LESEN UNTUK LAMBAT? JADILAH ARTIS.

LESEN UNTUK LAMBAT? JADILAH ARTIS.

As I type this entry, I am engaged with my phone squeezed between shoulder and ear, waiting patiently for TM customer service to pick up after listening to zillions of Semua Pegawai Perkhidmatan Pelanggan Kami Masih Sibuk, Kami akan Melayani Anda Secepat Mungkin. Ohh now is 11.00 pm.

Patiently. You see, in Malaysia you gotta be patient with lots of things. You can’t complaint. Wait, you may vent your anger, but what will they do? They will laugh at you. That is my dear frens, the beauty of dealing with companies in Malaysia, especially those of GLC. What is their KPI? I wonder.

Waiting is a game for us the customer. Even kalau kita berkawan sekalipun, kita tak suka tunggu. Tak suka lambat. Siapa suka lambat? Orang lambat adalah manusia yang tak ada disiplin dan tak ada jatidiri. Sebab apa tak ada jatidiri? Sebab tak pernah nampak ada keperluan untuk menepati masa, tak pernah ada keperluan untuk merasakan orang lain juga penting dan merasakan kita sahaja yang penting dan menganggap orang lain boleh tunggu.

Seriously, aku kurang suka pada artis. In 1990’s dulu, aku kerap kena buat liputan untuk artis dan banyak kali jugaklah aku terpaksa tunggu sebab artis lambat. Are they licensed to do so? Cukup ke hanya dengan bakat yang Allah SWT bagi tu, membuatkan mereka merasakan ada LESEN untuk tidak menepati masa yang sudah ditetapkan berpuluh kurun sebelum tu?

Now is 11.10pm, dah 10 minit dah, masih tak ada hantu mahupun jin yang menjawab panggilan aku. Setan tak TM ni? GLC kan. What choice do we have? Exactly 13 minutes and 12 seconds! Fuh, tinggi sungguh tahap kesabaran aku kan. Hahahah. Dah malas dah nak tunggu. Haha.

Tapi ada masanya kita tak boleh kata kita malas nak tunggu, apatah lagi kalau artis yang ditunggu itu diperlukan untuk membuat persembahan. Kalau dia tak ada, kecewa pulak peminat. Dan sebagai penganjur, kekadang kita tak ada pilihan selain buat muka tawar dan redha sahaja.

Adakah artis tidak dididik mengenai disiplin? Tentang time management? Aku rasa persatuan persatuan artis yang dah berjuta jumlahnya kat Malaysia ni yang tak abis abis cerita pasal rebut kuasa, baiklah pikir macam mana nak disiplinkan artis artis. Yelah, dahlah supply lebih banyak dari demand dan dengan cetak rompak dan download yang berlambak lambak, dengan cara disiplin, dapatlah kurang kurangnya memberi satu imej yang baik kan.

Tapi, bukan artis tak sekolah. Semua sekolah. Hari ni, ramai artis yang belajar sampai ke menara gading. Masa belajar dulu, tak tahu ke what is punctuality? Agaknya dalam pikiran diaorang ni, ahh biarlah diaorang tunggu. Karang kalau aku tak pergi baru kau tau! Kan!! Agaknya lah.

I was involved with satu roadshow di Pasir Gudang baru baru ni. I was there to assist my colleague and it was indeed an honour sebab kawan kawan aku tu semua manusia yang jenis punctual dan tak pernah lambat. Mereka pun tak suka orang lambat. Kalau lambat seminit dua atau 5 minutes tops, reasonable lah jugak kan.

Aku tak tahulah, apa kejadahnya korang semua menjerit jerit kat artis tapi hakikatnya artis itu sebenarnya tak berdisiplin, tak tahu time management and I bet, tak tahu how to manage life, even!

What if I tell you, a bus load of people had to wait for one particular artist for one BLOODY hour !! Yes, ONE = that is equivalent to 60 minutes. What say you? Tak perlu maki in this entry sebab puas dah segala jenis perkataan dah keluar masa waktu santai menunggu artis ni turun dari hotel. Ya kami sangat gembira kerana terpaksa menunggu artis yang popular ni (honestly, aku baru tahu dia nyanyi lagu judul bla bla bla bla sebab aku tak ambik port sangat pun, call me naive but if you ask me Kanun Keseksaan, Insyaallah I know).

Susah ke jadik artis? Allah SWT dah bagi kelebihan dengan bakat, Allah SWT dah bagi kekawan untuk jadik PA, Allah SWT dah cipta manusia lebih sikit kat Malaysia ni untuk menelefon memberitau mesti turun jam berapa, apa yang susah sangat?Apa yang nak susahkan makhluk lain?

The meaning of On The Way ialah? Dalam perjalanan. Kalau asyik cakap On The Way tapi tak sampai sampai, adakah perjalanan itu dari IOK-1, yang memerlukan 12.6 billion tahun?

One of the entourage member dalam bas tu ialah penyanyi rock veteran Nash. Aku suka kat dia. He was told that he is to be at the hotel lobby by 11.30am, 10.30 pagi dia dah turun siap siap. Complete muka fresh segar bugar and if we were to tell him to sing immediately, I bet he is even ready for that.

Nash is involved with the roadshow sebab dia pernah menang Juara Lagu 1992 melalui lagu Pada Syurga DiWajahmu.

Aku rasa, banyak jugak rokok yang kami isap sementara menunggu tu. One hour ok. Mau tak stress.

It is different if the notification to be ready to be pickup is given at eleventh hour. Tak. Lebih dari cukup. Sufficient enough to ensure semua dah siap.

Aku tanya Nash soalan paling best: “bang Nash, is it true that artistes are being given license to make people wait?”

Dia hanya geleng kepala. Mungkin tak mau komen sebab maklumlah dia pun artis tapi aku puji dia sebab dia menepati masa.

Seriously aku tak faham, kenapa kena tunggu. Dan aku rasa cerita pasal artis lambat ni dan dicop tak berdisiplin bukan hari ni jek korang dengar.

Aku banyak gambar nak letak kat sini tapi aku malas. Nanti aku upload kat facebook jerlah. Pandai pandailah cari yek. Tapi the crowd in Pasir Gudang sangat sangat super duper superb!

Kesimpulannya, jadilah artis kalau rasa diri tak berdisiplin. You have license to do so dan turun buat muka tak bersalah, and yes, everyone is so happy that you finally decided to come down. Yeah, kami masih lagi happy.

Ya, Hazrey, kalau tak suka, pergilah duduk kat tempat lain. Terima kasih.

5 Replies to “LESEN UNTUK LAMBAT? JADILAH ARTIS.”

  1. HAZREY, first sekali, TAHNIAH, kerana ko masih boleh bersabar.

    Kedua, ko masih boleh tulis entri tentang time management artis begini punya panjang, tanpa ayat kasar dan maki hamun dan carut karut. Syabas.

    Aku tak pandai nak sebut artis mana bagus or not dlm hal time management ni, tapi aku tetap nak kata, kebanyakan, diulangi kebanyakan, artis perasan bagus dan sangat suka bangga bila orang ternanti nanti dia, tertunggu dia.

    Kenapa lah, takda penganjur yang berani buat contract, “U lambat 1 jam, saya potong bayaran RM100, 2 jam = RM200”

    Try buat tengok?

  2. Kalu aku ler jadi penganjur, aku akan sentiasa hafal dialog ini,

    “Ko nampak itu pintu besar tidak? Dengan perintah aku, get out! get out!”

    hahahahahha…
    meh la join gelak dengan aku…

  3. baru 1 jam bro,
    cuba tunggu 3 jam kat lobi mcm orng bodo. pastu bila ketuk bilik tiap 30m, kata dh siap.

    bila dh turun nk bekpes bagai, kepala hangguk dia, bekpes kul 12. bila x bg buat muka jual longgok pun x laku.

    deym u artis. dunia bukan nak tunggu ko sorng je. mau aku sula je dia. hish…

    bukan artis top je, x top pun sama jelah. perasan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *