Month: August 2011

#734: SAYA MINTA MAAF.

#734: SAYA MINTA MAAF.

1. I am sorry for having so much fun by making fun of pondans. 2. I changed stations when there is a malay movie on tv. I am sorry, I promised I will turn off the tv instead. 3. I am sorry for saying drivers that may cause accidents are setan. Now I will call…

Read More Read More

#733: APA ERTI KEMERDEKAAN?

#733: APA ERTI KEMERDEKAAN?

Ini soalan lazim buat kita: Apa erti kemerdekaan? Subjektif?  Ramai yang kata, kita belum merdeka selagi akal fikiran kita masih di takuk lama malah kadangkala lebih teruk dari cara pemikiran orang dulu dulu sebelum kemerdekaan. Ia dianggap teruk, apatah lagi jika diukur pada keselesaan hidup kita sekarang berbanding sebelum zaman kemerdekaan. Allow me to quote,…

Read More Read More

#732: JANGAN LUPA AISYAH.

#732: JANGAN LUPA AISYAH.

Cerita berikut aku tulis dua tahun lalu, pada 18 September 2009 sebelum raya. It is here. I am reposting the story for you to read and ingatkan pada diri kita, tatkalal kita bergembira, ada anak anak kecil yang tiada tempat bermanja, untuk mencium tangan, untuk bersama mereka yang digelar ayah dan ibu. Kejap lagi akan…

Read More Read More

#731: LAWA TAK?

#731: LAWA TAK?

Lawa tak? Lawa kan header baru aku ni. Cakaplah lawa, cakaplah. Cakaplah. Cakap LAHHHH. Penat tau aku buat. Merah mata aku buat ni. Penat aku plagiat design orang pastu aku adjust macam aku punya.  Ok, cerita raya. Aku suka raya. Dulu kecik kecik, bila time nak raya, kami melompat sebab suka. Alah, kau jangan nak…

Read More Read More

#730: UPDATED – TIGA KANAK-KANAK DIBUNUH, DIPERCAYAI OLEH BAPA SENDIRI

#730: UPDATED – TIGA KANAK-KANAK DIBUNUH, DIPERCAYAI OLEH BAPA SENDIRI

Kira-kira jam 6 petang semalam, tiga kanak-kanak berusia dua, tiga dan lima tahun dihumban ke dalam sebuah kolam sebelum mati lemas oleh seorang lelaki dipercayai bapa sendiri. Kejadian berlaku di sebuah ladang di Lambak, Kluang dan suspek utama kejadian sudah dicekup polis kurang lapan jam selepas pembunuhan itu. Suspek berusia 30-an dipercayai turut merancang untuk …

Read More Read More

#729: VIDEO TERBAEK DARI OHBULAN.COM

#729: VIDEO TERBAEK DARI OHBULAN.COM

Aku ada tanya ohbulan.com: “Ni aku letak video digi ni kat blog aku, dapat henpon free tak?” Ya, soalan itu serius. Dia jawab: “Hahahahahahahah” “Takde bro, tak paksa nak letak.” Hahahahha, jiwa belia lah ohbulan ni kan. Ok. lets take a look at the video. I am in video production business and from the way…

Read More Read More

#728: BAJU RAYA BAJU COLOR APA?

#728: BAJU RAYA BAJU COLOR APA?

Every year, FREQUENTLY ASKED QUESTION will be: Baju raya tahun ni color apa? Atau, ia boleh ditukarkan kepada pertanyaan warna langsir sebab kalau nak cerita design, kau kena cari kertas dan pen untuk lukis. Dan pastikan tidak jadik macam aku pada 2009 sebab baju aku sangat blend dengan langsir rumah in law aku. Terasa seperti…

Read More Read More

#727: PROGRAM IFTAR DAN INFAQ BERSAMAMU

#727: PROGRAM IFTAR DAN INFAQ BERSAMAMU

Minggu ini adalah satu minggu yang sedikit tak awesome. Kan? Kalau kau tak faham tak apa sebab kekadang aku sendiri tak faham apa aku tulis. Hahahah.  Alhamdulillah, esok, sebagaimana dirancangkan, Dewan Muda Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Negeri Johor (DPMM) menjemput kami untuk meraikan keluarga di Johor ni yang pernah dipaparkan melalui program Bersamamu dan ia…

Read More Read More

#726: AHLONG SEMAKIN GANAS OR SHOULD WE SAY – SENTIASA GANAS?

#726: AHLONG SEMAKIN GANAS OR SHOULD WE SAY – SENTIASA GANAS?

Malam tadi, anggota peronda syarikat pemegang konsesi pengiklanan Majlis Perbandaran Johor Bahru Tengah, Southern Ads Sdn Bhd, nyaris cedera apabila dua pekerja ahlong, membaling batu sebesar penumbuk ke arah mereka. Anggota terbabit ketika itu sedang menjalankan tugas menurunkan iklan haram, di mana kebanyakannya adalah poster atau kain rentang mengiklankan pinjaman wang haram. Kejadian berlaku di…

Read More Read More

#725: NEWS WRITING TALK AT INSTEDT, DESARU

#725: NEWS WRITING TALK AT INSTEDT, DESARU

Earlier this week, I was invited to speak to a group of Institut Sains dan Teknologi Darul Takzim (Instedt) students, to speak to them about news writing for two hours. This will be my second talk within eight months, after a course on Communication Skills for a large group of voluntary police in December in…

Read More Read More