RULES OF ENGAGEMENT AND INTERVENTION TECHNIQUE

RULES OF ENGAGEMENT AND INTERVENTION TECHNIQUE

I read carefully the report about a 15-year old boy being shot dead after a police chase at Section 11, Shah Alam yesterday.

My fellow colleague, TV3 crime program producer – Mazidul Akmal Sidik wrote about it here.

While di Harian Metro online ia turut dipaparkan, lihat di sini.

A special panel has been setup to investigate the case.

Now, we asked:

1. Macam mana a 15-year old boy can be driving a car while he is not lawfully legal untuk memiliki a driving license?

2. What had happened prior to the chase sehingga mengakibatkan polis mengesyaki kenderaan itu mencurigakan (atau dalam kes ini, timbul keadaan mencurigkan) dan mengarahkan ia berhenti?

3. When the boy decided not to stop, is panic the main reason?

4. Apabila berhenti, mengapa kanak-kanak itu decided to reverse his car? (Note: definisi kanak kanak digunakan kerana usia pemandu adalah 15 tahun).

“Although police chases are dangerous, police who allow suspects to flee run the risk that offenders will do even greater harm to citizens, says Michael Crivello, president of the Milwaukee Police Association and a city police detective.” Quote: USA Today.

The panel has to establish all this questions, termasuk adakah anggota polis terbabit sudah melaksanakan intervention technique untuk memberhentikan kenderaan berkenaan.

While answering that question, bear in mind, that enforcement officers sudah mengarahkan kenderaan itu berhenti termasuk menggunakan intervention technique sebagai usaha memberhentikan kenderaan yang melarikan diri.

It is also common sense that yang mengejar dan arahan memberhentikan adalah dari anggota polis menaiki kereta peronda lengkap dengan beacon dan siren serta pembesar suara. Selalunya dalam kes lazim vehicle pursuit, teknik itu sudah digunakan, bagi tujuan memberi arahan.

However, would you rather have yourself or your family drive through a city or a place with such vehicles involved in a police chase to continue to drive around, placing countless innocent civilians in harms way?

Di mana mana part of the world, in a police chase, it is common that they may not establish the identity of the driver until the vehicle driven has been stopped, indefinitely.

International Association of Chiefs of Police (IACP) pernah mencadangkan penggunaan tyre deflation sebagai alternatif utama memberhentikan kenderaan yang terlibat dalam vehicle pursuits. In Malaysia, aku tak pernah dengar lagi terdapat peralatan itu, dan alternatif intervention adalah menembak tayar kenderaan itu dan aku kira ia agak tepat, kerana pada penilaian ketika itu, membiarkan kenderaan itu terus bergerak memungkinkan ia memberi risiko kepada innocent civilians, bystanders atau other road users.

tyre deflation system atau ‘stinger’

Note, pada ketika adegan kejar mengejar itu, identiti pemandu masih lagi tidak dapat establish.

Manakala pada kes kes terdahulu, apabila terdapat hostile intent pada kehadiran anggota polis, mereka perlu mengambil tindakan bagi meneutralkan suspek, kerana kemungkinan pemilikan senjata tidak dapat diketepikan. Apakah alternatif ketika itu?

Based on assumption, tentunya anggota polis terbabit melihat terdapat ancaman berdasarkan perlakuan pemandu, kerana:

1. Tidak berhenti biarpun sudah diarahkan berbuat demikian.
2. Tayar ditembak tetapi masih lagi bergerak.
3. Selepas terbabas, masih lagi cuba mengundur kereta dipercayai dalam cubaan meneruskan pelarian.

Pada ketika kejar mengejar itu, tiga persoalan itu ditambah dengan cara pemanduan yang berbahaya memungkinkan pemandu atau penumpang kenderaan bakal memberi ancaman.

Persoalan timbul, mengapa pemandu itu masih cuba lagi lari padahal anggota polis terbabit beruniform? The passenger can answer this question. Berdasarkan maklumat yang aku terima, bapa kepada penumpang itu adalah penjawat awam dalam law enforcement agency.

On recent cases, a fleeing vehicle involved in a pursuit normally terlibat dalam satu aktiviti jenayah atau perlakuan menyalahi undang undang. Soalan ini harus ditanyakan kepada penumpang dalam kenderaan itu adakah faktor itu persuaded them to flee?

Adakah berlaku satu kejadian mengakibatkan kenderaan itu dipandu dalam keadaan mencurigakan? Perkataan mencurigakan amat subjektif. Adakah kerana faktor tidak memiliki lesen sahaja mengakibatkan pemandunya bertindak melarikan diri? It is a traffic offence.

Apapun, I will let you to debate. In the meantime, sedekahkan Al-Fatihah kepada si mati dan takziah kepada keluarga kanak-kanak ini manakala doakan agar justice prevails. To the four policemen, have faith.

20 Replies to “RULES OF ENGAGEMENT AND INTERVENTION TECHNIQUE”

  1. Bro,

    Aku dah komen kat Mazidul, so will I here..

    Pertama, aku nak ucap takziah pada keluarga budak tu, dan sekalung Al-Fatihah aku hadiahkan buat arwah..

    I don't really like the usage of 'mangsa', as he is not a victim since he did offend some rules…

    Ok, aku suka nak ambik perhatian kepada beberapa aspek..

    1. 15 years old
    2. Driving a car
    3. At 2 am (jam 2 pagi)
    4. Memandu mencurigakan dan tidak berhenti pada arahan Polis
    5. Parang dalam kereta (aku baca paper dan aku percaya statement Polis)

    All these facts mesti ada dalam otak kita masa nak justify kes ni..

    Aku suka bagi contoh di mana kereta aku pernah kena langgar dengan motor yang ditunggangi budak form 1 (13 tahun) tiada lesen, tidak bertopi keledar…mak dia siap marah-marah sambil kata anak dia tak pernah bawak motor jauh dan laju…then orang kampung mencelah bagitau anak dia memang jaguh la kat situ…

    All the facts yang aku listkan kat atas tu kita kena fikir betul-betul ya…

    And, adakah kita tak kisah kalau dia reverse tu merempuh anggota Polis tu dan beliau mati..meninggalkan balu, anak, ibu, ayah dan ahli keluarga yang lain…Adakah kita tak kisah??

    Moral of the story..kawal anak-anak kita..ketahui dimana mereka berada pada waktunya…jam 2 pagi sepatutnya dia dirumah bersama kita..kalau dia tak ada, kita tak perlu tunggu sehingga esok pagi untuk telefon kakak dia tanya dia tido sana ke…

    Setakat ni aku masih yakin pada our enforcements…

  2. Bro

    1. Takziah untuk keluarga kanak kanak tersebut dan AL Fatihah untuk arwah.

    2. To the four policeman, have faith, dia orang tak faham pun kalau baca blog ni bro, tak sekolah tinggi sangat, semua lepasan SPM masut kadet.

    Apapun, kanak kanak terus menjadi mangsa. Sadistic.

    P/S: Dah jadi macam kat USA pulak ye, polis dia orang semua penakut, takut je tembak, takut je, tembak itulah dia…

  3. seorang ibu sentiasa menyayangi anaknya..

    contohnya kes bunuh keluarga di tampin , walaupun kehilangan suami , ayah dan anak..si ibu tetap menyayangi dan membela anak yang membunuh nih..

    jadi.kepada observer..jangan jadi pengulas bebas..jangan dipengaruhi oleh emosi..biar hasil siasatan yang menentukan..jika ada kesimpulan sendiri , jangan menyimbah lagi minyak ke dalam api , kita tak tahu kesimpulan kita tuh betul atau tidak

    pengajaran kepada semua orang..jangan la lepas kan anak-anak berumur macam nih..bila timbul macam nih..semua orang susah..keluarga, polis , pak menteri…

    jangan salahkan polis yang meronda membabi buta..kalau mereka tau itu seorang budak..saya percaya mereka tak akan tembak memmbabi buta..fakta kes harus diperhalusi sepenuhnya..

  4. alidyangon

    " dia orang tak faham pun kalau baca blog ni bro, tak sekolah tinggi sangat, semua lepasan SPM masut kadet. "

    -bongkak sungguh komen nih-

    mana-mana orang tak sekolah tinggi kalau baca blog tak akan faham lah yer..so childish..just show how immature are u..

  5. alid >> jgn menghina polis walaupun dorang hanya SPM dorang tetap memberi sumbangan kpd negara.

    tolong baca dan faham apa yg en gegula tulis disini ok.

    'engineer' mcm ko pun kalau rumah kena pecah carik polis jugak so jgn sukati taip ikut sedap jari jek ;(

    *** mmg aku marah ni!

  6. Aku penah kene kejar ngan polis time skolah dulu.. bawak motor tak pakai helmet da tak de lesen.. mmg aku lari! bukan sbb takut polis, takut ngan bapak aku! dekat 3 kilo gak la polis kejar aku, sib baik aku masuk jalan kampung(kete polis tak leh masuk)

    Bagi aku… Budak tue just takut sahaja, cuak je.. sbb tue die lari. Orang takut, da buat salah memang la akan lari.

    Ok! Polis cakap bawak kete dalam keadaan mencurigakan. Sape sini yang pernah pergi sekyen 11 tgh2 malam? Kat area nie, even kalo ko sesat ngan motor tghari polis akan tahan! aku penah sesat ngan motor area ni.. tak sampai 5 minit, ade kereta peronda polis akan tahan. Point aku adalah.. ko pepaham la..

    Aku rase polis takde hak nak tembak orang! walaupun die tue penjenayah, perompak, pembunuh! KECUALI jika diserang! Cuba korang pikir, takkan korang nak tembak orang yang serang ko dengan tangan kosong??

    Budak tue hanya ketakutan sahaja.. Salah die just kuar rumah tgh2 malam tgk bola tak minta kebenaran mak bapak, bawak kete kakak senyap2 takde lesen..

    PUNISHMENTnya TEMBAK!
    Al-Fatihah kkepada arwah dan
    Takziah kepada keluarga allahyarham

  7. wowww!!!!!paehincc..hebat..hebatt..

    " Aku rase polis takde hak nak tembak orang! walaupun die tue penjenayah, perompak, pembunuh! KECUALI jika diserang! Cuba korang pikir, takkan korang nak tembak orang yang serang ko dengan tangan kosong?? "

    maka dengan ini aku berharap agar rumah ko dimasuki sekali oleh penjenayah , perompak ke, pembunuh ke.ikat n tala pisau kat ko.then bila ko dah nak mati nyawa-nyawa ikan..call polis bagitau en polis camni "" jangan la tembak yer..en polis takde hak..just halau diorang dari rumah saya..esok2 kalau diorang datang lagi rumah saya sebab en polis tak tangkap biarkan..sebab kita xde hak menghalang mereka..mereka ada hak merompak dan membunuh sebab dah nama mereka perompak dan pembunuh ""

    polis tuh on duty mencegah jenayah..zaman sekrang banyak pecah rumah malam-malam..kalau rasa polis tak payah cegah jenayah..baik suh dorang balik tidur ngan anak bini jek..lagi diorang suka..

    aku tak cakap aku sokong apa yang diorang buat..tapi untuk menghukum seluruh pasukan polis..thats bullshit!..dalam mana-mana pasukan , institusi pun..akan ada yang buat taik..kalau yang buat taik neh terbukti betul2 dia sengaja buat taik..mesti dia akan dihukum..

    aku percaya , polis tak akan defend anggota dia kalau terbukti betul-betul bersalah..n ada jek polis yang kene penjara sebab cuai ketika tugas [kesalahan berat]..mana-mana agensi pun akan ada anggota dia yang busuk..

    tapi tuk buat statement tuh memang tak boleh diterima akal..thats why aku harap satu hari nanti akan jadi macam tuh kat ko..barulah ko faham kenapa penjenayah , perompak neh patut ditembak mati..

    just show some respect to both party..siasatan masih dijalankan..dan doakan la keadilan tuk kedua-dua pihak selagi mereka belum terbukti bersalah,,

    kalau seorang cikgu ada yang cabul pelajar ketika mengajar..patut ke semua cikgu dihukum tak payah mengajar?
    kalau ada seorang doktor yang mencabul pesakit ? patut ke semua doktor dihukum dilarang menyentuh pesakit?
    kalau ada tuk imam yang buat hal ? patut ke suma imam2 dihalang jadi imam?
    n kalau sorang dari family ko buat taik macam mencuri ke hisap dadah , patut ke semua ahli family ko dipulau , dihentam dan dijatuhkan hukuman dan cacian tanpa sebarang peluang bela diri?

    ohh..aku lupa…paehinc..ko ' sekumpulan orang yang cerdik' ..tak boleh tegur la gini..wahahaha

    sorry bro hazrey bergusti dalam blog ko..tak boleh tahan tengok orang yang komen guna emosi like s**t.wakakaka….ya ampunnn brooo

  8. Bro dan semua

    Minta ampun maaf kalau terkasar dan terkurang hajar… Ampun Tuanku
    emosi sikit masa tulis komen tu
    Minta Ampun sekali lagi
    Lain kali tak buat lagi
    Ampun Tuanku

  9. "sorry bro hazrey bergusti dalam blog ko..tak boleh tahan tengok orang yang komen guna emosi like s**t.wakakaka….ya ampunnn brooo"

    Isk… aku ke komen guna emosi like s**t???

    hehehe.. mintak maaf la kalo komen aku tue nampak macam emosi.

    maaf ye!

  10. Ok mungkin ko salah paham kat sini..

    yang aku maksudkan "Point aku adalah.. ko pepaham la.." adalah kawasan sekyen 11 tue memang kawasan polis selalu ronda.. kalo tgk rumah kat situ pun, perompak meleleh air liur.. maksud aku, kalo orang luar masuk area tue.. kejap je pollis bleh detect.

    DAN Aku same skalii tak menyalahkan polis yang tahan aku.. die memang buat kerja.. credit to him.

    to Fairy.. sekali lagi aku mintak maaf kalo komen aku emosi like s**t!

  11. best jugek post ni. budak tu cuak je kot..

    tapi kesian jugak dekat polis2 itu. mungkin (read: mungkin) derang cuma nak tembak tayar je tapi terlebih tepat la pulak.daaahh terkena kepala.
    ishh…aku lagi kesian dekat polis2 tu laa..andai la kata derang betul2 'ter'tembak kepala. habis hancur masa depan. dekat arwah aku tak kesian sangat sebab insyaallah kita doa beliau ditempatkan di tempat terbaik disisi-Nya. orang kata kalau meninggal muda2 ni Allah sayang.

  12. fairy..tu dah terang-terang orang pecah masuk umah buat jenayah..ni keluar tengok bola je kot pastu bukannye attack polis pun.dier just lari dari polis..memang la budak tu pun salah gak sebab x ikut arahan polis tapi ape la hak polis tu nak tembak dier..tapi dalam hal ni biarlah siasatan yang tentukan..tapi satu bende yang aku setuju..kalau polis salah sekali pun xwajar untuk seluruh warga pdrm disalahkan..sorang polis je yang wat hal tu..yang laen tu bagus-bagus..hehe..

  13. paehnic: aku rasa kita tak perlu buat andaian sebab dalam keadan sekarang, polis terdedah dengan banyak bahaya. Dan as I wrote above, now the question ialah throughout the tragedy tu.

    to all readers, what I am trying to question ialah ketika kejadian kejar tu. Apa yang berlaku sebenarnya. Let us wait for the hearing di mahkamah ok.

    In the meantime, doakan satu jek – truth prevail.

    And of course, semua yang komen menggunakan perspektif masing masing tetapi hakikatnya satu – apa yang terjadi sebelum kejadian tembak itu.

    to that, this comment section is officially closed pending court hearing. Terima kasih kepada semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *