invitation kawan2 lama tu sbb nak mengeratkan ukhwah (konon) dan nak cari peluang untuk dapatkan autograph abg hazrey…:)

    walaupun mungkin ramai hakikatnya ske nak pegi reunion untuk tunjuk tahap kebagusan masing2 mcm movie Romy & Michele tu..hehehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *