Month: October 2009

MEROKOK MEMBANTU SAYA LULUS SPM.

MEROKOK MEMBANTU SAYA LULUS SPM.

Ramai perokok memberikan alasan berikut: 1. “Bai, kalau takde rokok, ilham tak datang”. (read: senario ketika itu ialah di kedai membuat roti buku).2. “Tak bolehlah bro, kalau lepas makan, pedas pedas, mesti nak kena sebatang”. (read: setengah kotak).3. “Kena jugak merokok sebab tak tahan bau dalam tandas tu”. Well, yang ni alasan yang paling munasabah…

Read More Read More

APA PUNCA MALAS?

APA PUNCA MALAS?

Apa sebenarnya punca malas? Adakah sebab terlalu penat? Atau stress? Atau saje saje nak memalaskan diri. Setan adalah faktor utama, tetapi kalau kita sendiri setan, tak perlu setan untuk menjadi setan. lols. Apa ubat malas? Ada tak? Aku bukan malas, aku cuma tak rajin nak update blog ni.

ENTRY PALING TAK PENTING KALI NI: MENGALAH BUKAN ERTI KALAH.

ENTRY PALING TAK PENTING KALI NI: MENGALAH BUKAN ERTI KALAH.

Mungkin pepatah itu tak sesuai buat semua kawan aku yang sanggup SMS aku walaupun aku tahu kredit mereka cukup cukup makan. Dan SMS yang tiba semalam lebih banyak dari ucapan Raya yang aku dapat tahun ni. Sungguh menakjubkan. Aku tahu mereka amat bersungguh sungguh dengan perasaan mereka. Aku pasti mereka masih lagi tersenyum lebar masa…

Read More Read More

KENAPA PILIH JANTAN HITAM?

KENAPA PILIH JANTAN HITAM?

Bila kita terserempak dengan wanita Melayu berpimpin tangan dengan lelaki Afrika, kita akan mengumpat: a. Dah macam takde jantan Melayu.b. Itu mesti nafsu besar.c. Apalah bodohnya betina perempuan ni. Kita tak boleh bohong, pasti lebih banyak lagi kata kata kurang manis didengar tetapi sedap dilafazkan, terpacul dari mulut secara kita automatik. 1. Adakah lelaki Melayu…

Read More Read More

ORANG AFRIKA SUNDAL, BABI, SIAL.

ORANG AFRIKA SUNDAL, BABI, SIAL.

Baca ni: KAJANG: Kejam dan tidak berperikemanusiaan apabila seorang lelaki Afrika didakwa sanggup mendera, merogol dan meliwat anak kekasihnya yang baru berusia tiga tahun sehingga kanak-kanak itu menemui ajal. Malah, kekasih wanita terbabit yang juga seorang janda berusia 24 tahun tergamak bersekongkol dengan warga asing itu apabila sanggup berbohong dengan mereka cerita kononnya anaknya mati…

Read More Read More

MY NEXT HOLIDAY DESTINATION.

MY NEXT HOLIDAY DESTINATION.

First and foremost, mizzyN, ko jangan nak ngada ngada nak translate blog ni ehh. Haha. Tapi sungguh lawak. Father Sugar Sugar. Kah kah kah kah. It sounds so gay. I need a vacation. Quick. The last was a trip to Jakarta – Bandung – Jakarta – Bali. Letih sungguh. Dan aku rindu beaches and sands.…

Read More Read More

KILLED.

KILLED.

Dunia kewartawanan ni memang banyak cabaran. Bukan semudah yang dilihat. Jangan sangka apabila kami terpacul dalam televisyen ia adalah satu nikmat. Itu bukan objektif kami. For the masses, berita dibaca atau ditonton tetapi cara mendapatkan bahan kadangkala menuntut pelbagai cabaran termasuk nyawa sendiri. Tak ramai yang tahu kadangkala kami sendiri terfikir, esok kalau tetiba ada…

Read More Read More

PENYAKIT: MENYAMAR

PENYAKIT: MENYAMAR

Aku dah tulis separuh draf satu cerita mengenai satu lelaki yang menyamar mewakili stesen No 1 Malaysia siap dengan vest tapi macam malas nak post. Tunggulah, aku siapkan nanti. Tu pun kalau korang nak baca. Boleh tak aku charge RM1 sorang? Bolehlah ehh? Alah, duit singgit tu bukan kau pakai pun. Bagilah kat aku. It…

Read More Read More

JANGAN PERCAYA PADA POS MALAYSIA.

JANGAN PERCAYA PADA POS MALAYSIA.

Betul, jangan percaya pada Pos Malaysia. Kalau percaya jugak, anda mempunyai dua pilihan: 1. Ketawa dalam gundah.2. Menangis puas puas. Aku memilih option pertama. Aku sepatutnya menerima satu pos daftar yang dihantar melalui Pos Malaysia. Penghantar pos itu menggunakan khidmat itu pada Jumaat, 9hb Oktober 2009. Hari ini, 14hb Oktober 2009. Jarak antara pejabat penghantar…

Read More Read More