ENTRY #687: TANJONG PAGAR RAILWAY STATION

ENTRY #687: TANJONG PAGAR RAILWAY STATION




Some of photos taken on the final days of Keretapi Tanah Melayu Berhad's Tanjong Pagar station.
I was at the station couple of days ago to capture the final moments of the operation with cameraman colleague, Zarinor Mohamed Noor and the story was on Berita TV9. You may revisit the news on tonton.com.my.
Tonite on the stroke of midnite, the station will be return to Singapore's government and I will be part of this historical event.
I will try to update the pictures from Singapore if the internet access there, permits.
And tomorrow, immediately after Buletin Pagi on TV3, I will be doing a live phone report and you may catch the last moment of Tanjong Pagar station operation.
I am traveling to Singapore again, and for the last time, I will be standing on Malaysia's land in the republic.

9 Replies to “ENTRY #687: TANJONG PAGAR RAILWAY STATION”

  1. sedih sangat-sangat, saya di lahirkan di sini, kandang kerbau hospital dan tanjong pagar adalah stesen yang saya selalu guna untuk berulang-alik dari malaysia ke singapura.selepas ini apa lagi yang singapura mahu hapuskan ya.Nama-nama melayu di singapura kut?

  2. Masa I tengok berita khas di TV9 tu 2,3 hari lepas, pastu terjerit terkejut tengok U terjengul muka kat tingkap ketapi, anak-anak heran…

    I kata, itulah stesen Tanjong Pagaq yang disebut-sebut oleh Mamak dalam citer P. Ramlee “Ibu Mertuaku”!!

    Itu saja yang anak-anak aku faham. Sedih…

  3. owh..nak ttp dah..no wonder la, i bru g las saturday..g jln2 singapore..

    then ktrg lepak mkn kat nasi lmk betol2 tepi lndasan tu n pelik2 tgk org beriya amik picca kt ctu..siapa de yg wat weding photography kt lndasaan tu

    ktrg dlm ati like, 'ape kes beriya amik picca neh, kt meisa besi landasan org curik2 je' hahaha..so smpat la me n my frens trun kt stesen tg pagar ne..

    fes n las..

  4. another treasure…lost…*sob* ooh on the bright side, i missed out the news on tv9..did i miss your famous 'sit-upper' abg hazrey? hehe…kalau ada wajib cari kat tonton tu..:D

  5. teringat dulu2 masa mula2 kerja selalu gi Singapore (ehem!) naik train ler. sampai stesen JB, immigration officer naik check passport, dia sign aje. sampai Woodlands, kita yang kena turun ambik chop singapore plak. then sampai tg pagar, tak ambik teksi, jalan kaki sikit sampai ke MRT.

    Tapi stesen tg pagar tu memang antik. Sebak ler.. especially bila baca news yang Sultan Johor sendiri drive train tu… uhuks!

  6. I was there and saw you. Ingat nak tegur tapi nampak busy, so tak jadik.

    I left with the last Mail train no. 64 bound for Gemas, which left Tanjong Pagar for the last time at around 7:30PM. Tertahan di Bukit Timah selama hampir 2 jam menantikan "crossing" dengan Ekspres Rakyat dan Sinaran Timuran. Sempat bergambar dan mengapresiasi situasi stesen yang teramat sibuk di malam akhirnya.

    Singapura, kami pasti datang lagi!

    DieselElectric@Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *