Aku Tak Paham.

Aku Tak Paham.

Aku seriously tak paham.

Kenapa perlu penyanyi kat Malaysia ni menyebut huruf T menjadi ‘ch’?

Tetapi jadik Chechapi?

Tak jadik Chak.

Terima jadik Cherima.

Cuba kau baca ayat bawah ni ikut cara penyanyi Malaysia:

Tak Tahu Terlewat Terima Tetapi Tak Mengapa

Chak Chahu Cherlewat Cherima Checapi Chak Mengapa.

Dah macam anak sedara aku umur 2 tahun dah. Aiyoh.

Chak chahu lah apa nak jadik.

18 Replies to “Aku Tak Paham.”

  1. dah lama nak comment fsl benda ni, meluat nak dengar. Teringat comments Syafinaz Selamat dlm 1 rcgn realiti yg dah tertengok, dia kata kita tak sebut 'ch' (utk t) dlm sebutan bhsa Melayu kecuali in English.

  2. I was rambling about the same thing masa dengar one of the culprit yang mengadunsemula lagu P Ramlee dengan pelat lidah 'ch' dia…

    Yang best kan, all those artists yang mak atau ayah atau nenek dia berasal dari negara Barat betul2 takde pulak pelat sedemikian…i.e Sarimah Ibrahim, Maya Karin dan lain2…terang je cakap Melayu dia…boleh yang kelat2 ni pulak yang lebih2…

  3. miloais
    pendek tidak menjadi masalah.

    ruggedmom
    kita terasa omputih sebab kita minum chocha chola

    avid
    haha

    azhar
    maya karin.. yummy.

    lovelywa
    hahhaha.. semua pertandingan nyanyi kat Malaysia ni sama jek kan

    rastamat
    sungguh.

    nottingham
    auntie, you better sit on the floor, karang jatuh siapa susah. hahaha..

    animarz
    frast tak?

    theblabber
    kalau mulut bau busuk how? nak cubit gak ke

    kirana
    poyo tu apa?

  4. gwa ade knal sorg budak cakap cmni
    ye, dia lelaki.

    setiap kali dy cakap cmtu gwa rase cam nak tampar muka dia sampai lebam

    dah kena bahan pon nak cakap macam tu jugak.

    sigh~

  5. nak terasa ke tak, tak tahulah.

    gua adalah antara melayu yang ada darah jawa yang boleh kata sedikit pelat bila sebut perkataan yang ada huruf R. yang tak kenal gua dan baru first time dengar gua cakap, memang akan cop gua bimbo muka jawa berangan nak jadi minah saleh. hakikatnya, itu memang cara gua bercakap. bukan buat-buat punya.

    pernah dulu, waktu kat sekolah, gua pergi audition bersyair untuk jadi wakil sekolah, cikgu gua tak pass kan gua jadik wakil sebab bila gua bersyair pun, masih dengar 'slang minah saleh' tu. padahal even my friends thought i was better. sedih weh. dah lah gua berlatih cam nak rak the night before.

    bukan nak cakap cara gua bercakap tu sebijik macam mat saleh try nak cakap melayu, tetapi slang tu ada jugak.

    eh eh gua tak butthurt lah.

    PS: bewrikan aku diariy tulis setiap hawriiiiiyy, hazwreee.
    jyeah like that. oh sue me.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *