ADAKAH ANDA PENGIKUT AJARAN BLOGTOLOLOGY?

ADAKAH ANDA PENGIKUT AJARAN BLOGTOLOLOGY?

Yes, ia adalah satu ajaran baru.

Ia amat berbeza dari Scientology mahupun ajaran Pakcik Darth Vader Kahar.

In the states, dominant faiths in America include Roman Catholic, Protestant Christianity, Judaism, Islam and Buddhism.

Sociologists say about 20 new religions pop up each year in the United States. Gempak kan?

Yes, 20.

Even the fictional Jedi is not being spared. “May the force be with you” tagline sungguh sungguh sinonim dengan kita. Dan tipu kalau ada korang tak pernah terpikir untuk ada kosa macam tu kan.

Best kan you can move things without even touching them. I know what is in your mind, pervert!

Ia juga baik untuk musim Ops Sikap. Kalau ada kereta potong guna lane kecemasan, we just wave our hand and voila, kereta tu terhenti dan kita boleh ajak minum kopi free di R&R.

Ia juga baik pada ketika Astro tiada siaran bila mendung sikit, kita use that power to struck lightning kat orang Astro. Kat Seremban ada orang Astro tak?

Tapi sungguh gila kentang.

Di Ostolia pada 2001, lebih 70,000 manusia yang kononnya mengaku lebih bertamadun dari segala manusia di muka bumi ini mengaku sebagai ‘members of Jedi orders’. Itu agama mereka.

Siapa nak jadik Yoda? To choose, we must.


Kesian Yoda nak call pun tak boleh, celcom takder line.

Anyway, in today’s world of ICT, kita dah ada blog. Semua kasim, halim and margono can blog. Even one fella claim to be a Rasul, blogs. Tapi sekarang susah sikit nak update sebab depa dah kena tangkap. Maka, kepada pengikutnya, jangan marah ya.

Tapi itu yang tak boleh handle tu, while claiming to the world that you are a Rasul, you blogged too. Bukan ker Rasul ini sepatutnya ada keistimewaan khusus? Mukjizat? Heard of that cik Kahar?

Depa pakai PC apa yek? Berapa RAM? Ada graphic card tak? Depa main solitaire tak masa tunggu orang komen kat blog dia?

Adakah pakcik Kahar pakai LCD monitor 22 inci? Dual monitor? Hard disk 2TB? Dia pakai streamyx atau broadband Celcom? Kalau pakai Celcom, memang kuciwa lah. Banyak persoalan yang masih tidak terjawab tentang itu semua.

Sekali, ya, sekali, depa pakai Macbook Pro. Meleleh airliur.

Whatever is in the head of this old man. Aku rasa mungkin dia terlalu banyak tengok Star Wars. Dia merasakan kuasa Jedi dalam dirinya. Dia merasakan dia Luke Skywalker atau Anakin Skywalker yang bakal bertukar menjadi Darth Vader.

Tak mungkin dia merasakan dirinya Yoda. Darth Vader, he is.

Anyway, enough said about Pakcik Darth Vader Kahar. May the force be with you Master Kahar.

Ohh, if you need to know, aku tak ada kena mengena dengan Daddy Pin. Sumpah tak ada. Kaitan nama awal kami cuma secara kebetulan sahaja dan hanya ilustrasi penulis.

Now, ada satu lagi ajaran yang agak membimbangkan yang merayap di dunia blog, yang aku panggil BLOGTOLOLOGY.

Ia kini tersebar luas di banyak blog, terutama blog yang memiliki hits yang tinggi, biarpun mereka tidak memiliki Jedi force tetapi mereka sentiasa memastikan kehadiran mereka disedari. Camouflage mereka agak hambar, kerana mereka ini mudah dikenali.

Namun, mereka dipercayai memiliki kuasa hypnosis. Pastikan blog anda tidak dicampak dengan beras kerana itu antara tanda aktiviti pukau memukau sedang berlaku.

Kini, mereka ada di mana mana. Sungguh bahaya. Aku sendiri ingin menyiasat cara ajaran mereka apabila mereka meminta aku menjadi pengikut mereka.

Untuk mengenali mereka ini mudah sahaja, biasanya ayat mereka adalah:

“Saya jemput anda ke blog saya untuk menjadi pengikut saya.” (selepas diterjemahkan dari Jom singgah kat blog saya untuk jadik follower saya).

Maka, please consult your parents sebelum anda menjadi pengikut kepada mana-mana jemputan itu. Ia mungkin memudaratkan. Jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri ok nok?

22 Replies to “ADAKAH ANDA PENGIKUT AJARAN BLOGTOLOLOGY?”

  1. nawh

    it's lame…. follow blog buat apa. bukan dapat duit.

    cakap pasal nabi dan agama baru ada dengar pasal nabi cina di sarawak?

    dia mati 13 bulan lalu. tapi dia pesan kalau dia mati jgn tanam. nanti dia hidup balik macam Yesus. skang sewa rumah dah tak bayar ( nabi tak bayar sewa? LOL!) dan TNB pun dah potong letrik ( nabi ni takde mukjizat keluar eletrik macam Sith Lord)..

    kesian nabi fake ni

  2. hahahaha…aku tak dapat agak bahawa ianya akan sampai ke jemputan mengikuti blog tuh…hahaha…serius la…

    ok, aku berblog bukan sebab nak ada pengikut, tu pasal aku haramkan (aiseh, macam ajaran jugak tuh) tangan aku untuk menjemput orang masuk blog aku…dia nak masuk, itu atas kesudian dia, bukan paksaan dari aku…najis betul aku rasa perangai macam tu…

    Dah la jemput orang datang, siap suruh jadi pengikut lagi pulak tu…haha…lame..

  3. erkk sangat true…sangat nyampah if orang jemput mcm tuh…kalau jemput p majlis kawin takpe gak

    aku mesti tanya "kenapa kena jadi follower?" after that n terus di chop manusia hampeh yang berlagak…
    keliru akak….

  4. haha..lawak beb post nie..

    agaknye pakcik darth vader kahar tu terpengaruh ngn blog2 mcm ko nie kot.. dia tgk ramai followers, so dia rase method plg bejaya mengumpul pengikut..

    aku sedang menunggu nenek tua pengikut dia buat blog..klau ingat, nenek tua nie yg kuar dlm edisi siasat tu ckp "kite dpt masok syurge..rasul jamin kte..dia takde"

    hohoho..

  5. uncle kahar kan dulu dah resign jadi rasul melayu, kalau tak silap kat ntv7.

    so ni skrg cuba revive karier dalam bidang blogging pulak. mana la tau next time dia muncul jadi pelakon teater pulak.

    ha ha ha

  6. Ha ha ha memang betul.Wahai nabi2 di luar sana,saya nak jugak sikit power dari anda….ha hah ha
    yup,blogger yang suruh jadi follower tu pun memang lame.Loser.Pasal tak de saper nak baca blog dorang.

  7. hm. macam yang aku tulis kat entry aku baru2 ni la.

    tapi tak tahu la plak namanya blogtolology. mekasih la ajar ;D

    dan siyes aku pun tak suka spesies camtuh. direct jek suh aku folo blog dia. huii~

  8. uishh.ikut kajian blogger memainkan peranan dlm pengurangan stress n penyebaran n sharing info.kalu bace x dpt duit pun x per.kiter g tgk wayang pun x masuk duit abiskan duit ader lar tp kiter dapat kepuasan.

    Aku ader bace blog si kahar tuh hasilnya aku kener cari panadol.budus tul cam ner org leh ikut.

  9. uishh.ikut kajian blogger memainkan peranan dlm pengurangan stress n penyebaran n sharing info.kalu bace x dpt duit pun x per.kiter g tgk wayang pun x masuk duit abiskan duit ader lar tp kiter dapat kepuasan.

    Aku ader bace blog si kahar tuh hasilnya aku kener cari panadol.budus tul cam ner org leh ikut.

  10. hahaha~

    those who wrote "saya dah follow awak, awak mesti follow saya juga ya?"…are totally make me want to kick their heads.

    bukan apa, nanti bila ikut tanpa disedari, apa kata parent pula?

    (tetiba jer..hahaha~ Maxis hebat!)

  11. hahaha~

    those who wrote "saya dah follow awak, awak mesti follow saya juga ya?"…are totally make me want to kick their heads.

    bukan apa, nanti bila ikut tanpa disedari, apa kata parent pula?

    (tetiba jer..hahaha~ Maxis hebat!)

  12. Salam,
    'cuma follow blogs kawan kawan atau those that I find outstanding dan tak pernah harap ada followers in return. Nak tak nak, their own decision..because memang tak ada hadiah percuma!

  13. Hazrey, for me it's quite simple. We write, people read. If we write interesting posts, people read and read. If we write more interesting posts, people read, read and read.

    I dislake anyone who writes 'sila lawat blog saya' at the end of his or her comment. Kalau tengok cara menulis komen itu pun tidak begitu menarik, macam mana nak klik link dia, kan?

    Anyway, terima kasih sudi menghantar bahan dari Johor berhubung paparan 360 minggu ini. It helps.

    Akhir sekali, tell you what, you are and will always be my friend eventhough if you decide not to visit my blog, seriously.

  14. Like you said Hazrey..its 'blog-tolol-logy" – therefore its self explanatory..hahaha..

    Anyway, on that Daddy Pin bit – perhaps you'd like to check Abu Dhabi out..there are huge pots and other monuments similar to those he has erected there..who knows, that's one of his hiding places?:-)

    Allow me to digress – what's this about the Indons wanting to serang Malaysia – by land, sea and air? Another Ganyang Malaysia or simply gatal tak de bende lain nak buat? Wonder what caused it? Am out of radar on national news lately..

    Jas

  15. OBE:
    Ramai yang bersikap very lame kat blog ni. Aku dah naik menyampah dah. Tulah, sanggup berabis masa pergi blog sana, sini, situ, siti, bukan dapat duit pun jadik follower dia, apatah lagi masuk syurga.

    Sith Lord dah tua, so he has to wait for that age to be one. Wait, he must.

    TEDI:
    Takyahlah, buat apa. Bukan dapat duit pun. That, also will be advertising. Haha.

    AZHAR:
    Good for you. Kalau kau buat jugak, aku tau nak buat apa. Haha.

    Anon:
    Please leave name next time ok nok.

    ZEQZEQ:
    Dapat khidmat urut percuma. Jantina jangan tanya.

    UDEAN:
    Tidak. Master Darth Vader Kahar terpengaruh dengan blog sherita. Mungkin dia berkeyakinan mampu mengubah sherita menjadi ikan duyung.

    AZHAN:
    Sure ke dia dah resign? Kenapa dia tak submit proper letter? Notice dia berapa lama? Sebulan? Kalau dah confirm, kena tiga bulan. Cuti dia banyak lagi tak? Boleh offset.

    ATIE:
    Lama tak nampak cik adik ni.Tulah, kalau blog ada isi takper jugak. Saya sungguh sungguh tak paham. Act of desperation.

    OUTOFMIND:
    Bagus. Tapi kan, cuba tengok bloglist aku ni.. macam ada blog.. ermm..

    MIZZYN:
    Hahahah macam blog awak.

    ATEEKA AMER:
    Yes it is blogtolology.

    RONA:
    Hahaha welkem to the kelab Pakcik Kahar.

    KRAZNAYA:
    Hahahah.. kau kena makan panadol menstrual beb.

    ZARA:
    Hahah, betul, jangan kecewakan ibubapa kita. Ingatlah orang yang disayangi (bukan TERsayang). Best kan Maxis.

    NAZ:
    Salam kak Naz. And you are one of those yang outstanding dan saya antara LELAKI berani yang memasuki gelanggang makcik makcik. Takper, saya suka, sebab ia membuatkan saya merasa muda kembali (read: saya memang muda).

    MAZIDUL:
    Bro, yes that is the point I am trying to tell them. Write something interesting, people will definitely find your blog not to be missed.

    We are NOT frens, we are blood brothers. Haha.

    JAS:
    Hahah, I have to wait for the 19th comment to actually hv someone to realise that TOLOL word. Hahaha.

    Daddy Pin is a JUMPER. He is now in China in disguise of Leong Tan Pin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *