ENTRY #686: Hahahahahahahhahaahahahahhahaha. Ehem.

ENTRY #686: Hahahahahahahhahaahahahahhahaha. Ehem.

I read this on thestar online here.
Tak pernah aku ikhlas 102 peratus bila ketawa, tapi yang ni mampu menjadi mengenepikan juara Maharaja Lawak.
Ok, kita baca dulu.
I AM sorry to say this, but I think the teachers at my brother’s school are incompetent.

When reading his Year Two Science exam paper, it is baffling how a question — prepared by a Science teacher, checked by the Science panel, and verified by the school’s senior assistant — could still read as follows:

Study the pictures (animal pictures). Fill in the blanks.

A. A bird can…
B. A monkey can…
C. A snake can…
D. A frog can…

The answers that were given: jumping, gliding, climbing and fliying.

Yes, fliying.

As if the grammar mistake isn’t bad enough, they had to have a spelling mistake as well. Three teachers involved, and “a monkey can climbing”?

Another question features a picture of nine different foods, namely fish, a slice of meat, a papaya, a glass of milk, a slice of watermelon, some cabbage, a bowl of rice, some noodles and a slice of bread.

The question asks the students to group the foods into three categories, namely foods that “help us grow”, “help us stay healthy”, and “gives us energy”.

Honestly, all the foods listed above fit into all three categories, albeit to varying degrees. I am not satisfied with this question — it’s not specific or clear cut.

On another question, there was a picture of a cat eating a fish. Pupils had to complete the sentence “A cat eats…” with the following choices:

A. fish
B. fish and rice

My brother answered fish, and was marked wrong.

Yes, some pet cats would eat rice provided the fish is there, but generally a cat would choose “A” over “B”. And there was not a single grain of rice in the picture.

CONCERNED BROTHER
Via e-mail

Hahahahahahah. Hahahahahahahahahahahah. Tulah, pergi miming kat youtube siapa suruh.

Tapi yang paling epik ialah ayat berikut:

“When reading his Year Two Science exam paper, it is baffling how a question — prepared by a Science teacher, checked by the Science panel, and verified by the school’s senior assistant — could still read as follows:”

I saw a mutton crossed the road !! The teachers made my blood go upstairs sungguh.

Siapa salah? Aku, engkau? Cikgu?

Bagi soalan tentang kucing makan apa, mesti penyedia soalan tu tak pernah tahu ada friskies kat donia ni.

On another question, there was a picture of a cat eating a fish. Pupils had to complete the sentence “A cat eats…” with the following choices:

A. fish
B. fish and rice

Hahah. The next question should be:

“Does a cat wash its hand before eating?” Hahahahahhahaha..

Itu belum lagi, “Why is it a cat goes around naked?” Pastu, bebudak tu balik rumah, tanya mak dengan ayah depa:

Scene: di sebuah rumah banglo, daddy sedang baca paper di tepi kolam renang, bersama air fresh orange ada payung kecik kat gelas, kaki silang.

“Mama, daddy! Kenapa meow tak pakai baju tapi boleh keluar jejalan? Kenapa meow meow tak cuci tangan sebelum makan?”

Now, tidakkah cikgu di sekolah pun boleh menghasilkan kanak-kanak keliru. Ya. Sangat.

Sekarang memang dah ramai remaja keliru terutama yang cross dressed, email di The Star ini hanya sekelumit dari langkah langkah ke arah itu.

Aku tak boleh confuse sebab aku pun confuse secara semulajadi. Hahahahahahahah

17 Replies to “ENTRY #686: Hahahahahahahhahaahahahahhahaha. Ehem.”

  1. hahaha, lawak sangat nih. cikgu yang tulisa soalan tu nerves, sains panel tu pun nerves… sebab tekanan yg diberikan oleh murid2 sangat tinggi.. hahahahahahhaa… kucing makan nasik ngan ikan.. hahahaha

  2. minda budak sekolah, x macam orang dewasa. dorang, simple.

    cth : eh tableh bercinta, pegang tangan dosa. (bila kanak-kanak)
    bila dewasa "tak apa setakat pegang tangan bukan mengandung ke apa."

    so aku rasa..

    "help us grow” = protein?
    “help us stay healthy” = vitamin? “gives us energy" = carbohydrate?

    mungkin soalan kucing tu,
    fish- carnivor
    fish and rice – omnivor

    soalan 1, salah trang tang tang.
    entah. aku fikir positif sangat kut. tapi aku selalu ada msalah kalau adik/cousin mintak ajarkan kerja sekolah. selalu aku akan "what the hell soalan ni!"

    and maybe tu soalan kbkk.

  3. zulfikar:
    kucing juga kadangkala makan ikan dengan french fries.

    una
    lama tak makan ketam.

    kujie
    hahaha, ini semua konspirasi.

    isma
    kalau kucing sakit perut, macam mana bunyi dia?

    lilacfla
    haloooooo the boy is darjah dua lah.. apa bendanya carnivor carnivor ni. hahahaha.

  4. jangan salahkan sesiapa dalam hal ni…

    tapi, cuba fikir :

    bila kita sambung belajar, adekah kita akan pilih course yang kita tak minat???

    It goes the same dengan cikgu2 sains dan maths in school…

    Mereka terdiri daripada manusia2 yang bukan pakar bahasa. Ada yang fail English masa SPM…

    They were given a short course before start teaching science in English. Cukup ke kalau hanya 2 minggu???

    i came across a sad moment when a science teacher taught the pupils…"This is A elephant…"

    Hazrey, you tell me, salah siapa???

  5. Saya sendiri memang kerap jumpa soalan2 ujian OTI anak saya yg darjah 3, yg saya sangt2 mengelirukan.. Dan mengecewakan juga.

    Ini bukannya masa nk kena blame org tu org ni… cuba fikir, what should we do? As a parents or a teachers.

    Masalahnya ialah, kesan pada anak2 murid tu, yg merupakan generasi akan datang! Think about it.

  6. Perkara camni la yang buat aku pikir berjuta kali untuk hantar anak ke sekolah awam. Patut la ramai ibu yang sanggup ambik cuti buat tuisyen tambahan kat anak bila time exam.. (on top of hantar anak ke tuisyen classes lagi tu!).

    Nak tak nak, kita perlu akui bahasa Inggeris adalah salah satu lingua franca ketika ini dan kita perlu akui juga bahawa penguasaan bahasa Inggeris sekarang adalah sangat lemah di kalangan pendidik muda dan pelajar.

    P/S: Patut ler hang tulis "I saw a mutton crossed the road" kat FB.. adehh.. memang aku tergelak guling-guling atas katil masa tu.

  7. Sazrena
    ai dun know. but ai know ai must eat a apple.

    miloais
    menyembur tak?

    aya yus
    let us blame the teachers, this time. cikgu sekarang sibuk miming kat youtube.

    simanis
    talking about "failed english masa SPM", that amuses me. Hahahahhaa

    Me elephant, you lion.

  8. Memang sgtlah merisaukan. My son says that his teacher always utter this sentence to the class: "everybody, please don't make noisy".
    Bila aku dengar ni… terus mulut ternganga… unbelievable!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *