STOP YOUR KIDS FROM BEING THE NEXT MENTOR OR AF WINNER. BE A TEACHER.

STOP YOUR KIDS FROM BEING THE NEXT MENTOR OR AF WINNER. BE A TEACHER.

No doubt, Malaysia banyak pertandingan khusus untuk menonjolkan bakat menyanyi.

Aku pernah tulis dalam blog buruk ni about artis melebihi demand.

Yet, so many people wants to be popular, famous dan glamour. Their ultimate intention is to be so popular that even Osman jual satay pun kenal. Boleh dapat ketupat lebih. Jangan garing sangat ya Man. Nak jaga suara.

Yes, I think you know where am I going.

Apa itu profesion guru? Guru adalah suatu unsur yang sama pentingnya dengan murid di dalam proses pengajaran dan pembelajaran di dalam bilik darjah. Seseorang guru mempunyai peranan dan tanggungjawab bukan sahaja setakat mengajar tetapi juga mendidik iaitu membentuk sikap, nilai dan akhlak murid-murid melalui pelaksanaan disiplin yang baik.

Aku suka ayat terakhir tu. Sikap, nilai dan akhlak.

To all the teachers out there, if you feel that miming on youtube and dressing up as a man is considered as good akhlak, I can’t say anything.

What is akhlak? Because I am a teacher, I can’t be posting my past time hobby on youtube. Who do you think you are to tell me that, Hazrey? You good for nothing but handsome Hazrey. yeah, call me names, ai tak kisah lewww.

Of course you can! Register, and voila, upload.

You see, bebudak mudah terpengaruh. Bebudak ni bagai kain putih.

“Leman, kenapa kau pakai skirt kakak kau tu?”

“Alah mama ni, kita nak tiru cikgu shida lah.” Well done. Kudos.

Are you gonna tell every single children in Malaysia that has access to youtube and tell them, hey, dun do this at home (with your parents looking!)

If you are a kerani kat opis gomen, nobody cares. The most, people will be entertained. Tapi, tidakkah dengan melakukan sesuatu yang agak janggal tu sedikit sebanyak mencacatkan profesion guru yang selama ni dipandang tinggi? Sampai hari ni, aku tak nampak justifikasi langsung kenapa perlu buat camtu and upload kat youtube and it seems that people are glorifying the videos sampai panggil fenonema or whatever name they call it.

I think a teacher should behave.

You are the example to your pupil. Stick to one character will you?

Be a teacher during the day, and another when you are home? Split personality?

If so, then the PPD should send the teachers for phycic evaluation. Kan?

Aku tau ramai yang suka, dan ramai yang tak suka, I guess aku tergolong dalam orang yang tak suka. Seriously, Im ok if she is not a teacher.

Aku taknak dengar sooner or later ada budak cakap – alah alangkan cikgu boleh buat, kenapa kita tak boleh buat? Tidakkah kita pikir akan kesannya nanti?

Let me suggest, itu hobi anda, jika begitu, then put it to private. Only to those yang really knows you sebab people tend to be judgemental (like me), and nowadays, it is about perceptions, bukan lagi whether betul atau tidak.

Oh God, aku tak tahulah but I still dun think its inappropriate. Sungguh. Tak sesuai langsung. Can someone go and tell her?

And to all teachers out there, please ya, if it crosses your mind that you wanna be superpopular and glamour while you re still a teacher, then it is only right that you quit and be an entertainer, and that if you can last long.

Lets decide ok, “i wanna be a teacher or I wanna be a miming artist?” Pick one ok. Same goes to everyone else. I wanna be a teacher or I wanna be a super duper popular ____________ you fill in the blanks.

Aku tau, ramai yang tak suka aku sebab sentuh benda ni, tapi selagi ada kain pelapik, tak batal wuduk kan.

Selamat Menyeberangi Tahun 2011 dan Selamat Menerima Pilihanraya Umum ke 13. Ehh dah ke? Belum eh.

24 Replies to “STOP YOUR KIDS FROM BEING THE NEXT MENTOR OR AF WINNER. BE A TEACHER.”

  1. Aku jujurnya tak suka juga.
    Yes, I'm a teacher.
    My boundary adalah blog.
    Kerja gila aku di blog sahaja. Yang lain, miming, uploading videos etc sungguh bukan aku.

    Yes.
    mendengarkan budak2 kata, cikgu boleh, kenapa kita tak boleh. cikgu2 pakai sikit make up ke sekolah, budak2 nak pakai, kata cikgu boleh.

    sungguhlah cam apa kan?
    ni lagi kalau video camtu?
    enough said.

    =_=

    but then, ada orang kata cikgu tu stress. sebab baru putus tunang, something like that.
    don't know.

    err, encik hazrey manis.
    =)

  2. Saya amat setuju dengan kata – kata cikgu. Bagi saya Malaysia yang kecil ini dah terlalu disajikan dengan hiburan sampai semakin ramai anak – anak sekarang yang bila ditanya apa cita – cita dan hobi mereka, jawapan mereka akan lebih terjurus ke arah perkara – perkara hiburan seperti penyanyi, pelakon, model, ahli muzik. Bukan saya menentang golongan sebegitu tetapi mind set saya dah tetapkan yang Malaysia tak perlukan tenaga kerja sebegitu. Masih banyak engineer, guru, doktor, pegawai kerajaan yang diperlukan. Lagipun, artis Malaysia sangat over – rated. Suara tak sedap pun laku. Lol 🙂

    Oh by the way, teringat pula kat guru sekolah yang suka melaram. Sampaikan ada anak murid yang mengutuk. Bagi kami tidak perlulah melebih – lebih kalau nak mengajar kami kan ?

  3. I find it stupid gila.. ape yg best sgt tah yg sampai beria nak upload.. pikir punya pikir, aku rasa sapa yg berbuat begitu adalah gile glemer!!!

    dah glemer sgt boleh dpt duit kot, aku tak glemer, so aku taktau.. Ko tau ke?

  4. I have to agree with u.
    And that's why I'm gonna quit my profession. No matter how good I am at teaching, I just think I'm not a good role model. Teachers lead by example. I just don't think I'm good enough.

  5. salam bro..
    sangat setuju dgn entry ini.
    artis2 megi segera ni cukup ramai sudah.

    tapi apa hasilnya?
    yang ada hanya masalah disiplin, demand,gosip murahan.

    anak-anak muda skrg pl lebih cenderung utk menjadi artis, berbanding menjadi pendidik.
    kerana mahu jadi terkenal mungkin.

    ini makin rumit bila ibubapa juga menyokong hasrat anak2 mereka. lihat saja bintangkecil or mana2 rancangan yg kununnya maw mencungkil bakat anak kecil. ibubapalh paling girang melompat menyambut kejayaan anaknya. siap bt statement yg mahukan anak mereka berjaya seperti ct nurhaliza! kamonlh, berjaya spt ct?
    pengakhirannya hanyalah berkahwin dgn dato?
    ya, ini mungkin kehendak ibubapa mereka.
    anak jadi artis, kumpul wang..kahwin dgn dato or kerabat mungkin..
    bertambah kaya!
    mati!

  6. salam..

    100% saya bersetuju dengan entri ni bro..ntah la..dari awal saya rase memang sangat jelek dgn expose yg dibuat oleh cikgu tersebut..bagi saye die dah mencemarkan nama baik guru..her attitude is too weird..euuuwww..

    skrg dh berlambak2 sangat artis..sampai saye pun kadang2 tak kenal.."eh?die ni artis ke?tak pernah dengar pon.." semuanya hasil rancangan realiti yg berlambak2 kat Malaysia ni..nape la semua orang berebut2 nak jadi artis ye? oh, terlupe! nak glamer la kan..hmmm..

    skrg ni pemain bola pun dah macam artis..publisiti kemain..itu bila tengah cemerlang..nanti bila skill dah kurang orang mula nak maki2 padahal masa die tengah up dorang yg sebok2 publisiti kan die mengalahkan artis terkenal sampai die hilang fokus..so??

    tepuk dada tanya akal..juz my opinion..sori kalau ade terkasar bahasa..

  7. kalau bro jadi calon pilihanraya ke-13 nanti, konfem 100% akan undi.

    this cikgu sheda thingy must stop lah. ridiculous (betul ke eja nih).. malu weh. kalau aku jadi adik beradik dia mmg malu oi.

    terkinja-kinja, lukis misai ape kejadah semua tu. kalau dia bawah umur 12 tahun aku boleh accept la..tapi dah besor panjang..CIKGU tuhh!

    tolonglah cikgu, GROW UP!

  8. emma stuju dgn encik hazrey kite ni..
    memalukn je bile seorang cikgu yang sptutnye mengajar bua prngai bodoh mcm 2..yeah..it is funny..but it is also degrading herself..n her profession as well..making fool of herself..she should behave like how a teacher should behave..

  9. aku pun tak suka dan tak sokong si cikgu shida ni. tak sesuai dan mengarut. cikgu tak perlukan glamour yg mcm ni.

    anyway, paling tak patut bila ramai sgt yg menyebarkannya di facebook. itu yg parah tu jadi berleluasa pulak.

  10. rasa cikgu tu boleh berenti jadi cikgu masuk raja lawak. aku x ska vid dia menari2 tu. aku kesian bila tengok. terkinja-kinja kata org tua. tapi vid miming dia yg lagu kalau berpacaran tu, menghiburkan aku. tergelak2 aku tgk.

    hee tapi aku rasa cikgu gila-gila macam tu mesti jadi kesayangan anak murid kat sekolah dia.

  11. I have to agree with you on this. Being a teacher, one should keep their professionalism intact and have boundaries.

    In fact professionalism is one of the first issues you learn in the journey of becoming an educator. Unfortunately, many has forgotten that.

  12. In Malaysia, the teacher is trying hard to be a singer but in Hollywood, a successful actor named Tony Danza, trying his best to be a good teacher and to be accepted by his student. How different is their mentality against ours.

  13. pun x setuju dengan cikgu yang gila glemer itu…sgt2 tak cool tp hanya memalukan kerjaya guru yang sepatutnya di pandang mulia..

    she should set a very good example, bukan kaedah gila camtu..wonder how parent behave nak dgr cakap die ms die bagi report card..huh

  14. setuju sgt dgn entry nih….
    saya pon tk faham bila ramai yg suka sgt share video tu kt facebook. setakat seorg wanita yg buat mimming ikut lagu2 artis lain, apa yg hebat sgt tu yer??? n i keep thinking….pengetua tk buat something ke utk tegur guru nih??? sbb sgt tk sesuai bila seorg guru dilihat buat mcm nih…..kalau ada byk sgt masa free tu, drpd duk record buat mimming tu, baik la bg tuisyen utk student2 dia!!! perbuatan lagi mulia….

  15. Haa..
    Memang tak appropriate langsung..
    Agak mental bila ternampak muka dia di FB
    Dan naik meluat dah..

    Pelik, cikgu camtu..
    Takleh pakai kepimpinan melalui teladan langsung!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *