Allahyarham Sosilawati dan Tiga Mangsa.

Allahyarham Sosilawati dan Tiga Mangsa.

Al-fatihah buat Allahyarham Sosilawati, usahawan wanita yang aku kira antara yang berjaya dalam merenangi pelbagai dugaan bisnes kosmetik di negara ini. Percayalah, bukan mudah untuk membina empayar sebegitu besar dan Allahyarham berjaya mewujudkan satu empayar perniagaan kosmetik yang dianggap berjaya. 
Aku tidak mengenali secara dekat Allahyarham namun, aku yakin banyak tanda tanya bermain di fikiran, apakah penyebab yang membawa kepada pembunuhan kejam terhadap Allahyarham bersama tiga mangsa lain.
Dan aku paling sedih dengan the three innocent ‘bystander’ yang turut dibunuh dengan begitu kejam sekali dalam kejadian paling zalim sejak kes Mona Fendey.
Pelbagai spekulasi terbit, apapun, biarlah polis menggunakan segala sumber yang ada untuk establish motif sebenar terhadap kejadian itu.
Apakah yang mendorong kepada pembunuhan itu? 
Aku menerima sms terkini dari sahabat blogger, Mazidul Akmal Sidik mengenai kes ini sejak semalam dan ia turut dipaparkan di laman blog beliau di sini.
Kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membenarkan pesalah yang disabitkan, dihukum gantung sampai mati mandatori.
Aku teringat akan Cesare Lombroso, seorang criminologist dari Itali menganggap perbuatan ‘born criminals’ adalah mereka yang memiliki keperibadian primitif tanpa sempadan undang undang.
Perbuatan mereka bertentangan dengan peraturan kehidupan masyarakat berakhlak dan bertamadun.
Definitely ia bukan sesuatu yang dilakukan berikutan ketidakwarasan hingga membolehkan mereka yang bertanggungjawab terlepas dari hukum dunia ini. Sememangnya, undang undang membenarkan ketidakwarasan sebagai satu sebab untuk pesalah terlepas dari dihukum mengikut asas undang undang seperti digantung sampai mati.
Kemasukan tahap psikatri seseorang yang dibicarakan dalam undang undang mula digunakan pada awal abad ke-19, berikutan beberapa siri pembunuhan kejam yang dilakukan dengan corak yang sama. Jenayah itu “Homicidal Monomania” dilakukan tanpa sebab, tanpa keinginan, tanpa motif.
However, a BBC program – Mind of a Murderer, revealed that the vast majority of people suffering from a psychotic illness such as schizophrenia and manic depression pose no threat to others. 
But on occasion these people do commit murder and other violent acts. Lihat laporan ini.
Police as quoted believed that the suspect(s) might be linked to the disappearance of four other people in previous cases, maka adakah mereka ini dianggap serial killer? 
Apapun, kita perlu serahkan pada pihak polis untuk mengenalpasti apakah yang mendorong kepada motif pembunuhan ini kerana ia akan dijadikan teladan, dan hopefully the culprits will receive the most severe penalty the law could provide.

 source: http://gerakan-anti-pkr.blogspot.com
Al-fatihah kepada semua mangsa.

12 Replies to “Allahyarham Sosilawati dan Tiga Mangsa.”

  1. body count total maybe 8

    yes we have an band of killers here. gila kan anda i am sure kalau ke mahkamah nanti bakal eclipse kes mona dan razak baginda

    crazy gila seh kes ni..

    and tragic

    alfatihan to the dead.

    some people are just born scum..

  2. KOREK KUBUR TUN RAZAK & BAKAR MAYAT SEBAB PENYATA BODOHNYA ITU, SETUJU SEMUA?

    Empat juga disembelih
    Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin, Ibrahim Isa, Hayati Ibrahim, Mohd Harzrul Aminuddin, Shamsul Munir Safini, Muhammad Apendy Issahak, Sarah Zulkifly, Suraya Roslan dan Raja Noraina Raja Rahim

    2010/09/14
    E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

    BANTING: Pendedahan terbaru berhubung kes pembunuhan kejam jutawan kosmetik terkenal, Sosilawati Lawiya, 47, lebih menyentap perasaan apabila hasil siasatan tidak menolak kemungkinan mangsa bersama tiga lelaki lain disembelih menggunakan senjata tajam.
    CARI…anggota pasukan penyelam polis mencari bukti di Sungai Kanchong Laut, semalam.
    CARI…anggota pasukan penyelam polis mencari bukti di Sungai Kanchong Laut, semalam.
    Sumber yang rapat dengan siasatan kes terbabit berkata, berdasarkan siasatan dilakukan, mangsa dikelar di leher sebelum dibakar oleh kumpulan penjenayah terbabit hingga menjadi debu.

    “Hasil maklumat dikumpul setakat ini, polis mendapati pembunuhan itu adalah tindakan jenayah sadis yang dirancang dengan begitu rapi. Lebih mengerikan apabila semua mangsa seolah-olah dilayan seperti binatang tanpa perikemanusiaan.

    “Polis turut percaya, abu dan sisa tulang semua mangsa yang dibakar terbabit bukan hanya dibuang di dalam Sungai Panchau, malah turut dibuang ke dalam beberapa parit kecil berhampiran yang arusnya mengalir ke laut,” katanya.

    Dalam sidang akhbar kelmarin, Sosilawati bersama tiga mangsa lain disahkan dibunuh kejam di ladang persendirian milik suspek utama yang terletak di Sungai Gadung, Tanjung Sepat.

    “Bagaimanapun, polis berjaya mengesan suspek utama bergelar Datuk berusia 41 terbabit dan adiknya berusia 38 tahun sebelum kedua-dua mereka ditahan di rumah mereka yang terletak di Taman Cempaka, kira-kira jam 5 petang Sabtu lalu.
    Click Here

    “Setakat ini, polis menemui pisau yang digunakan untuk tujuan pembunuhan terbabit selepas melakukan pemeriksaan rapi di kawasan sungai dan parit berhampiran tapak ladang berkenaan malam Ahad lalu,” kata sumber itu.

    Berdasarkan maklumat dikumpul, pisau terbabit dibuang ke dalam sungai bersama abu mayat mangsa bagi menghilangkan bukti jenayah kejam dilakukan.

    “Pisau milik kumpulan pembunuh itu ditemui selepas salah seorang suspek yang ditahan memberikan maklumat kepada polis. Setakat ini, polis percaya, pisau itu digunakan untuk membunuh semua mangsa berkenaan” katanya.

    Menurutnya, dalam operasi kelmarin, polis Unit Forensik Bukit Aman, Selangor dan Kuala Lumpur melakukan siasatan rapi terhadap lokasi kejadian manakala anggota polis dari Jabatan Kimia Bukit Aman melakukan pemeriksaan di kawasan Sungai Panchau di sini.

    Difahamkan polis turut menemui sisa pembakaran antaranya tulang dan tisu tubuh yang boleh dikaitkan dengan identiti mangsa yang hilang.

    Sementara itu, pasukan penyelam polis meneruskan usaha menyelam di dasar Sungai Kanchong Laut, Kampung Endah bagi mencari objek yang boleh dikaitkan dengan kes pembunuhan berkenaan, semalam.

    Dalam sidang akhbar kelmarin, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Bakri Zinin memberitahu empat mangsa berkenaan dipercayai diseksa, dibelasah, selain ditikam menggunakan senjata tajam oleh sekumpulan penjenayah hingga mati berlumuran darah.

    Penjenayah yang seolah-olah tidak mempunyai belas kasihan mencurahkan petrol sebelum membakar mayat mangsa sehingga menjadi abu bertujuan menghilangkan bukti jenayah.

    Penjenayah kemudian mengutip cebisan dan abu mayat semua mangsa yang dimasukkan ke dalam guni atau bekas tertentu sebelum dibuang ke Sungai Panchau, di sini, kira-kira dua kilometer dari lokasi mangsa dibunuh.

    Susulan kes itu, polis memberkas lapan suspek termasuk dua wanita antara Jumaat hingga Ahad lalu membabitkan suspek berusia 19 hingga 45 tahun.

  3. ibnu marpuki, apa masalah kau ni? nak aku pergi rumah kau pegi ketuk kepala kau ke, kasi betul sikit alignment kepala otak kau tu? bangang, bahalol. you are such a fucktard, loser.

  4. saya ni sebelum ni pembaca senyap. baru skrg ni nak komen.

    bro hazrey, si ibnu marfucker ni saya pasti jenis org yg takde life, lompat dari blog ke blog mencari bahan untuk mel@nc@p. dia ni mcm norman bates citer psycho tu. mak tak bagi kawan dgn pompuan, so duk rumah dpn pc gosok2 anu sendiri. saya perasan yg dia ni selalu bagi komen2 terencat tahap extravaganza.

    apa pun, Al-Fatihah pada mangsa2. Keadilan buat mereka pasti ada.

  5. Salam Hazrey,
    Al Fatihah kepada arwah.
    My heart goes to her children who has to endure news updates every single day on how the whole thing happened…time and time again.

    I pray for justice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *