SUMPAH.

SUMPAH.

Some of us mesti ada kekawan yang suka bersumpah. Betul sumpah. Sumpah. Tak lekang dari mulut. Tapi selalu jugak yang ‘disumpahkan’ tu sebenarnya tak sama dengan apa yang dibuat.
Tapi sebab kita berkawan, kita redha. Aku pulak jenis manusia yang kasta rendah selalu pulak maafkan orang. Mungkin sebab aku kasta rendah, sebab tu kena selalu maafkan orang. Bagi orang peluang selalu.
Sebab aku tahu, kalau kawan aku tu a slacker, the only way of looking at it is, tengok kebaikannya. Mesti ada kot. Takkanlah takda. Kalau macam aku yang kasta rendah ni memanglah tak ada kebaikan. 
But those motherfuckers sometimes can be super annoying. Pathetic too. Tapi kita selalu bagi muka. Kenapa? Memanglah orang akan cakap, bodohlah kau ni bagi muka sangat kat si babi tu. Memang babi kan? Babi kan haram. Dan mesti yang bercakap tu pun sedang marah. Kita tak marah dia balik, tapi kita tunggu time tengah tak marah, kita akan cakap, tak elok cakap babi. Kan? Mudah jek hidup ni.
I have met people that can easily judged others. Mereka menganggap diri mereka malaikat. Kalau mereka buat silap, cepat cepat mintak maaf, and knowing me yang senang kena lipat, mudah jugaklah aku maafkan. 
Ya, aku memang senang kena lipat. Banyak kali dah kena lipat. Haha.
Aku pulak jenis yang tak suka nak memanjang cerita sebab bila dah ada akal, kita mesti ingat, sooner or later kita pun buat silap, so it is only right that we forgive people. 
Dan aku pulak, I have to admit, aku ni sedikit bangang sebab selalu bagi manusia lain peluang to make the same mistakes over and over again. I have given in many times. 
Tapi bila kita buat silap, sampai langit ketujuh murka. Hahaha. Mesti korang pernah jumpa kan manusia yang expect kita to give in to them, tapi when we, the same manusia dan bukan malaikat, buat silap, we are expected to live with our mistakes for the rest of our lives. Mesti mereka ni golongan sufi kan.
Ohh well, I will live my life along with my mistakes. One of it, is – being their friend. 🙂
And of course, sorry that I am a human and I have my weaknesses.

9 Replies to “SUMPAH.”

  1. memaafkan tapi tak mudah melupakan. masa kecik2 kata main2 sumpah ni bahaya, nanti kena betul2. yang sebenarnya tak baik sentap kat orang 24/7. dan nak meminta maaf bukan perkara mudah.

  2. Aku sangat setuju dengan entri ni. Memang lumrah. Being judgmental tu sangat lumrah. Suka mendengar sebelah pihak lepas tu buat rumusan/tanggapan sendiri sangat lumrah. Lebih-lebih lagi kalau ditambah perisa emosi.

    Aku baru je terkena perkara yang macam ni sejak November tahun lepas. Tapi aku pikir balik, ada hikmahnya.. sebab sekarang ni rasa stress aku lebih kepada kerja, bukan lebih kepada nak jaga hati orang. All the "bad apples" are gone. So be it.

    P/S: I can and will forgive but will never forget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *