#828: BAGAIMANA MEDIA BERFUNGSI.

#828: BAGAIMANA MEDIA BERFUNGSI.

Yang ni adalah title paling kacang, paling pistachio yang sudah dikopek kulitnya sebelum masuk ke dalam mulut kita.
Nak kerja dengan media tak susah. If you have that news worthy event, we will definitely make ourselves available, otherwise we will get someone to have it covered.
Yang penting ada value. So, kenalah cari value nya. 
Contoh, it might be a simple PIBG annual meeting, tapi disebabkan ada orang akan buat bungee jumping sebagai perasmian mesyuarat PIBG, definitely ia akan jadik news. Betul? Ok, pasni mintak Pengetua PIBG sekolah anak anda yang degil taknak lepaskan jawatan selepas 10 penggal tu buat bungee jumping for the next meeting.
Dan kalau kita sebagai founder memana movement yang rasa perlu didewakan semua makhluk termasuk di laut, udara dan di darat, perlulah jugak tahu, kalau sesuatu berita keluar di The Star, tak perlulah kita dengan bangganya bising-bising pada wartawan televisyen. 
Perbuatan itu biarpun dilihat sebagai noble oleh ikan di laut, asam di darat, ia adalah satu lawak paling menyayat hati.
The Star adalah media cetak ya. Televisyen ialah media elektronik, in case founder sebuah movement yang rasa perlu didewakan seluruh makhluk di laut, udara dan darat tak ada kedai jual paper dan rumah tak ada televisyen.
Begitu juga pada yang memberi nombor wartawan televisyen berkenaan. Yang ini pun perlu tahu sebelum bagi nombor telefon orang. Jangan rasa nak lepas tangan, walhal perbuatan itu bakal mengundang entry seumpama ini.
“Story tu keluar di  paper The Star, kenapa aku nak bagi nombor telefon Hazrey untuk founder bajet mat salleh ni?”
“Lagipun, masa aku bagi statement tu, si Hazrey dungu ni pun tak ada, sah sah nama aku terpampang kat situ. Ohh tak apalah, baik aku bagi jek nombor dia, supaya aku akan dapat terus bajet sweet, macho dan ramai lagi akan menyembah aku,” mungkin itu bisikan hati orang yang memberi.
Ia tak perlukan sains mencipta roket untuk memahami perkara berikut:
1. Sebagai seorang founder, sepatutnya seorang yang bijak dan lebih berpengetahuan dari pengikut pengikut apatah lagi movement ni banyak berinteraksi di internet. Pernahkah encik founder dengar perkataan google. Kalau tak pernah, sila taip How Media Works. Mesti ada tips kat situ. Jangan rasa dewa ok? Kepak dah hantar dry cleaning belum?
2. Sebelum menghubungi wartawan televisyen berkenaan untuk bising pasal statement yang dikeluarkan di suratkhabar dan bukan ditulis mahupun quote nama dalam story itu langsung takde bunyi nama Hazrey, sudahkah kita tanya pada yang memberi nombor telefon kita: dia ni ke yang tulis? Yang ni masih lagi musyhkil buat aku, sebab takkan yang bagi nombor tu tak boleh pikir? Takpe, tak semua boleh memiliki akal seperti kita. Yang ini aku maafkan.
Yang paling tragis adalah apabila:
“Helo this is Zack.I am the founder of JOHO bla bla bla bla”
Ya, ia sebuah movement yang berpusat di Amerika, takpun di Australia sebab sebaik aku jawab helo, terus cakap omputih aku. Aku ni sekolah tak habis mana reti cakap omputih.
Rupanya, Melayu. Laaa, mana adab kau ni tak reti bagi salam? Yang bestnya, dia langsung tak tahu aku ni kerja apa dan untuk seminit lebih tu, dia terus bercakap kat telefon tanpa henti, antaranya: “berita tu salah, perlu diperbetulkan. Dahlah banyak lagi aktiviti kami yang lain tak pernah disiarkan.”
That moment, dalam hati aku satu jek: apa jadah budak ni merepek ni? Merepek mengalahkan orang kena syabu.
Apa movement ni? Kah kah kah kah kah. If this is the kind of founder that everyone is following, I have nothing to say but – good luck to you !! Hahahahaah.
Bila aku berterusan tanya – kau ni tahu ke aku ni kerja apa? Dia jawab: “bro kerja apa?” Aku gelak. Kenapa masa kau mintak nombor telefon aku tu kau tak tanya pada orang yang memberi? Dan takkanlah orang yang memberi tu tak ada ilmu paling basic dalam dunia iaitu – kau takkan call tokeh kedai basikal untuk complaint pasal daun serai yang kau beli kat kedai runcit. 
Tapi bila aku abis tanya soalan itu, dia terus merengek macam budak tak dapat isap susu badan cerita pasal story kat The Star tu. Makinlah nipis sabar aku kan. Senipis kulit limau.
This is a serious joke. Even the movement name is a joke. It is spelled JOHO. Maksud apa tu? Aku dulu belajar sejarah tak pernah pulak dengar Jauhari atau Johor dikenali sebagai Joho. Wah ini satu publisiti untuk movement ni. Takpe, publisiti murahan.
Apapun, if you wanna call yourself the founder, pergilah isi ilmu lebih sikit. Dan pada yang nak dapatkan kerjasama media tu, kami tak bongkak, tapi kalau benda basic macam ni pun tak tahu, ia adalah sesuatu yang sangat menjengkelkan. Dan ya, ia menjadi bahan ketawa kekawan media aku semalam. Terbahak bahak mereka ketawa. 
Anyway, this is the story:
JOHOR BARU: A local youth group known as JOHO will be using online social networking service Twitter to attract youths to register as voters.
The group, reputed to be a creative and active youth network-community, launched its Twitter handle – TWTUP Johor – at Danga Bay in the presence of over 1,000 followers.
According to the group’s project manager, Syed Faliq Fahmi Syed Farouk, 28, JOHO would also be launching its own Twitter account, @twitter_johor to create awareness among youths about issues such as the right to vote.
“We believe that the best way to teach youths the importance of voting and being registered as voters would be through Twitter as many have their own accounts.
“We have more than a thousand people, mostly youths, who follow our Twitter handle and we hope to increase our following,” he said.
He added that the main reason the Twitter page was created was to keep youths informed on issues in the state and country.
Syed Faliq said youths would also be told how their votes could shape the country’s future. He added that members are encouraged to voice their opinions on its Twitter page.
“We also hope to work with government agencies to enable local youths to be aware of all government events via JOHO,” he said.
* end *
Do you see anywhere in that story, ada sebut Hazrey? Who is being quoted? Harap tiada sesiapa buta huruf di sini.
Kalau kau yang sentap, kau agak-agak dengan siapa yang perlu kau sentap? Who repeatedly being quoted? Isn’t it that Syed Faliq Fahmie yang mungkin salah bagi statement?
And yes, I did checked with the reporter who did the coverage, whom aku dah kenal lama dah kerja dengan The Star dan I can vouch for his accuracy, memang that is what being said by the organiser.  Lepas tangan?
Dan ya, that same reporter tu tak pernah kerja dengan Mastika untuk ada unsur unsur nak tambah fakta dalam story dia. 
Maka dengan itu, mulalah belajar apa itu media. Dan oh, kita kalau ikhlas mintak maaf, kita takkan delete apa yang kita tulis kat twitter tau, adakah takut followers tahu kita ni dungu dan dah buat salah? Adakah kita risau nanti ada orang akan tanya, kenapa kita mintak maaf? Well, I have all the replies via my email notification, but lets not go there.
Perbuatan itu adalah sangat budak budak? Eh, ke movement ni untuk kanak-kanak? Maaf, aku tak tahu.

3 Replies to “#828: BAGAIMANA MEDIA BERFUNGSI.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *