Month: August 2009

ENTRY TERAKHIR.

ENTRY TERAKHIR.

Ini entry terakhir. Betul aku tak tipu. Terakhir sebelum masuk bulan Ramadhan. Aku pernah bertugas sebagai PR-man sebelum ini. Untuk yang kurang pendedahan hidup, PR ni bukan Penari Ronggeng sebab aku tak pandai menari ronggeng. Shuffle pun tak pandai. Poco poco aku lagi sumbang, orang dah reverse, aku tertinggal kat depan. Diaorang tipu aku, sebab…

Read More Read More

Rezeki.

Rezeki.

Selalu kita dengar ayat: “Takperlah, kalau ada rezeki, adalah tu.”Sorry, aku bukan menidakkan ketentuan Allah SWT tetapi kalau kita terus menerus bergantung harap semata mata, tanpa usaha, mana nak adanya rezeki tu. Dan selagi ada usaha, Insya’allah adalah rezekinya. Rezeki bukan datang bergolek.Dan hari ini, yang juga beberapa hari nak sambut Ramadan yang mulia ni, aku…

Read More Read More

Influenza A, Nurse, Hospital dan Wartawan.

Influenza A, Nurse, Hospital dan Wartawan.

Siang tadi, aku ke rumah seorang bapa yang kehilangan anak akibat virus Influenza A, H1N1.Anaknya berusia 3 tahun dan bukannya 7 tahun sebagaimana dalam kemasukan tulisan terdahulu.Si kecil yang masih lagi mentah dalam kehidupan tak sempat menikmati zaman kanak-kanak. Ajal sudah menjemput, pergilah si kecil menemui Penciptanya.Pertama kali si kecil dibawa berjumpa doktor adalah pada…

Read More Read More

FROM RAG TO RICHES.. WAIT, FROM RICH TO RAGS?

FROM RAG TO RICHES.. WAIT, FROM RICH TO RAGS?

It is not everyday that you see something awesome like this. Yes, awesome. This is news. Excerpts from The Malay Mail dated 14th Aug 2009.From RM160b to RM1,600Hilarious end to claims of wannabe richest person on the planet Frankie D’Cruz Friday, August 14th, 2009 05:37:00  THE Port Dickson widow who claimed that her late husband had left…

Read More Read More

CHANGING NUMBER AND CELCOM.

CHANGING NUMBER AND CELCOM.

I have been wanting to write about this for months now, tapi sebab sibuk gila rhino dan gila kambing dan segala haiwan yang ada di dunia kecuali yang haram termasuk khinzir, maka tertangguhlah ia. It is about Celcom.It is about my frustration towards their service, or should I be calling it a service? Read here. Furtherance to…

Read More Read More

TIGA BULAN UNTUK DAPATKAN WARGANEGARA MALAYSIA.

TIGA BULAN UNTUK DAPATKAN WARGANEGARA MALAYSIA.

Interesting?Nope. It is baffling.In 1983, an Indonesian claimed that he submitted an application for a permanent residenship status to our government. In within three months, he got his PR.See a report in the star here.The Home Minister, among others were quoted as below: “To speed up the approval process for permanent residency, he said the Immigration…

Read More Read More

KPI YANG TIDAK DISUKAI WANITA.

KPI YANG TIDAK DISUKAI WANITA.

I was away for the weekend untuk selesaikan satu kerja yang amat amat penting. Lebih penting dari penting.Tetapi ada perkara yang lebih penting hari ini. Lebih penting dari itu semua yang kuanggap penting.Ini cerita penting.Ia mengenai KPI.Kerajaan di bawah pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sudah menetapkan akan KPI yang perlu dicapai semua…

Read More Read More

SELEPAS JUMPA PISTOL, PEGAWAI AADK DIRUNDUNG KESEDIHAN

SELEPAS JUMPA PISTOL, PEGAWAI AADK DIRUNDUNG KESEDIHAN

Si kecil baru melepasi usia setahun.Masih merangkak.Beberapa bulan lalu, ibu kandung si kecil kembali ke Rahmatullah. Kemudian dipelihara oleh saudaranya sendiri, seorang pegawai kanan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) bertugas di Johor Bahru dan beliau adalah kenalan rapatku. Sebelum itu pun, si kecil sudah manja dengan bapa angkatnya, dan si kecil sudah dianggap seperti anak sendiri, dibelai…

Read More Read More