KENAPA CELCOM JEK YANG KATA – FAILURE CAUSED BY HEAVY TRAFFIC?

KENAPA CELCOM JEK YANG KATA – FAILURE CAUSED BY HEAVY TRAFFIC?

This is what they say via The Star online today:

Celcom network failure caused by heavy traffic volume

PETALING JAYA: Celcom’s disrupted phone lines nationwide were gradually restored some 10 hours after the interruptions occurred.

“The failure was mainly due to heavy call volume which had increased by five folds during Aidilfitri,” said Celcom chief executive officer Datuk Seri Shazalli Ramly.

Other services such as SMS, email, GPRS, mobile broadband, roaming, IDD, and calls to other networks and fixed lines were unaffected.Read more here.I have been facing difficulties in using my Celcom since yesterday’s morning (24 Sept).Dan hari ni ada kes rompakan kedai emas yang aku terlepas. Jarang aku terlepas. Aku terlepas kes kes seperti ini bila aku berada di luar JB.Tapi sangat sangat jarang.
Dan contact aku cuma call Celcom line aku dan aku amat amat menyumpah Celcom hari ni dan turut berharap Chief Technology Officer kena panah petir. Haha. Ok tak. Dialing another Celcom seems to be futile. Failed connection. No reception at all, altho I am not in any place that may block the reception to my cellphone.They say services such as SMS and calls to other networks were unaffected, and that is totally crapshit. Totally crap.When there is NO reception at all, how the hell can you send any SMS?Celcom has never been my favourite telco due to their bad customer services. I have no choice but to have two numbers for contacts and the nature of my work. And its reception has never been favouring me at home.
Kalau tengah bercakap, to have myself cakap sorang sorang while the line has actually been disconnected is too common. Drop calls are common to me. Maka, seperti jaman 80-an dan awal 90-an masa tepon masih lagi ada cross line boleh dengar tokeh Cina jual bakuteh, aku akan berjalan jalan dari dapur sampai ke porch rumah untuk dapatkan reception.What baffles me is Maxis pun ada traffic congestion during Aidilfitri tapi ok jek? And mind me, but Celcom has been in the industry for many years now, dan this is NOT their first Aidilfitri. Dah lama dah melepasi zaman puberty.Aku tak pandai pasal soal teknikal tapi it doesnt take a rocket science pun. Kalau duit berjuta boleh dicairkan melalui iklan kat semua tempat, kenapa tang teknikal ni taknak invest? Ohh jangan lupa invest kan sekali in having better quality staff as well.
Adakah mereka masih menggunakan sistem yang sezaman dengan Datuk Jins Shamsuddin atau A. Galak?
Seriously, untuk dua hari sejak semalam, Celcom has lost its reputation. How can a GLC failed its service? If you call this National Service, then someone has to go. Chief Technology Officer perhaps?
Kalau di Jepun, it will be taken seriously until the CEO perform harakiri or jump from a tall building without a cape. Hopefully that will not happen here in Malaysia, tapi are we entitle to claim losses from their failure?
Oh, we can’t sebab kita ada agreement yang tak pernah kita baca, yang font-nya lebih kecil dari font blog ni. Dan kita pulak memang dikenali malas untuk membaca. Bak kata my fren Cinta, scan scan lebih kurang.
Note: The girl in pix is using Maxis.
Macam mana pun, ada blessing in disguise. Aku berjaya save kan battery handphone aku sebab memang takde call atau sms masuk pun. Hahahah.. (ketawa tawar).

19 Replies to “KENAPA CELCOM JEK YANG KATA – FAILURE CAUSED BY HEAVY TRAFFIC?”

  1. On the same day, I was waiting for my wife's call since I had to pick her up from LRT station.

    Normally, she calls me at 5.45 pm, exactly after work. Since she didn't call, I waited untill 6.45 pm, thought that she was busy. Then I tried to ring her up, but failed. Thus, I drove all the way to the LRT station and found out the she was not there. At 7.35 pm, I recieved a SMS from her, "Bang I dah balik rumah Mama, sampai awal, couldn't call you". Time recorded, 6.20 pm. It means, a SMS sent at 6.20 pm,recieved at 7.35.

    That really sucks!Celcom sucks!

  2. dek kerana menjadi satu2nya makhluk yg guna maxis dlm rumah nie, abes kredit aku kne pancung dek sebab bkali2 call sedara yg nk tau direction rumah nk beraya..yg nk dtg tu pon sorang je pkai maxis,lain celcom..

    agak2 klo saman bley mng x? saman tauladan..muahahaha..

  3. true story dari orang yang naik turun menari telco.. few of my buddies punya cerita

    skang network dah congested. thing is they use to spend million per year upgrading their system. sejak ekonomi merudum they no longer have money to do that. they even let go off their maintance people and hire fresh grads to do the same job

    yep. ganti people with knowledge and replace them with newbs hazrey. as a result nak fix a 3 hour problem jadi one whole day due to inexperience. my friends told me horror stories of dealing with fresh grads dari papermill unis. they have no idea what they are doing

    so blame celcom for their own incompetence.

    no lie…..

  4. kat rumah ni pulak, roadtax kereta dah mati since raya ke-3. runner yg nak anta guna celcom, abah pun guna celcom. berjam-jam masing2 ni rupanya saling tunggu-menunggu, telefon tak dapat2, sms mcm hampeh. nasib baik dah kul 5pm tu terrrrlepas satu call. kelam-kabut abah g amik.

    gila betoi ah camni. tak baik au celcom hangpa buat kat kami lagu tuuuuuuu.

  5. Nyampah btol. Memang saya ditipu hidu-hidup dengan kemampuan CELCOM selama ini.

    Rupanya, CELCOM masih lemah dalam menawarkan liputan terbaik.

    Amacam, Shazally perlu letak jawatan tak?

  6. semekom…

    kalo ko ingat kan ada sekali tu aku mainkan piano, hari hujan rintik2, ko lak tgh tgk gambar aku. tak lama pas tu aku kol mak aku (pakai line celcom [bukan line sebenar])pas tu aku baling tepon atas sofa, pas tu tak lama ko tepon aku, kemudian ada sore yg nyanyi "CENTHAKU TARTINGGAL DI MALAYSIA…."

    agak2 berapa kos buat iklan tu…
    agak2 network fail tak tepon indon,
    agak2 boleh tak buat iklan tarian pandet?
    agak2 sedap tak bihun sup mak aku?
    agak2 hp aku tak cukup mahal utk ada reception yg kuat…
    agak2 jer…

  7. Haha…adik aku sms masa hari Tragedi Celcom tu pagi, kami konvoi jalan raya, dia nak balik rumah dulu then baru pegi…aku dapat sms dia masa kami masing2 dah masuk tido kat umah my parents…aku ingatkan adik aku manja2 nak sms walau satu bumbung…hehe…

  8. MAZIDUL:
    Yeah bro, they sucks big time. You see we are too dependable on cellphone until one that failed its service, terganggu kehidupan kita. And failed? GLC?

    GEDUNG:
    Takyah kerja, duduk rumah masak. Cari laki kaya or sugar daddy. lols.

    MIE:
    Nanti call aku. 🙂

    TEDI:
    Hopefully not.

    NINOZ:
    Digi pulak kalau dalam rumah takde line. Ciss.

    UDEAN:
    Yeah, and they will laugh at us. But we can always use consumer power.

    HUSNA:
    BOYCOTT CELCOM. Which we can't.

    OBEFIEND:
    Yes, and this papermill unis graduates sucks at their jobs. But, what is the difference betwen them and the old ones kalau system yang digunakan masih kuno?

    YUZ:
    Celcom berjaya menganjurkan game kau tunggu aku, aku tunggu kau.

    BRAHIM:
    The CTO should go. Or the engineer? Revamp Celcom.

    ZEQZEQ:
    Celcom berjaya memisahkan silaturahim.

    ADIE:
    Does he knows what he says, first of all? Ok, CEO Celcom pakai Maxis.

    CINTA:
    Definitely.

    BACHELOR:
    Kau mabuk bihun?

  9. aku guna line celcom sejak 10 tahun lalu dgn nombor yg sama, jadi hatta org asli kat lipis pun tau no aku.dan ada line spare maxis, tapi amat2 jarang guna.
    at last, bila dah jadik mcmni, bukan saja banyak kes terlepas, income pun terlepas. kalu kat luar negara, either CEO letak jawatan, atau customer dapat rebate balik ke atau telco tu kena saman berbillion2 akibat kerugian.
    alasan yg celcom bagi, langsung tak masuk akal. hampeh…

  10. well hzarey

    one difference. nak recover dan restore time patutnya not as slow as what happened the other day. diorang ade limited krew je nak ke sites. say katakan hari tu 5 site down. all these sites guna the same crew untuk troubleshoot. so you imagina la news nak fix lagi.. nak carik location site lagi. so accumulated time tu yg sucks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *