Kita Pun Kena Tengok Kartun, Sebab Kalau Tidak Kita Tak Tahu Kartun Terbaru.

Kita Pun Kena Tengok Kartun, Sebab Kalau Tidak Kita Tak Tahu Kartun Terbaru.

Ok, I was talking to a fren in KL, cerita pasal kartun, entah macam mana, keluar cerita pasal Pingu. Aku ada gak terlajak tengok Pingu considering that I have few adorable nephews yang selalu lepak kat rumah dan bermaharajalela (read: aku selalu kena buli bila diaorang datang).

Sedar tak sedar, kita pun upgrade ourselves to know what is the latest on tv. Lagi pulak dah ada Astro, macam macam ada, tapi semua takda bila hujan.

This will be all-time favourite. My nephew, Khalish siap boleh hafal dialog and he is only 2 years old. Well, I must say, as I told the mother, dia ikut uncle dia ni, sebab tu bijak. Hahahah. Jangan dengki dan jeles ok. I am proud to say, that Upin and Ipin berjaya dalam industri animasi. Les Copaque, tahniah. Ada kerja kosong tak? Yang tak bestnya, kesian bila tengok banyak barang seperti baju dan sebagainya dicetak tanpa memberikan royalti kepada pemilik upin ipin ni. Kesian sungguh.

Aku tak pernah lagi tengok Naruto ni, but heard the animation is awesome. Ok will try to catch it someday with Hafiz, another nephew. Wait this is avatar the last airbender. Kalut lah. Thank you Zara and Farhana. Hahaha.Nampak sangat aku ni kalut kan. Hahahah.

This is Naruto

And everytime my nephew abis tengok, dia akan keluar bunyi, iyah iyah iyah depan cermin. Kalau aku dekat, memang maut.

Ni tak payah cerita lah. Tanyalah boys or girls, semua tau pasal Ben10. Sampaikan kalau aku pakai baju belang pun, anak sedara aku cakap “uncle macam Ben10.” I couldnt agree more, sebab muka kekacakanku tu melahirkan statement ikhlas itu. Wuwitttt, jangan jeles sekali lagi.

Dulu, aku pergi satu function, emcee tu dok cakap, yang penting kerjasama, and everyone laughed. Aku pun terpinga pinga, apa kekdahnya buat statement camtu pun orang dah gelak. Lama lah jugak aku baru dapat tahu masa aku tertengok Wonderpets ni kat televisyen dan aku gelak sesorang. Hahahaha.. Berdekah dekah aku ketawa. Outdated betul aku ni kan.

Pingu ni to some, “alahh comelnya.. wuuwetttttt, ai suka lah pingu ni.. alah cayang.. comelnyaaaaaa.” yes, menyampah aku kalau pergi tempat children’s toys, tapi yang pergi situ tua bangka sebab kononnya romantiklah. Kau beli jerlah bagi kat girlfriend kau tu. Dey betul lah.

Those days, masa kecik kecik dulu, aku suka Ultraman, dulu mana ada ultraman bebanyak sampai beranak pinak cucu cicit sepupu sepapat semua. Cuma ada satu jek Ultraman. Tak ada lain dah. Kalau ada, sure menyamar.

Ini pun kes yang sama. Siap tanduk ok yang berdiri kat bawah tu.

Dulu tak banyak kartun, dan kekadang tengok Tom and Jerry. Aku tak suka tikus tu, setan nauzubillah. Cian kucing tu kan, selalu diperkotak-katikkan. Insan yang lemah kan. Ai benci tau. Hahaha. Ok jangan ketawa.

Apapun, kartun sekarang semakin advance dan kadangkala ada jugak yang terlebih sehingga mempengaruhi fikiran bebudak kecik termasuk bertumbuk adalah baik.

Dan, korang pun mesti ada kartun yang korang suka kan. Pingu? Ben10? Snow White???? Ya Rabbi!!!

22 Replies to “Kita Pun Kena Tengok Kartun, Sebab Kalau Tidak Kita Tak Tahu Kartun Terbaru.”

  1. naruto aku start polo masa umur 21 sbb akak aku umo 24 masa tu sibok layan naruto. maklomla kecik2 kurang entertainment jadi bila dah ada duit semua nak nak dan nak.

  2. all time faveret i of course la tom & jerry. seriously bole dikatakan semua series nya i da tengok. dulu masa kecik2 kan pakai vcr tu. sekarang dah ada blue ray pulak. compact. and, setuju dengan ateeka amer. penguins of madagascar pun memang best. :))

  3. katun skang bising semacam. boom boom sana sini

    thats why are prefer kartun disney. once in a while depa rerun old shows from the fifties. katun klasik. best seh

    masa kecik dulu uncle aku sewa 2-3 tape disney masa raya. pastu layan ramai ramai. dulu tak banyak cenel tv. dapat layan katun 4-5 jam rasa heaven gila

    nowadays cenel katun 24 jam

    damn i feel old now Haz

  4. Aku dulu suka Pinky and The Brain…try cari kat Youtube tengok..kartun arahan Spielberg…best…

    Sekarang pun layan kartun, teman si Zain tengok Chuggington, Special Agent OSO, My Friends Tigger & Pooh…eh, banyak pulak senarai kartun aku tengok…

  5. .: saya suka tgk kartun, lebih-lebih lagi anime Jepun. membesar dgn nengok kartun sbb tak boleh luar rumah, haha. yg robot2, futuristik, pembunuhan, berlawan, semuanya best. tp anime juga ada bahananya. sbb certain2 anime mangakanya ada masukkan unsur2 tuhan sikit. macam kartun klorox, ada unsur 2 dunia ala2 syurga dan neraka. yg shinigami ialah malaikat. takut budak2 tak faham yg malaikat kita bukan macam diorang. dan syurga takdenye nak bergolak sedemikian rupa. syaitan komfem kalah dan tak jejak syurga walau try mcmana pun. *emosionalisma la pulak* 😛

    ya la, yg org tua takdela tpengaruh. yg budak2 ni la poblem. kalau tgk yo gabogabo kat ntb7, fuh. ada satu makhluk merah tu dahsyat gila rupanya. mcm sex toys Jepun, aduh.

    sila censored kartun2 yg budak2 adik2 tgk. kita tgk dulu, kalau ada even the slightest 18sx ide or 18pa 18pl etc, takyahla bg kanak2 tgk. huhu. kartun mmg layan.

    p/s: adeh. knape ada ultrapin? haha X-D

    :.

  6. ateeka amer : haah..betol2.penguin tu terbaek kn kn..hehe

    bro..aku pon dh tua juger..tp bl aku dok layan kartun kt tv..baca majalah kartun..baca komik..org dewasa ni dok sound aku "macam budak2.." x munasabah betol ckp mcm tu..kn..kn..

  7. Zara: fixed/ hehe tenkiu.

    ateeka: comel kan, like the dance!

    mizzy: hahaha, bila dah tua bangka ni barulah nak merasa kan.. siannn

    Azrul: citer pasal bleach, bila tv3 stops airing it, orang marah woh. hahah that shows ramai followers.

    ratu: geram kan tengok tom and jerry tu. tapi kelakar, tom tried so many tricks tapi mesti kena balik kat dia kan. I love tom!! Putty cat?

    FTN: u know what, you see, I managed to smoke everyone's out of their silence. Hahaha. Bagus tak? I know it will work. Something light but associated with them.

    Fina: Hahah, admit it admit it. I do emcee to at times for functions so kekadang tu, kena tengok sebab bila ada budak kecik, tak tahu nak cerita apa. hahahah.. well, bila kita associate them with those cartoons, voila, we get their attention. Hahah.

    Ummie: I am young.

    intan: hahahah fire nanti.

    Obefiend: hahaha dulu kumpul reramai and our old folks know how to tame us. Kannnnnn.. sewa vhs kat sentosa ehh? heh.

    kirana nakia: i must say we have that in common!! Thunder thunder thunderrrrrrrr… pooomm pammm keluar pedang, badan jadik sasa, nampak sah tipu tapi itulah yang kita shuka. Smurfs!!! I will smurf you later. Gummy bears. Hahahah.. love them too. But wait kirana, you remember woody woodpecker? hahah and yibidie yibidieeee

    Azhar: i dun trust u, aku rasa zain yang temankan kau kan.. hahaha

    mamdoh: damn.. you made me realise how I should watch more tibi. Hahah… dude, i thought klorox cuma cuci lantai. Hahaha.. good one ! Ohh ultrapin tu se-cousin dengan GI Kahar.

    J.Abdullah: comel kan.. ehh changed from Jlove? Yeah, you said in my previous entry, spongebob is ur baby, well, I thought I am your baby? Kita putus hari ni jugak. Hantar i balik rumah mak bapak i.. wait, I wanna take back my upin ipin dvd too.

    avatar: surely i will. mcm besh jek..wuhuuu, tq tq.

    ayunda: haha, depa cakap camtu sebab sebenarnya nak join sekali. u know what, those yang baca komik sebenarnya orang orang creative. It let us be imaginative and mudah nak improvise hidup kita in crisis. Betul tak?

    green apple: Hahahahah.. orang jepun ensem meh? But wait, saya tak tahu ada ultraman tiga! Tiga as in tiga empat lima? What??? I dun know mah.. aiyah..

    Melody: hahaha i will try to find the picture for you. The only tomatoman i know adalah kat pasar. lols !

  8. dulu kekecik aku dok ulang tayang road runner & coyote, speedy gonzalez, bugs bunny dan kaum sepupu sepapat dengannya. sebab bapak aku dok record dan itu je yang boleh ditengok memandangkan rumah selalu tak dapat siaran tv. haha. sadis.

    sekarang layan anak hari2 tgk playhouse disney. siap hapal dah dialog. muntah darah jadinya. T_T~

  9. Mula-mula:
    X-Men

    Lepas tu:
    Thunder… thunder.. thundercats… Hooooooooooooooooooo!

    Lepas tu:
    Sabre… Rider… and the Star Sheriff!

    Lepas tu pulak:
    I am He mannnnnnnnnnnnnnnnnn…
    I am She Raaaaaaaaaaaaa

    Dah boring tengok yang action, layan yang ni pulak:
    Tom and Jerry

    Yang masih tengok sampai sekarang:
    1. X Men
    2. Tom and Jerry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *