#856: People Going Against Our Effort – NoToChildSlavery

#856: People Going Against Our Effort – NoToChildSlavery

Ahad, 27 Mei 2012 aku  menulis mengenai Perhambaan Kanak-Kanak. Golongan yang dipergunakan demi memungut ‘derma’ bagi ‘mengisi tabung’ pelbagai pusat berunsurkan keagamaan. Baca di sini.
Kami, sekumpulan kecil pengguna twitter yang tidak signifikan, tidak popular dan tidak besar merasakan sudah tiba masanya untuk memainkan sedikit peranan melalui dua inisiatif – #NoToChildSlavery dan #SponsorAChild , kedua hashtag ini digunakan di laman media sosial – twitter.
Alhamdulillah, ia mendapat perhatian Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein Onn selepas menerima twit mengenai keprihatinan kami yang inginkan tindakan lebih berkesan dilakukan terhadap eksploitasi kanak-kanak ini.
Aku harus akui, Datuk Seri Hishamuddin diam diam ubi. Pada masa yang sama selepas menerima saranan berkenaan, beliau tanpa lengah berbincang dengan beberapa personaliti untuk memastikan usaha yang diambil dapat dilakukan secara berterusan. Dan aku sendiri mengesahkan perkara ini melalui sms dengan pelakon pujaan anda semua, Aaron Aziz.
Malah Aaron dan isterinya juga mahu terlibat secara langsung bagi menyelamatkan kanak-kanak kelahiran Malaysia ini. Aku lihat ini satu kesungguhan mereka untuk ‘to give back to the community’, dan ia untuk komuniti di negara kita.

Ia sangat signifikan untuk kita semua. Terima kasih Diyana. Terima kasih Aaron. Aku pasti mereka bukan lakukan ini untuk bertambah populariti tetapi untuk sama-sama menyelamatkan kanak-kanak dari terus dipergunakan oleh sesetengah pihak yang langsung tidak mempunyai justifikasi memperhambakan mereka.
Aku dan rakan rakan lain seperti @klubbkiddkl, @sultanmuzaffar, @nyonyacyber, @nana_tiger sangat tahu ia satu usaha yang tidak popular tetapi percayalah, ada kalangan kanak-kanak yang dipergunakan itu adalah anak yatim. Bagaimana rasanya jika kita mempunyai seorang adik yang masih mentah, yang masih berhingus, berusia di antara 11 hingga 14 tahun dikerah tubuh kecil mereka menjual pelbagai produk di jalanan?
Tubuh kecil mereka jika kita yang dewasa terlanggar pun akan terjatuh, tersungkur. Apatah lagi tanpa diberi makan yang secukupnya dan berdasarkan investigative reporting yang pernah aku lakukan pada 2007, mereka hanya diberi RM5 sehari untuk mengisi perut.
Anak-anak kecil ini disuruh menjual atas nama sunnah, atas nama mendidik mereka berniaga walhal banyak lagi caranya boleh dilakukan tapi kita membutakan mata atau tak mampu berbuat apa apa kecuali melafazkan ‘kesian budak tu.’
Cukupkah itu semua?
Alhamdulillah, Datuk Seri Hishamuddin sudah menetapkan janjinya untuk bertindak.
Malah, kami turut menghantar satu saranan sebagai timbal balas kepada tindakan penguatkuasaan agar kanak-kanak terbabit mendapat perhatian sewajarnya melalui inisiatif  #SponsorAChild. Ia mendapat perhatian daripada menteri berkenaan.

Bagaimanapun, malam tadi seorang pengguna twitter membuat keputusan yang sangat mengecewakan apabila menghantar satu twit yang mengundang kemarahan ramai pengguna twitter lain:

Aku sendiri tak tahu apa masalah pada pengguna twitter bernama Sellbee ini. Tetapi selepas saya menyiasat lebih terperinci, rupanya pengguna twitter ini adalah grup pengkid.

Ianya bermula jam 12.44 tengahari semalam.

Jam 12.44 tengahari, aku sempat menonton Upin Ipin dan aku merasakan satu watak dalam animasi itu perlu dikeluarkan kerana menggambarkan karektor pondan dan memandangkan ia favourite program yang ditonton ramai kanak-kanak, kita sebagai orang dewasa perlu lebih bertanggungjawab dalam memberi mesej yang tepat pada mereka.
“Children are great imitators. So give them something great to imitate.” – Anonymous.
Maka, apabila karektor seumpama itu dipaparkan, tidakkah kita fikir ia mampu diterjemahkan kanak-kanak bahawa apabila mereka membesar nanti, tak perlu risau untuk merealisasikan karektor itu? Gender confusion tak perlu disuntik pada kanak-kanak. Seperti quote di atas, give them something great to imitate.
Kita akan kata, ohh habis Ben10 tu semua, siap tendang sepak. Kita kena fikir secara psikologi pula, adakah Ben10 menendang manusia baik? Ia melawan alien jahat.

(baca dari bawah ke atas)

Pada petang semalam, respond dari pengguna twitter bernama Zulaikha yang pada mulanya disangkakan lelaki, tampak waras dan menunjukkan kedewasaan. Dan aku juga menjawab secara santai.

Selepas mengakhirinya, aku fikirkan perbincangan dewasa sudah selesai.

Tetiba, jam 12 tengah malam, hantu dah masuk badan perempuan ini dan mula menggelar aku ‘bigot’ atau seseorang yang akal pendek, perjudis dan tanpa toleransi memberi satu ‘devotion’ kepada ‘pendapat’ aku itu. Fyi, apa yang aku sampaikan bukan ‘pendapat’ aku. Itu yang sudah ditetapkan Allah SWT. Of course I am devoted to Allah SWT. Itu Tuhanku.

Dan Upin Ipin disampaikan melalui karektor tradisional yang sangat rapat dengan masyarakat kita lantas pengaruh negatif boleh disuntik tanpa disedari.

Baca dari bawah ke atas. (Disclaimer – Diana Danielle makan durian aku kirim. Lupa nak kemenyankan durian tu. Rugi !! Haha! )
 

Zulaikha merasakan tak salah untuk membesar sebagai pondan dan dalam konteks ini tak salah sebuah animasi memberikan pengaruh / mesej membesar sebagai pondan langsung tidak salah malah ia salah satu pilihan hidup. LGBT sungguh.
Zulaikha ini bukan follower aku tetapi membuat reaksi sedemikian selepas twit aku disalinhantar semula oleh pengguna bernama @dellidrus. Dan ini reaksi dellidrus terhadap Zulaikha yang secara tiba tiba meroyan tak tentu pasal tepat jam 12 tengah malam. Aku sedikit musyhkil kerana ia berlaku tepat jam 12. #BebaikTau !

It takes two to tango. Jika Zulaikha boleh berbicara secara dewasa, tentunya dia akan dilayan seperti seorang dewasa. Memanggil manusia lain tidak toleransi dan membantah saranan untuk menghentikan karektor pondan tanpa sebarang justifikasi. 
Aku tak suka nak berbalah dengan golongan seperti ini maka aku terus mengalah sebab kita semua tahu, mereka ini semua golongan champion. Kalau bagi 10 trofi pun tak cukup. Gila banyak modal kena keluar semata nak belikan diaorang ni piala. 
Seorang wanita Islam yang mengamalkan perhubungan sesama wanita merasakan apa yang aku sarankan untuk mengeluarkan watak/karektor pondan dalam animasi Upin Ipin sebagai risiko kepada kanak-kanak yang bakal membesar sebagai pondan. Gila ni. Nanti kat memana borang, untuk pilihan jantina ada kotak pondan ke?
Anyway, budak ni panggil gang Euro untuk menghentam aku. Aku ok jek tetapi perbuatan melampaui batas dilakukan rakan kepada Zulaikha ini apabila terpesong dari argument mengenai gender confusion kepada twit berikut:

Lihatlah sikap mereka. Kan aku dah kata. Golongan pondan dan pengkid kalau mahu mereka menang dalam sesuatu argument akan menggunakan segala bentuk dan jenis taktik. Mereka memang tidak pernah matang. Golongan ini memang patut dicerca. Apakah kaitan di antara gender confusion dengan perjuangan terhadap perhambaan kanak-kanak? Ya, ini tak lebih dari membalas dendam pada aku selepas aku ignore dan block mereka dan inilah hasilnya.
Kan aku dah kata, tak guna argue apa apa dengan golongan ini sebab mereka ini sudah dihijabkan hati mereka dan sentiasa menganggap apa yang dilakukan mereka adalah halal dari segi agama dan moral. Langsung tiada justifikasi untuk pengguna bernama Selbee ini menghantar twit seumpama ini. 

Apapun, selepas twit dari aku dan Ailana, this twitter user – Sellbee locked her twit to private. 
Alhamdulillah, Datuk Seri Hishamuddin sejak dari awal sangat serius dalam menangani isu kanak-kanak ini dan tentunya beliau dapat melihat apa yang dilakukan Sellbee itu sebagai satu cubaan yang dangkal dan tiada justifikasi langsung.

Terima kasih Datuk Seri. Terima kasih pada semua yang terus support tapi jangan separuh jalan ya. 🙂

Kami berharap inisiatif ini dilaksanakan. Insyaallah.

Support #NoToChildSlavery and #SponsorAChild.

8 Replies to “#856: People Going Against Our Effort – NoToChildSlavery”

  1. Apparently showing pondan characters on cartoon is considered as encouraging child slavery huh? We support your cause to stop child slavery and all but what's with pondan/pengkid/lgbt hating all of a sudden? That's what the two "sissy and pengkid" were arguing about.

  2. Doc,

    Lols. You should ask that question to your fren. lols. You dun actually get it do you?

    "We support your cause". Thank you.

    You are so confused. Sellbee is a fren of yours and that Zulaikha too. Lols.

    I read their earlier twits prior to that twit to DS Hishamuddin especially Sellbee before she decided to made it private. On how to rub.. etc etc.. should I say more?

    Thus you should ask your narrow minded fren on why the hell did she twitted as such out of revenge? Act of stupidity.

    Read again this posting doc and hopefully you will understand. May Allah bless you and all your frens.

  3. "Apparently showing pondan characters on cartoon is considered as encouraging child slavery huh" – Doc

    kalau diterjemahkan, doc beranggapan Hazrey skrg menyatakan bahawa karakter pondan yg ditonjolkan menggalakkan perhambaan kanak2.

    penat aku mencari mana2 perenggan atau statement yg ditulis oleh Hazrey ni yg menyatakan perkara sedemikian. teruja sangat utk marah sampai campur adukkan 2 perkara jadi satu ke doc? u doctor ke doc? i think u need to take some meds to calm u down. relax lah, takkan sebab Hazrey tak suka pondan maka usaha dia utk membanteras kegiatan child beggars n slavery patut disekat? ini fahaman jenis apa ni? pls baca balik. pondan pengkid thingy is one thing, stopping child slavery is another separate thing. perlu pencerahan lagi kah, Doc?

  4. Salah bro Hazrey,
    Saya faham sgt orang2 yg jenis mcm ni. Melalui pengalaman saya sendiri selama 3 tahun duduk serumah dgn mereka. Terutamnya pengkid & lesbian. Hati diaorang ibarat titanium+batu marikh+besi dari jepun. Apa saja yg dibangkang sure diaorang nak menang jugak. Ckp mereka saja yg nak betul. Padahal habuk pun tara. Kepala otak tau nak sedap je. Sorang penyedap, sorang lagi menyedapkan. Kalau ada pertandingan debat seluruh dunia dan seluruh alam semesta ni mmg mereka menang. Bukan nak menghina, tetapi kenyataan. Menang bukan pasal berfakta, tapi menang sebab nak tegak kan benang yg basah. Itu lah kehebatan diaorang. Asik2 berbalik pada ayat "kami tak hipokrit bang, tak minta kami jadi mcm ni, so dont judge the book by its cover". "kami jadi mcm ni pun sebab lelaki semua tak guna, tak memahami wanita"(for lesbian la)..Kahkahkah…alasan nak halal kan perbuatan. Sebab kalau dgn lelaki susah, nak bawak balik rumah takut mak ayah pelangkung. Ni bwk kaum sejenis..Apa ada hal..Bertenyeh kat bilik siapa tahu..

    Bukan nak menyalah kan, tapi nak menyedar kan sikit KELOMPOK2 ni. Nak tunjuk hebat pun bukan dgn cara ni. Igt selagi kan ada kemahuan disitu ada jalan. Jangan hanya redha je. Mula dari redha tu la yg menghalal kan segala perbuatan KELOMPOK ni.

    Chewah, panjang berjela plk..TQ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *