ENTRY #703: UPDATED – MINTAK KERJA

ENTRY #703: UPDATED – MINTAK KERJA

Itu hari aku ada baca The Star, kajiselidik yang dilakukan pada penganggur demanding di Malaysia ni.
Aku cuba cari, tapi tak jumpa article tu. Kalau korang jumpa, sila paste kan link ya.
Anyway, memang betul apa yang dibuat kajiselidik tu. Penganggur terhormat mengalahkan kita kalau datang interview.
Dalam kajiselidik tu, didapati, pencari kerja meminta gaji berdasarkan lifestyle mereka, dan bukan bersandarkan ilmu, pengalaman kerja yang mereka ada.
Aku dah banyak kali jumpa makhluk macam ni.
Kerja tak ada pengalaman, pastu bila ditanya kenapa mintak gaji sekian sekian, ini jawapan mereka:
“Saya nak bayar PTPTN, saya sentiasa nak topup sebab boipren saya tak kerja so saya kena share topup dengan dia, saya nak bayar duit kereta – saya pakai Fairlady sebab stylo, lagipun saya ada degree.” 
Sebahagian dari jawapan itu dibisikkan dalam hati jek. Hahah.
Tapi itulah hakikatnya. Kita patutnya kerja cari pengalaman, pastu cari duit. Takkanlah majikan nak bagi kau gaji RM300 sebulan kalau ada degree. Tapi kau pulak kenalah berlaku adil. Majikan mana tahu kau tu boleh buat kerja ke tidak. Kot kau ni jenis selalu MC, susah jugak orang nanti. 
Aku pernah jumpa manusia yang aku gelar babi sebab gemuk pun macam babi dan muka pun ada iras sikit, yang memang tak boleh buat kerja tapi baru praktikal dah berlagak diva macam pandai sangat. Pastu bila aku dah suruh berambus, call kolej nak suruh keluar, memacam dia buat termasuk suruh boipren keding jadi gangster pi ugut aku. Last, bila kena cekup dengan polis, aku tengok, kalau aku jentik, confirm mampus. Hahahah. Itu belum cerita pi buat report palsu. Hakikatnya, memang sangat bodoh. Tahap dungu kelapa sawit.
Anyway, hakikatnya generasi sekarang memang tak sedar diri. Semua yang dimintak ikut kehendak korang.
Kerja tak seberapa pun. Kalau kena kerja lebih, mulalah MC, mulalah buat lawak bodoh dan bangang. Aku heran, patutnya IPTA dan IPTS sebelum benarkan dungu dungu ni semua masuk belajar, patutnya buat behaviour assessment supaya kat sijil diaorang tu nanti ditulis dan senang dirujuk majikan.
Pastu yang paling aku menyampah ialah berangan Diva. Dan biasanya, golongan seperti ni takkan terlepas dari mulut longkang aku ni. 
“La, kalau nak jadik diva buat apa kerja kat sini. Baik awak masuk Dewi Remaja jek. Kalau pandai nyanyi, masuk AF. Tapi AF dah abis, takpe, masuk Kilauan Emas. Senang nak cari Sugar Daddy.”
Apapun, generasi sekarang memang tak sedar diri. Gaji diminta adalah mengikut lifestyle. Mungkin kat rumah korang tak ada cermin kot. Cubalah tengok cermin tu sikit.
Ehh jap, aku kasi tambah sikit:

Pastu kan, antar email resume – haaa, ni lahhh lagi satu aku nak gebang. Hantar email, pastu letak gambar paling gampang dalam dunia, kau posing. Kau tak reti bahasa ke dah kata gambar passport.

Lagi satu, pakai email nama yang boleh membuatkan majikan ragu ragu nak ambik kau kerja. Mak bapak kau dulu tak bagi nama senonoh ke kat kau? Itu belum cerita, password email kau tu pun boipren kau tahu, call henpon, boipren kau jawab. Macam celaka kau ni.

Hahahahahahah.. Ok dah. Sila komen.

* * * * * *

Thanks to usaha gigih blogger Emma Zaraa, dia dah tolong carikan link from The Star. You may read it here.

Bacalah dan tolong gelak sekuat hati.

28 Replies to “ENTRY #703: UPDATED – MINTAK KERJA”

  1. takde butang like ker??…betul lah tu 110% agreed. Datang interview cam bagus. Tau lah ada degree tpi suh fax pun x reti pe hal?..pastu org lama yg ada SPM nak ajar pun xmo dgr..maklum depa ada degree kan. Tu pasal la majikan la ni prefer pengalaman dulu dari kertas2 propa tu sumer..

  2. stok macam ni yang nanti malu nak gebang kat kawan2 bila datang reunion (maklumlah budak lepas grad sangat suka buat reunion supaya boleh tanya ' ko kerja apa sekarang?" dan tayang gaji masing-masing.
    Stok macam ni jugak yang takleh nak hadapi kenyataan bahawa kita perlu ikat perut dan menyewa bilik dan bersesak-sesak dalam bas untuk mencari sesuap nasi.

    Bukan senang nak senang,bukan susah nak susah

  3. Saya keje bidang HR, dah selalu sangat tengok spesis macam nih.
    Rasa macam nak luku je.

    Pengalaman saya:
    Ada degree, tapi masuk keje sebagai kerani je. gaji RM 1000 sebulan. Kerja 7 tahun, naik sikit demi sikit. Sekarang berjawatan penolong pengurus. Gaji boleh tahan, ada kenderaan syarikat, telefon sponsor, kad minyak sponsor, waktu kerja fleksibel,insuran coverage dan pelbagai benefit.

    It took years to become what i am today. it's not easy, but worth it.

  4. Bro, aku dah pernah buat entry pasal ni, dan pendapat kita adalah sama. CGPA tak seberapa, masa interview bila aku senyum, muka mencebik macam lah aku ni gila sex, penyudahnya masa tu jugak aku cakap "awak masih belum layak untuk jawatan ini, cari pengalaman di luar dulu, pastu boleh datang sini balik" terus minah tu maki hamun macam kena histeria, terpaksa panggil guard nak suruh dia keluar. Panel interview lain, bangsa lain, terkedu dengan sikap keprofessionallan minah ni. Alaaaaa…. Graduate IPTS je minah tu, badan besar gemok macam babi jugak…Dah tu bau ketiak dia, macam aci baru balik menebas tanah 5 ekar kat ladang getah….tungkik

    bukan sorang, tapi ramai…koh koh koh

    http://www.mrredrambutan.com/2011/06/diam-itu-lebih-baik-dari-berkata-kata.html

  5. ada yg dtg interview mcm nak gi ujibakat ratucantik, kalau yg selebet pulak rasa mcm nak suruh dorg balik mandi je. cgpa xsampai 2.5, dgn xde pengalaman kerja lansung ada hati mintak gaji starting 2.5k. bila kita offer rendah terus buat muka xminat dgn interview session tu. bila tanya soalan either teragak2 nak jawab or diam xjawab langsung.
    paling jahanam jenis lepas interview beriya2 tiap2 hari call nak jugak kerja xkisah gaji sikit n kerja banyak,siap cerita family susah lah terdesak nak kerjalah. pastu kerja 2minggu dah cabut. amalkan perangai mcm tu, mmg smpai bila2 hidup kau xkan senang ye adik2..

  6. umang aiiiii…. marah bbetul nie….pada pendapai gua la kan….klo da name interbiew…wat a care interbiew…hahaha…klo da dpt gaji kecik ke… xnak kee… reject jer aa kan..kecoh btol nak belagak diva….gua de pengalaman psal parent org laaa…..die nie ex gua…blaja kat IPTA…. gua lak kje obesea…rambut panjang….leh lak parent die ckap gua jual dadah kat obesea…hahahah….pas2 anak die abes blaja…berbekalkan degree dapat gaji 800 jerrr… sblom tue gua de la sound…lom dpt kje jangan nak kerek aaa…. amek!!hahaha

  7. Hahahahha!!!! Toksah cakap masa time interview. Hantar resume pun nak kena buat satu subjek kot kat kolej! Sakit kepala baca resume masing-masing. Cover letter pun x buat. Nak apply kerja, tapi taktahu company yang diorang apply tu buat apa. Kalau cakap pasal gaji, memang sekarang demand bukan main. Expectation macam-macam. Tapi ada jugak majikan yang bagi gaji berdasarkan sijil yang dia ada; yang ada master gaji lagi banyak dari yang ada degree padehal yang ada degree tu lagi banyak pengalaman daripada budak master yang baru grad tu. Ish ish susah susah.

  8. hahaha, aku like, aku like…
    student zaman sekarang ni memang banyak macam ni, n aku dah nyampah gile tengok golongan-golongan miss diva ni.

    FYI, aku pun student jugak, student art. Tapi dalam kelas aku ada la golongan diva ni yang aku tak tau kepala otak letak kat mana. Suatu hari dalam kelas drawing, ktorang disuruh lukis pakai dakwat cina. Ada sorang minah dari golongan diva ni, pakai baju putih, bra hitam (yang ini memang aku highlight) yang duduk membebel dalam kelas dengan nada yang menyampah,

    "kenape lah kene lukis pakai dakwat cina, buat kotor baju je"

    Kalau takut kotor, baik tak payah ambik art. Dah la tak tau kalau dia pakai bra hitam dengan baju putih, bagaikan dia sengaja menayangkan bra nya di khalayak ramai.

    Ah, adakah ini sudah masuk kategori mengumpat dan lari tajuk?

  9. on a contrary, there are bunch of people who scores well on paper but fail miserably when it comes to hands on.

    because of not being picky i'd rather be in labuan now. going through all the hurdles and hardship coz i believe good thing don't come easy. after all,beggar can't be picky, no?

  10. ngahahaha..

    ade membe aku pkai resume letak gamba dicrop dari grand dinner.. aku dah sound, dia cakap xpe,tu jek gmba ada,mlas nk gie studio..

    hamik ko..semua interview dia gie, sume xlepas.. ada siap gelakkan/sindir dia lagi, tp xnk ubah..

    lantak ko la labu~

  11. Orang sekarang, kawan/keluarga tolong carikan kerja pun berani mengeluh/mengomen kata kerja tak sesuai dan main blah je. Macam tu lah. Sebab semua dah ada.

    Ada yang dah dapat praktikal, dengan mesin fotostet pun takut. Ko sekolah kat mana? Pastu bila orang tak nak absorb, ko pi haru satu kompeni, tepon henfon HOD, sms la, email la, sekali dengan MD MD pun ko nak jumpa. Aiyo. Degree holder tu.

    Malu je ai dengar…

  12. anak2 zaman sekarang mmg mcm tu. belanja masa belajar je pun tak cukup 1k sebulan, mengalah orang yg keje makan gaji. gadjet dia lebih mahal & stylo dari gajet yg kita kaum pekerja ni pakai. bila dah abis blajar, malas nak keje plak. alasan mudah je: nak rehat dulu la, kerja yg ditawarkan tak sesuai la, gaji kecik sangat la. Yang bapaknya pun satu hal. menjakan anak sesangat. anak nak apa saja, hari ni sebut (nak hp canggih, nak laptop, nak kereta etc), esok dah dapat, full spec lak tu. bila anak tak keje, bapak pulak yg sibuk carikan kerja, sambil2 tu anaknya masih juga mengamalkan belanja kasar >1k. bapak & anak sama je… spoil…

  13. dulu masa blaja aku penah pikir mcm tu.. dh grad degree nak mintak keje gaji RM2.5k .. hahha.. sengal sial aku time tu.. tp seb baik aku tersedar awal..

    aku start keje ngan gaji 1k.. 2 kali naik gaji dalam stahun.. keje relax je.. efx artist.. bleh buat side income photography lg..

    skrg dh 3 tahun aku keje dtempat sama.. aku still suka keje kat sini..

  14. Memula keje Bluewaves ( pengawal )
    Then dapat management Trainee ( MT )
    Then dapat keje General Affairs
    ( GA )
    Then dpt section leader

    pastu quit…

  15. Kalau nak cerita pasal interview orang dengan attitude fresh grad (kebanyakannya) memang setahun pun tak cukup.

    Memang common sangat la spesis macam ni. Bab mintak gaji tinggi ni memang klise. Ada tu siap buat ala ala balance sheet nak justify apsal gaji yang dia dapat tak cukup! Mau je aku hantuk kepala dia kat dinding atau rendam kepala dia dalam bathtub.

    P/S: Masa mula-mula kerja, sewa bilik share dengan lagi 3 orang, then naik bas pegi kerja – kira tak jumpa matahari la, lepas 5 tahun kerja, baru mampu nak sewa satu apartment duduk sorang-sorang, lepas 7 tahun kerja, baru mampu nak beli keta kecik..

    Budak-budak sekarang? Takde keta takmo pegi keja – sanggup ambik EL/MC tipu, hari-hari lepak kat starbucks/dome, beli handbag – dapat Coach tipu pun sanggup asalkan nampak "stylo" .. tapi bab kerja? Tak terkata aku! Sebab kalau berkata-kata jugak, sure dia meroyan satu bangunan office!

  16. hazrey, ada yg candidate lelaki bergmbr dgn pasu bunga mcm dulu2, ada pulak yg letak tangan bawah dgu hahahahhha……

    tu belum lagi hntr resume berbagai font dan warna-warni adoyaiii…aku yg tk sklh tinggi ni pun lagi reti

  17. cerita interview pagi tadi hari ini 27/7/2011
    Aku: awak lapang petang ni pukul 4 untuk interview? sekarang kerja ke?
    Diploma Holder (DH): Sekarang saya tak kerja. Petang ni saya free. Ofis Encik kat mana?
    Aku: di Batu Caves.
    DH : Oh ye ke.. saya tak boleh lah.. saya nak cari tempat kerja yang dekat dengan rumah saya.. rumah saya di Serendah, saya nak kerja paling jauh pun di Rawang je
    Aku : (dalam hati) nanti saya pindahkan ofis kami depan rumah awak ye

  18. abdooss:
    kah kah kah kah padan muka kau. aku selalu dapat macam tu. dulu lagi best, ada budak praktikal nak praktikal pastu tanya: encik ada sediakan rumah tak? Aku cakap ada. Rumah hantu. Hahahahah

    ruggedmom:
    hahahahahahah epik tuuuuu

    audra:
    kannnnnnnnnn..

    cyrusdavirus
    bagus bagus. tak lama lagi mesti ko bukak company kau sendiri. aminnnn

    rozy
    hahahahahah..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *