#823: PENIPUAN DI MEDIA SOSIAL.

#823: PENIPUAN DI MEDIA SOSIAL.

Banyak sebenarnya penipuan dilakukan di Internet. Ini termasuk warga Afrika yang menyamar sebagai mat salleh ensem dan mangsa adalah wanita. Ya, wanita mudah diperdaya. Mudah percaya dengan janji manis. Jangan marah pada aku, tetapi itulah hakikatnya.
Mereka mudah untuk mempercayai sesuatu yang indah biarpun its too good to be true. 
Mazidulakmal Sidik pernah menulis mengenai warga Afrika di sini dan di sini. Kalau rajin, google jek kat blog sahabat aku tu dan taip Afrika. Aku tak tahu, mungkin aku dan Mazidul memang tak suka orang Afrika mungkin sebab warna kami iras iras mereka maka kalau semua diaorang sapu, rugilah kami. Hahha.
Di internet kita boleh menaip apa sahaja dengan kata kata manis, malah kalau tak pandai menaip dengan kata-kata manis lebih manis dari kurma, kita dengan mudah boleh google dan copy serta paste.
Kita taknak menyusahkan diri kita untuk memeriksa. Kita tak mahu menyukarkan perjalanan hidup kita dengan menyiasat, bertanya. Tetapi tanpa usul periksa, kita akan mudah terpengaruh.
Bukan itu sahaja, kaedah penipuan di Internet ini turut berjaya memperdaya mereka yang ingin membeli sesuatu pada harga yang murah, biarpun mengetahui when the price is too good to be true, jangan percaya.
Itu termasuk iphone yang dijanjikan, tetapi yang diterima adalah berus cat. 
Are we sucker for all that?
Yes, we are. 
Tak salah sebenarnya menipu orang di Internet. Tak salah. Siapa kata salah, selagi ia tak melanggar mana-mana undang-undang.
Tapi secara moralnya, kita juga menipu diri kita sendiri. Tak rasa bersalah ke setiap hari kita mempersundalkan maruah dan integriti kita semata-mata untuk menikmati penipuan kita agar menjadi dengan berkesan?
Aku teringat peribahasa orang tua dulu, siakap senohong gelama ikan duri.. siapa pandai, tolong habiskan. Tangan tak perlu angkat macam Karam Singh Walia.
Itu fakta dan kebanyakan kes yang aku jumpa, termasuk yang terkini pelajar berusia 16 tahun bukanlah satu kebetulan.
Kita degil. Kita degil untuk mempercayai apa yang benar. Apa yang realiti. Tetapi kita tak degil untuk mempercayai kisah yang sebenarnya. Kita sanggup mempertahankan benda yang too good to be true, dan ia sekaligus menjadikan anda sama seperti mereka yang sanggup berbaju kemeja, berseluar yankee dan berkasut tumit dan berambut leper untuk pergi ke mesyuarat MLM.
Kita sedar, tapi kita tak mahu percaya.Sebab kita kuat berangan. Sebab tulah jugak kita suka Ombak Rindu. Takde kena mengena tapi kita mampu mengesat airmata mengenangkan nasib karektor itu semua biarpun ia adalah satu tragedi kehidupan yang melampau dan memperbodohkan intelektual kita.
Lantaklah. Pantang ada gambar ensem sikit, sampai berair air jubur nak follow. Pantang tengok gambar cun sikit, terketar ketar lutut macam selepas masturbasi untuk follow. Tak check langsung. Esok kena tipu harta benda, salahkan orang lain pulak. Itulah kita. Bila kita dah kena tipu, kita sanggup untuk tipu diri sendiri pulak dan kata – kita tak kena tipu sebenarnya, tapi pi salahkan orang lain. 
Maka, kita pun penipu jugak sebab in denial. Kau tipu, aku tipu, semua orang menipu. Penipuuuuuuu. puh puh puh puh. Aku bodoh, kau bodoh, semua orang bodoh. Doh doh doh.
Dah, aku nak pergi kerja. Sekian untuk drama Ombak Rindu kali ini.

9 Replies to “#823: PENIPUAN DI MEDIA SOSIAL.”

  1. tapi rata2 yang datang sini semua jahat jadi secara tak langsung, yang baik pun dianggap jahat.. kesian kepada yang baik itu…bukan salah siapa, salah rakan2 mereka yang jahat tu jugak

    lagi bestkan bila terkena ditipu, salahkan orang lain kerana tak menghalang sedangkan bila dihalang, dikatanya eh..sibuklah kau ni, jaga hal kau sendiri boleh tak??

  2. Aku antara mangsa yg ada menerima email lemak manis merdu dari student afrika di cheras…mula2 dia menyamar letak pic mat saleh mana ntah hensem gila…so aku keep reply dia punya pm kat FB…tapi aku dah agak mamat ni mesti menipu sbb bila tnya mana dia dpt aku punya FB Dia kata randomly pick…cesss dia tersilap menipu lah…finally aku tipu dia balik…tapi sampai la ni aku simpan ayat2 power dia tu sebab semua yg dipm adalah puisi dan kata2 yg sedap dibaca…calang2 jugalah boleh cair, nasib baik aku pun dah tahu tektik dia orang ni..

  3. Rangkaian Web sosial untuk 2012 New FOSTBOOK Malaysia vs Facebook

    Ramai kawan dan saudara mara melalui rangkaian memenuhi http://www.fostbook.com itu. Adalah menjadi perkara biasa kepada semua negara-satunya laman Internet di dunia yang http://www.fostbook.com. Yang http://www.fostbook.com tapak rangkaian sosial negara-negara ini tidak mempunyai sekatan. Ia semakin popular di kalangan laman web rangkaian sosial. http://www.fostbook.com menjadi mampu untuk membangunkan laman web ini tidak lama lagi.

    Banyak negara mempunyai sekatan di Internet tetapi laman web rangkaian sosial ini http://www.fostbook.com Facebook telah ditubuhkan di semua negara menerima pakai.

    Sekarang apa yang anda perlukan adalah http://www.fostbook.com aplikasi rangkaian sosial. http://www.fostbook.com alamat Internet yang anda memperkenalkan kawan anda untuk melihat. Komen dan idea anda, Internet terbuka dan beban.

    Dalam usaha untuk mendapatkan tangan anda pada http://www.fostbook.com hari ini Internet. Bab revolusi Teknologi Maklumat untuk mendapatkan mahkota cantik. Saya faham rasa anda. Jadi saya terus menulis aplikasi yang boleh dikaitkan dengan laman-laman web rangkaian sosial. Dirinya dengan permohonan seterusnya adalah reka bentuk web. Walaupun ia adalah satu cabaran.
    http://www.fostbook.com tapak rangkaian sosial dan anda sedar ini di seluruh dunia, kita harus bertindak. Ia adalah matlamat kami.

    Seperti laut laman web rangkaian sosial. Kotak Dialog untuk seorang bekas, 5,6 Objek juga dipaparkan, seperti fungsi sangat besar.

    Fostbook membantu anda berhubung dan berkongsi dengan orang dalam kehidupan anda. Membuat Kawan Online dan mencari kawan online Chat Live Dengan Rakan-rakan dan Bertemu Rakyat Baru dan Video Foto Saham

    Dengan pelbagai jenis cinta,
    http://www.fostbook.com
    info@fostbook.com

    Social Networking Site for Malaysia 2012 New FOSTBOOK vs Facebook

    Many friends and relatives through the network to meet the http://www.fostbook.com. It is common to all countries of the world's only Internet site that is http://www.fostbook.com. Which social networking site http://www.fostbook.com these countries have no restraints. It is gaining popularity among the social networking website. http://www.fostbook.com be able to develop this website soon.

    Many countries have restrictions on Internet but this http://www.fostbook.com Facebook social networking website has been established in all countries adopt.

    Now all you need is a social networking applications http://www.fostbook.com. The Internet address http://www.fostbook.com do you introduce your friends to see. Your comments and ideas, the Internet is open and a load.

    In order to get your hands on the Internet today http://www.fostbook.com. Chapter of the Information Technology revolution to get it pretty crown. I understand your taste. So I continue to write applications that can be related to social networking sites. Itself with the next application is a web-design. Although it is a challenge.
    http://www.fostbook.com social networking site and you realize this globally we need to act. It is our aim.

    Like a sea of social networking website. Dialog Box for an ex, 5,6 Objects is also displayed, such as its functionality is very big.

    Fostbook helps you connect and share with the people in your life. Make Friends Online and find friends online Chat Live With Friends and Meet New People and Share Photos Videos

    With different kinds of love,
    http://www.fostbook.com
    info@fostbook.com

  4. Dengan rasa rendah diri dan penuh kejujuran – Penis Fennylixious:

    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH hahahahahahahahah AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH hahahahahahahahahah

    Mana u tau ni I syok kat dia? Tiap tiap petang aku tengok minah ni kat TV3 berlakon citer pinoy. Hahahahahah. Hahahahahahahah… hahahahahahha.. Menaruh minat? Hahahahahahahahahahahahaah.. hahahahahaahahahahahahahah kau cemburu eh aku minat kata dia? Kau minat kat aku eh? hahahahaahahahahahahahaha

    Jap nak lap jubur aku, semalam baru cukur bulu. Nanti kau jilat eh. Hahahahahahahahah

  5. Hahahaahaa. You always been victimized by your reader kan John?…, elok2 kau tulis pasal lain, tetiba dalam comment box dah divert jadi topik lain pulak.seb baik ko ada in haus lawyer, u want to sue anybody here? The best thing about being a blogger in my job, is that we can provide more than the legal service -BLOG BITCHING … ni murah sikit hoho.

    Anyway, kalau ko nak buat research pasal ayat cinta gagaks ni, aku ada bnyk dlm inbox fb aku , sebelum aku tahu privacy setting kt fb enable us to sekat public from sending us messages hahahah bleh aku tatau?

    Walaupun ada yg meyamar jadi mat salleh mcm hugh jakeman and mesti cakap from UK or NJ punyalah, tapi english mcm budak Sek Ren Daerah Pyonyang Korea Selatan.

    Yg bestnya depa ada same plot of story, aku suka reply sebab saja nk trap, i will always ask, 'Oh so u from UK/New Jersey/OZ, which part of it? Pastu they will definately asnwer with , why ? Anything in particular , m from Sydbey, Sheffield or bla-bla. So w will reply, oh great, coz I used to study there for 5 years, where's area r u in? Terus diam.

    Lagi saatu plot cerita, mesti lah duda, anak sorang, bini mati either accident or cancer, anak mestilah dok ngn mak dia. Keja mestilah oil and gas engineer, maybe sb kerja tu jer yg dia tau kaya kot, hahaha somebody pls tell those Nigerian, pakar bedah jantung lagiiii kaya. Naper tak cakp.

    Ada this one , sampai 10 kali dok inbox although aku x layan, lastly i said. 'nice knowing u too, u knw wht i came across a bunch of guys lately here in FB, who share a quite a similar faith with u, suffering from the death of their wives, and mostly tru accidents like yourself or cancer. So i find it very interesting and since i;m quite a philanthropist myself, i was thinking a way to get all of u hook up and start a support group.

  6. Anna Rhu,

    nanti start a support group dengan Fennylicious, untuk mengetahui apa itu expose and apa itu patah hati. hahahah. Saya takleh patah hati sebab saya takde hati. Tak caya? Alah cayalah lah lah lah lah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *