AI TAKNAK LELAKI MALAYSIA, I NAK JUGAK LELAKI LOMBOK.

AI TAKNAK LELAKI MALAYSIA, I NAK JUGAK LELAKI LOMBOK.

Yes, apa kejadahnya?
Dun they read? Dun they learnt? Dun they even know the sufferings? The makan ubi, the no television, they hard labour work? The ladang work? All that?
Aku tak mau cerita panjang, tapi aku pasti selain cerita orang buang bayi yang semakin menjadi jadi, this headline dalam akhbar Harian Metro jugak menjadi perhatian:
Perenggan yang paling aku tak boleh terima ialah:
“Akhirnya, selepas puas menahan gelora rindu, pasangan berkenaan melarikan diri dengan menaiki bas jam 8 pagi hari kejadian.”
Aku rasa aku setuju dengan cadangan untuk mengharamkan mana mana lelaki Lombok datang ke Malaysia. Ini dah jadi satu pekung buat masyarakat. Takkan kita nak jaga anak dara kita 24 jam? Makin tak selamat Malaysia ni ke?
Seriously we should unite and say to the government, NO MORE Lomboks’ sebab these people are bringing social problem rather than solely working on our soil.
Get them out of Malaysia. Kalau tak mau, kita cari buluh dan serang mereka dengan buluh runcing. Sounds familliar? Or, we should gather infront of their consulate or embassy dan bakar bendera mereka lengkap dengan sepanduk “ganyang Indon”. Sounds familliar?
Fortunately we are more civilised than those fucktards. Mereka akan berdemo walau sekelumit sebab jek. They got nothing to do. Seriously, they got nothing to do at home, so they demonstrated infront of our embassy. Freedom of speech kononnya, my ass!
Now, what should we the more civilised people do?
Wait, what with the girl? Apa hebatnya lelaki Lombok? Tidakkah budak ni membaca akhbar bahawa hidup di Lombok seperti neraka? Makan ubi, tiada air, tiada elektrik? Kenapa perempuan susah nak pikir logik? Kenapa tak buat percaturan yang betul dan ikut nafsu kononnya atas nama sayang? Apa kejadahnya?
What the fuck is that? Sama jugak dengan kes buang bayi. Kau dah tahu benda tu haram, memanglah sedap masa main, bila dah buncit, kau panik. Lelaki senang, dia panik, dia angkat kaki. Pergi cari lain.
I remembered satu operasi yang dijalankan Cawangan Anti Judi, Maksiat dan Kongsi Gelap (D7) Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor di mana seorang gadis berusia 17 tahun yang turut ditahan didapati hamil.
Read it at this link.
Among others, when asked, kenapa tak suruh teman lelakinya bertanggungjawab, lelaki tu jawab: “Dia kata bukan anak dia.”
Tak cukup ke paparan media? Tak cukup ke apa yang disiarkan kat televisyen?
At her age, we can’t blame her totally. She did it at the age of 16, and she came from a broken family. What happened to our community?
Kenapa kita taknak rasa suspicious? Macam kes the fucktard from Lombok in Mersing ni. What happened to Ketua Umno? Ketua PAS? Ketua PKR? Adakah mereka semua ni, hanya akan wujud / timbul masa ada kamera semata mata? They should have acted early. Preventive. Tanya. Bukan susah sangat pun. Whatever the case maybe, they are still foreigners and furthermore they are indons. Too many bad eggs among them.
We should start asking. Ask where are you from, check betul betul. If they refused to give cooperation, panggillah polis. And police too should start asking extensively. Tapi community must play a role too. Rabaklah kalau semua nak harap mata mata sahaja.
It is better to lose one Indon than one virgin to a Lombok. That is bad. Truly bad. Seriously the community should have played a better role.
Sebab? Sebab salah kita, masyarakat yang biarkan the Lomboks berkeliaran sekeliling kita and only when it appears in the paper, barulah “Laaa baik budak Indon tu, pergi bawak lari anak dara orang.” Yeah, baik ada makna tu, kata P Ramlee.
Kenapa kita sentiasa ingat yang baik tu akan baik sampai kiamat? Mereka adalah manusia yang ada nafsu dan tetap ada setan dalam badan. Mereka juga seperti kita. Kita patut usir semua orang Lombok keluar dari Malaysia. Get them out of our country.
Whilst for the buang bayi kes, my stand is, get the children more education. Tell them, sex is after marriage. Approach them amicably, sebab jiwa bebudak mudah memberontak.Janganlah bila approach bebudak ni, kau pegi hentak jiwa diaorang sampai kacau. Lagilah diaorang nak buat.
But who gonna do all this? Of course, the imam, the ketua umno, the ketua PKR, the Ketua Pas, SIS or whatever you called yourself. Takyah tunggu menteri buat statement, barulah semua orang nak terhegeh hegeh, barulah nak wujudkan memacam jawatankuasa yang hanya membazirkan kertas suratkhabar dan membazirkan airtime kat tv. Do it now. Jangan bila diketuk baru nak buat.
Be proactive my dear community. Jika anda proaktif, dua dua masalah di atas ini dapat dikurangkan. Komuniti perlu mainkan peranan. Siapa komuniti? Kitalah komuniti tu.
Dan satu lagi, kita tak ada mata dan telinga di kalangan remaja walhal kita ada rakancop, talian nur dan memacam lagi. Kenapa? Tentunya kalau budak tu hamil, ada rakannya yang dapat rasa. Kenapa rakannya tak membantu dengan memaklumkan kepada satu badan yang neutral untuk membantu mengelak dari perkara perkara tak diingini?
Adakah dia takut sebab yang hamil ni kawannya, takut dikatakan backstabber? Apakah stigma mereka sehingga mereka sendiri tak mahu membantu untuk jangka masa panjang? Begitu juga dengan remaja remaja ni semua, adakah mereka didedahkan dengan kesan dari persetubuhan tanpa pernikahan? Ada? Takde. Banyak dah kes berlaku, adakah analisa dilakukan untuk mengenalpasti kekurangan dan kelemahan kerajaan, komuniti itu sendiri? Kenapa tak dilakukan itu semua?
Correct me if I am wrong tetapi remaja hari ini cuma didedahkan, jangan lakukan hubungan kelamin tanpa pernikahan kerana ia haram. Kita lupa pulak akan stigma mereka, kesannya nanti apabila sudah mengandung, apa akan jadik pada mereka, pandangan dari masyarakat dan sebagainya. Of course yang banyak buang bayi adalah bangsa kita, sebab kalau dah ter-hamil, wait that is NOT terhamil, that is purposely cari penyakit, mereka akan panik.
And sekolah budak hamil WILL NOT solve this social problem. It won’t. Trust me it won’t. Get them the right education. Period.
And ohh, sooner or later, we should have a syllabus kat sekolah: SAY NO TO MEN FROM LOMBOK, AFRICA. And tell them all the media reports, compilation of what had happened to those yang dah tersungkur. 

26 Replies to “AI TAKNAK LELAKI MALAYSIA, I NAK JUGAK LELAKI LOMBOK.”

  1. Shit! Geram weh aku baca entri ko ni. Panas! Bukan panas kat ko tapi kat kerajaan, komuniti dan masyarakat sekarang.

    Lambakan hiburan yg tak berfaedah, porns yg sangat mudah diakses di internet dsbg aku klasifikasi kan sebagai punca kepada maslahan remaja sekarang ni.

    Ah! Pemimpin kerajaan pun sama je. 2×5. Sapa makan cili terasa lah pedas nya.

    NO LOMBOK! NO AFRICAN!

    NO BIG COCK HORNY MEN!!!

    Erks. Over plak aku. Hahaha.

  2. apsal tetiba ai rajin nak baca entry panjang haa? anyway couldnt agree more. dan tertarik dengan ayat ni: Kenapa kita sentiasa ingat yang baik tu akan baik sampai kiamat? Mereka adalah manusia yang ada nafsu dan tetap ada setan dalam badan. Mereka juga seperti kita. true indeed. 🙂

  3. setuju dgn pendpt bro… root cause terjadinya semua ni adalah masalah komuniti. kalau komuniti bersatu padu, takde sifat pentingkan diri… masalah camni tak akan jadi masalah negara. skrg ni byk masalah jd semua pin point itu, ini and bla bla bla… sedangkan ada 4 jari lagi patah balik kat semua sendiri tak nmpk! kalau benda ni tak berkesudahan, mmg sampai bila bila pun apa pun masalah yg menimpa tak akan selesai.

    (muhasabah diri sendiri…)

  4. Seperti yang selalu2 nya, kalau keluar cerita camni, mulalah partai2 politik keluarkan statement, "KITA AKAN BANTU ANAK MEREKA PULANG DALAM MASA TERDEKAT"

    Bawa budak perempuan tu balik. The parent menangis bagai nak rak sebab anak mereka balik, but the girl punya mata langsung tak tunjuk rasa bersalah (I'm not talking bout the face, sebab ekspresi muka boleh dikawal)

    Keji.
    Memang keji.
    Well, those people can claimed, yeah, this is our culture, larikan gadis untuk dinikahi, but at the end of the day, perempuan tu tak betah hidup kat sana. mula merayu2, rindu rumah, nak balik…

    bila dah balik, claimed rindu gila pada lelaki tu!

    enough mumbling.

    membencikan.
    menyakitkan hati setiap kali cerita ni keluar.
    sama sakit bila cerita buang bayi kalah orang buang sampah. Shimatta!

  5. Sebagai ibubapa, sungguh merisaukan, mencemaskan, suspen berdebar bila baca ada saja kisah anak orang terjebak… terhamil sengaja.. dsb.

    Rasa macam nak kurung jer anak dalam rumah. Mak tak yah kuar kerja. Ayah buat kerja dari rumah. Pintu tingkap kunci sepanjang masa. gitu?

    Kalu anak dara pulak lawa cun melecun (baka dari mak dia kot…:) hehehe) lagi risau. Tapi kalu orang nak aniaya, bukan kira muka lawa tak lawa.

    LOMBOK? Berani sungguh golongan ini buat onar di negara beta? Tangkap dan humban ke laut, suruh depa balik negeri dgn berenang sendiri…!

  6. ak heran, heran, heran.

    dah tau berapa ratus lombok melarikan anak dara orang, masih lagi mahu berkawan dengan lombok.

    tapi bukan lombok aja.
    mana-mana foriegn men pun jalan.
    lantak la, asal foreign.

    rasanya wanita malaysia ni fikir FOREIGN=AWESOME SEX
    or
    FOREIGN=HIGH STATUS

    let me ask you, high status ke rumah pun handmade. hahahaha

    p.s. in before indons discover this page and go GANYANG MALING BAPAK GULA-GULA!

  7. Nak kata bodoh kedaung tak jugak.. nak kata pandai bistari, lagi la tak.. despite all the news and exposure in the media about Lombokians and Africans, masih lagi ada yang terjerat.

    Kes kena bawak lari ke Lombok, jadi drug carrier untuk pak pak hitam Africans nun…..semua tu dah banyak kali dikhabarkan dalam segala bentuk media. Bila aku baca kes Lombokians ni kan, rata-rata point dorang sama je. Lombokians ni jenis romantik, pandai mengambil hati, pandai bercinta, in other words, ayat power (sepower Power Rangers atau Kesatria Baja Hitam atau Ultraman Cosmos)! Dan lagi satu point, all the girls yang ikut lari Lombokians ni tau the fact that kat Lombok hanya kampung, bersawah padi semua. Kira Lombokians ni jujur la jugak bila bercinta tu kan.

    Tapi aku heran, lelaki Malaysia ni takde ke yang lebih kurang macam tu? Ke sebab dah banyak dengar cerita, bila bercinta ayat power, siap ambik kapak belah dada, lautan api sanggup kurenangi, tapi bila dah kawin, peras duit isteri, jadik biawak. Kejujuran tu takde.

    Apa-apa pun, ibubapa patut tau the children's whereabout. Ngan sapa dorang berkawan… jangan terlalu mengongkong. Kalau tengok ada anak dara tetiba semacam je perangai.. ala ala angau gitu, cepat-cepat ler bertindak.. risik2 siapa yang diangau.. tak dapat secara direct, maybe pakai orang tengah yang si anak boleh bercerita. At least dari situ dah boleh start bertindak kalau didapati si lelaki tu Lombokian.

    Alamak.. terlebih sudah menceceh.. sorry Hazrey.. aku harap tak terjadi pada anak-anak sedara aku..

  8. kalau dah berlarutan mcm nie memang boleh amek tindakan block org lombok drpd datang sini. mcm mana british nak tahan malaysian utk duduk pasca expiry tempoh. gitu la kite patut amek tindakan.

  9. they will never learn as they are rebellious kid thesedays. Biar dorang rasa hidup kat lombok tu macam mana, dah, takyah la umno ke pkr ke nak g jemput dorang balik dari lombok tu nanti. baik duit tiket kapal terbang tu bagi kat anak-anak yatim and fakir miskin kat malaysia ni.

  10. Salam,
    Saya nak kawin dengan lelaki Malaysia je (tak suka import punya) tapi…kenapa lelaki antarabangsa sahaja yang reti ngurat saya?

    Aduhaiiiiiii tak kan nak kena pergi lombok jugak ni? Ohhhhhh!

  11. Sekolah Hamil wont solve the pregnancies prob's tapi ianya boleh mengelak kan si penzina dari menambah satu koleksi dosa besar, iaitu membunuh (membuang bayi = bunuh/mati). So, dari buang budak tu merata2 sampai kena makan anjing or mati lemas,lagi baik antar dia ke shelter untuk baby gitu. Zina dah satu dosa besar, tambah pulak dengan membunuh..adoi..entah le boleh ampun ke tak (tapi Allah Maha Mengampun)..

    teringat kata anak sulung saya yang 6 tahunmasa dia tgk berita pasal baby yang di buang sampai terbark (hampir dgn apartment SEGi college tu):
    "abah2, apa orang tu bodoh sangat ye? baby mana reti berenang lagi, nanti dia lemas le, bagi le dia mandi sungai masa besar sikit…"

  12. bro…apa nak heran ramai anak dara kita mmg suka dgn pendatang tak kira yg hitam legam,putih melepak atau sawo matang,yg hensem atau yg 'ado' janji boleh berbangga dgn donia… "lihatlah donia boipren aku " hahaha 😀

    bukan kawin dgn pendatang tak boleh tapi tolonglah pilih yg senonoh sikit…betul tak? *mcm iklan dlm tv ~ yg ada masa depan* (*_*)

  13. it always, ALWAYS disgust me to see local girls – malay or chinese usually – walking with these foreigners (african/arabs/indonesians/whatnots).

    malaysia dah takda lelaki idaman kot? pada diorang lah. kemaruk nak lelaki 'international.' macam cibai.

    i was once a young girl myself. so gua paham, maybe these girls dah kena ayat baik punya, tu yang lupa segala. and yes, agreed. parents should talk senses into their daughters bila tengok anak dok sibuk bercinta. tak kisahlah dengan siapa-siapa pun. kalau guna emotional blackmail pun takpa. dari diorang merata berkawan dengan orang tak sepatutnya.

    selagi belum pandai berdiri atas kaki sendiri, parents kena ingatkan anak-anak ni jangan galak sangat sibuk nak layan nafsu. banyak perkara lain nak kena buat.

  14. elly : thank you.

    shahrul: sebenarnya aku suka dengan kenyataan Tok Guru (Nik Aziz) mengenai kekurangan ilmu rohaniah dan keagamaan dalam mengekang kes buang bayi ni. You should read his statement.

    ateeka: thank you, ateeka.

    wan zuha: our community dah semakin sibuk mengejar duniawi.

    zara: to add salt to the wound, budak perempuan yang dah balik tu akan cakap pada media: "saya masih sayang pada herman." so fuck up kan.

    azie: ditto. Itulah mak (ehem tetiba panggil mak pulak kan), but how can we control? Susah kak oii. Budak sekarang bebasnya lain macam. Humban? We thought of that many times tapi our humanity value sangat tinggi dari mereka.

    cik gula gula: you better. 🙂

    Fiqa: thank you.

    Poyo: pastikan yang datang ganyang tu ialah cut tari.

    Audra: we are easily blinded sebab mengejar keduniaan. Dah lama tak tengok Ultraman Cosmos. Ayat jiwang tu, well, if you ask me, cuba kalau lelaki Malaysia cakap macam tu, nak kapak dada etc, mampus kena gelak tiga kali raya.

    mizzyn: sharizat pernah suggest sebenarnya tapi tak tahu apa jadik.

    aeryn: it will not stop. the more we biar, makin mengenyam lah diaorang semua.

    Rona: that is damn true. Takleh control, tak tahan. Ejakulasi terlalu cepat. Perhaps they were in hurry? lols

    anyss: perhaps you like the antarabangsa men say it in english. cuba translate kan, sama jugak maknanya.

    supa: true. you got a point there. Whatever it is, sekolah hamil tetap tak boleh. Period.

    fazellah: that is true too. tapi our dependancy terhadap warga asing ni agak tinggi terutama di sektor buruh kasar. then we ask, siapa nak siapkan rumah kita yang dibeli? Tak menang tangan nanti orang tv dok siarkan cerita rumah tak siap. Tapi we should not condone to PATI.

    echah: percentage yang ada masa depan ni amat sikit kan?

    j.love: agree.

    ibnu: betul tu. For the first time ever, aku setuju dengan komen kau. Tahniah ibnu. Aku suka komen bernas dan sacartic macam ni.

  15. oh,aku pernah kapel ngan jantan lombok.and aku bernasib baik sb aku tak dgr ckp jantan tu..

    dorang ni penipu je..ada bini kat lombok sna tu pn masih nak tekel anak dara org kat cni.

    nasib baik la aku pikir masa depan.kalu tak…paham2 jela weh.haha!

  16. Salam Hazrey,'

    Segalanya bermula di rumah and only then, community level. Kalau communication is good between parents and kids, Insyaallah masalah ni mungkin takkan timbul.

    Kalau tak salah, last year there was a prog on TV3 about Cinta Lombok, interviewing a sociologist (UKM/UM?) who did an extensive study on this phenomena, alongside parents whose children eloped (commonly termed as *kidnapped*) to Lombok. There were both scenarios of daughters who wanted to come home and those who decided that despite the hard life, they have found what they were looking for there in that place we so *despise*.
    For me, this, like many other areas of life is not simply black or white. There is a huge grey area that never are discussed openly.

    As we venture into this *hentam Lombok* discussion,it is perhaps worth noting that there are also happy marriages between Msian and Lombok-ians.

  17. Kak Naz: Home is the best school. I concur.

    I think Kak Naz sendiri adalah satu contoh yang baik whereas you are married to a foreigner tetapi Alhamdulillah, you have a wonderful family.

    Correct me if I am wrong tetapi restu ibubapa juga penting sebenarnya, sebab itulah keberkatan.

    Yang penting jangan ikutkan hati. Jangan ikutkan nafsu. Dengarlah sedikit nasihat ibubapa. Adakah kita mahukan the hard life? Adakah kita bersedia untuk berjauhan dengan ibubapa kita? Kalau boleh, well, nothing can stop you.

    Tapi kalau dah 2,3 bulan lepas tu, telefon mak bapak, melalak lalak, meraung raung, susahkan siapa?

  18. tak suka org indon yg dtg cni wat haru biru negara kita.yg bdk2 pmpuan ni pun, kurang kasih syg, p cr kasih sayang dr org lain lah.mamat indon ni plak apa lg..mengayat la.dgn harapn dpt kawen ngn org Msia n dapat taraf warganegara..kerajaan hentikanla amik diorg ni bkerja kat cni.kalau mengurankan masalah xpe gak, ni makin bertambah masalah sosial kat negara kita ni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *