LET US CRIPPLE INDONESIA TOURISM INDUSTRY

LET US CRIPPLE INDONESIA TOURISM INDUSTRY

Ya, semua akan cakap, then what will happen to our local tour companies? Firstly, banyak lagi destinasi yang lebih baik dari Jakarta (and that goes to you too Eja), Bali, Bandung, Batam dan whatever place you have been.

Among the reason kita bagi ialah senang nak berkomunikasi. Well, kalau kita ada duit, no matter what, kita pasti akan dapat apa yang kita nak apabila kita travel. I have bumped into some local traders yang lazim berurusan dengan warga China yang melancong ke negara kita. Haram satu patah perkataan Melayu memanglah depa tak paham, apatah lagi Bahasa Inggeris. Tapi mereka tetap melancong.

Kita boleh pergi Phuket or even Krabi kalau nak tengok pantai, kalau malas nak pergi jejauh, boleh pergi Pantai Lido kat Johor Bahru ni, tak pun kat Stulang Laut, tapi Stulang Laut aku tak encourage especially malam minggu sebab sahabat sahabat setan dan jin ramai dan bakal membahayakan kesihatan sebab kerapnya, mereka mabuk.

Ini petikan dari Harian Metro hari ni:

“Malaysia Airlines terbang ke Jakarta 38 kali seminggu, Bali 21 kali, Medan 12 kali, Bandung dan Surabaya tujuh kali dan Yogyakarta tiga kali seminggu.”

Jakarta sahaja 38 kali, untuk tempoh 7 hari. Ini bermakna, kita ni sebenarnya banyak membantu ekonomi Indonesia yang tak sedar diri tu semua.

Itu belum kita kira Airasia. Tak payah kira. Dun worry, kita juga tak akan mati atau sesak nafas kalau tak dapat pergi Tanah Abang. Kat Jakel pun boleh pergi. Kalau kira kira pun sama jugak, in fact, duit kita tak mengalir keluar dan membantu negara yang tak kenang dek untung tu. Sambil tu, kita jugak membantu ekonomi negara. Dan tidak, Jakel tak bayar aku untuk tulis nama company diaorang walaupun aku mengharap, half price untuk kain pun kira cun jugak.

Mereka ni besar kepala. Tak abis abis dengan buluh runcing mereka.

Seriously, tak payah pergi, in fact I just cancelled my trip to Indonesia for leisure sebab aku tak suka cara mereka. Kita susah dapat Kemerdekaan, my arwah grandfather fought for our independence dan aku dapat merasai kepayahan dia, semata mata untuk memastikan kita, generasi mendatang hidup senang.

Dan bila rakyat mereka melakukan perkara perkara tak ubah seperti ungka dan siamang terhadap pejabat kedutaan kita dan Jalur Gemilang, itu penghinaan kepada susah payah arwah atuk aku. Seriously, we dont have to be afraid of these Indonesians, instead put a pressure to the Indonesian government and their economy by not traveling to their country.

Apapun, esok bila siamang ni semua tengok takde orang Malaysia yang nak dibuluh runcingkan, akan keluar pulak statement nak serang Malaysia. Worry not, kita ada perwira kita, as those Indonesians are a mere joke, and we shall send our own locally made heroes. Click this link here and see whether you wanna laugh or cry.

Selamat Hari Kemerdekaan dan Merdekakan diri anda dari melawat Indonesia.

20 Replies to “LET US CRIPPLE INDONESIA TOURISM INDUSTRY”

  1. Thank you so very much for this post. Paling panas bila orang ramai bangga gila nyanyi lagu dari 'sana'. Buka lagu dari sana dekat supermarket, hypermarket etc. It's not something to be proud of, come on.

    Tahap ke-tidak-suka-an ak dengan orang sana, sama dgn tahap ke-tidak-suka-an ak dengan Zionists.

    again, thanks.

  2. aku pelik (dan ketawa sebenarnya) bila terdapat laporan mereka baling tahi pada Kedutaan kita.

    wtf?

    baling tahi?
    tergamak gila pegang tahi dan baling?
    ewww~

    dan kawan sekerja aku dah taubat nak ke sana~

  3. aku mmg tak fancy pun dgn Indonesia dan indon. aku rasa bangsa mereka ni otak dungu dan suka buat onar.

    contoh : peterpondan.

    argh. bosan dgn indon

    p/s: 'selamat hari raya hazrey' 😀

  4. aku ikut.

    berhenti siar drama, lagu dia orang.

    berhenti cakap dialek indon bila berkomunikasi dengan mereka.

    berhenti beli hasil mereka.

    hentikanlahhhhhh poco poco di agensi kerajaan.

    buang negara si ashraf sinclair 😉

  5. kita tak keras

    lembek

    baru amah indon larikan diri dari tempat kerja kita longlai hilang arah. tak reti kemas rumah jaga anak

    camne nak boikot kalau sendiri macam pelir

    HAHAHHAH

    hai hazrey

  6. Indon bahalol tu semua otak udang bro!!dulu mase kite hantar bantuan ade ke diorg blk batu kat aircraft kite..mangkuk pun tak semangkuk diorg nih…

  7. i agree with u…i tak penah g sana, international pasport pun tak de…tp pengalaman i kirim kain ngan kawan2 yg kesana…beli kain yg dia kata kain 4 meter, tapi bila tempah tailor kata kain dia bg cuma 3.8 meter…(kain ni dorang dah siap2 potong letak dlm plastik)…ada yg nasib tak baik dpt 3.5 meter jer…kat situ dah sah2 menipu kita….pas tu bila shoping bila kita bg duit besar, dan2 tak der tukar, suh kita beli lagi utk abiskan duit tu…cukup la kita buat baik ngan yg kat sini, yg kat negara asal tu tak yah la kita nak tolong lg….

  8. Aku harap kerajaan Malaysia akan berbuat sesuatu supaya kerajaan Indonesia ambil tindakan terhadap orang-orang yang tak semenggah ni.

    Jalan terakhir, boikot saja.. baru dorang tau langit tinggi rendah.

  9. pernah aku baca dalam suratkhabar, walaupun dengan boikot tu segala, berapa puluh ribu orang indon masih lagi berminat utk kerja di Malaysia.

    tak tau malu ker?

    @obe: mak ak tak pernah amik indon jaga kitorg. mmg anak2 semua tak macam pelir.

    kerasss gituu

  10. the best way toksah beli danpakai tenaga mereka. dan jgn pergi kesana.
    biar mereka terasa. sapa nak indon kat negara mereka.memang org indo bodoh sbb tu mereka tak pernah nak bersukur dgn semangat kejiranan mereka. boikt indon dan barangan mereka..
    b

  11. This feud goes wayy back. 🙁 I learned this in Sejarah 3 weeks ago.

    About how they didn't want to iktiraf Malaysia as a country.

    These Indonesians really piss me off. -__-

  12. saye suke post ini.
    it explain my fb status(recently)..

    "kat tv kecoh pasal 2 negara berantakan. sedangkan dalam negara sendiri kecah perkauman. ah, aku memang takde mood nak celeb merdeka ke hape. pose diam2 suda~"

    ok…just the first sentence related. hihi

  13. sape kena tahi?

    1) Tangan penunjuk perasaan yg meramas taik gn tangan.
    2) Tukang cuci kedutaan Malaysia (org2 indon).
    3) Polis indon yg mempertahankan kedutaan Malaysia terpalit sama.
    …4) Pegawai kedutaan Malaysia syok2 duduk dlm opis br'aircond sambil br-FB tulis status, "woi korang,Ofis aku kena baling taik".

    Kesimpulan, yg kena taik org Indon jgk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *