BLAST FROM THE PAST…

BLAST FROM THE PAST…

Aku dok carik lagu untuk this wedding vidz for a fren and ended up with something that reminds me of kisah kisah muda mudi teruna moner. Haha. Rasa macam dah tua today. From Nothing Gonna Change My Love For You… tup tup aku nampak memacam lagu lama. Haha.

Remember Jefferson, rendering Sara? And the likes of Expose, Mr Mister, Heart, Foreigner etc etc from the 80’s. How about Frankie Goes To Hollywood? Why on earth depa letak nama macam tu aku pun tak tahu.

Human League sounds so Boy George = gay.

Toto pun besh. Sekarang orang tak dengar Toto, orang tengok Toto kat page sukan.

Try the song Alone by Heart. Celine Dion pernah nyanyi balik lagu ni.

I love the 80’s music still to this day.

Watching some of the 80’s vidz on youtube.com brings back memories, well, some good, some bad or should I say mostly bad? Kelakar, dulu time sekolah tak ingat pulak ada pacar. Mungkin sebab I look too good to be pacaran with anyone? Or seluar aku dipakai terlalu tinggi? Atau jambul leleh aku tak hot untuk any of the girls from SETA or SIGS or even Convent?

But 80’s memang best.

I was Lolz-ing watching the vidz from those years. You cant tell the difference between the male and the female groups except by voice and boobs.

But it is easier now compared to those days. Nak dengar lagu, pasang streamyx yang selalu terhegeh hegeh ni atau Celcom Broadband yang kejap ada, selalu takder signal tu and type youtube, voila you get everything.

Tapi cool abis bila dulu kecik kecik dapat dengar Men At Work diperkenalkan by my elder brother. He was singing for a popular rock group dulu. Dia siap ada sketch book to write all the lyrics and he was jamming with some dudes including one omputih yang aku tak ingat apa pun tapi berjaya membeliakkan mata jiran jiran.. ahahah so kampung kan, and curly long hair were the in-thing dulu. Wet look. Kah kah kah kah.

Aku terbayangkan kalau perm camtu, memang confirm mak bapak segala unggas dan raja rimba boleh duduk sembunyi dalam rambut diaorang. Kalau pi mamak gunting, siap siaplah dengan bagasi bagasi untuk pindahkan unggas unggas itu semua.

And yes, dulu rebonding service memang tak laku. Dulu guna jari pun tak boleh. Kena guna berus dawai.

Tapi Boy George style memang takleh handle. WTF with him. Worry not, sekarang pun ramai kat Malaysia camtu. Takyah nyanyi lagu Boy George pun. Even with skimpy skirt exposing their as big as balak kat hutan Sarawak’s thigh. Kalau tokeh KFC nampak, sure dah kena sembelih.

Some of the names I remembered and googled:

Blondie, The Police, John Mellancamp, Journey, Rick Springfield, Joan Jett, Bruce Springstein, Van Halen, A-Ha, Wham!, Madonna, Whitney Houston, Bangles, Bon Jovi, U2, Whitesnake, Def Leppard, INXS, Guns N’ Roses and Paula Abdul sedara Sarif Dol.

Dulu, masa tu, drum set evolves to electronic. Bila pegi kedai Yamaha nengok benda alah tu, mulut ternganga and keluar bunyi.. wuuuuu ahhhhh wuuuuuuuu…

Dulu during the 80’s ada disco meko tu semua sibuk buat high tea untuk bebudak sekolah. Tapi tulah, aku golongan marhein, so tak pergilah, dengar cite orang jek. Betul.

Cuba sekarang buat, paling lama pun setengah jam, pastu gambar dah masuk sok kabor.

And ohh, jangan lupa Breakdance! Haha. Memacam style, helikopter lah, kapal selam lah.. Those robotic moves amat amat happening dulu. Dengan rambut jambul leleh sikit antara kening, pasti kau akan jadik hot.

Kalau pandai buat those dance moves ala ala robotic in public dulu, bersiap sedia untuk control hidung sebab kiranya ko hebatlah. Cuba sekarang ko buat kat public, ala ala robotic kat depan kaunter Mcdonalds, tak kena sepak dengan Ronald.

Ataupun, masa nak nikah tu, ketika hulur tangan pada tok kadi, ko buat gimik sikit ala ala robotic. Mesti best.

Haa, dun forget Solid Gold !! For those yang tinggal in the southern would definitely know this program on SBC 5 (now TCS5). SBC stands for Singapore Broadcasting Channel.

And I was like ermm.. bior aku kira jap, not even a teenage boy. This program if aku ingatlah, kuar kul 11 malam (sebelum Che Det cepatkan time kita sejam).

So, definitely sebagai budak sekolah yang tertib dan kena pasang ubat nyamuk, aku kena tidur awal, tapi sebab Solid Gold ni, aku dan abang abang aku sneaked out and tried to watch it. Dan sentiasa kantul dengan mak aku. Hahahah..

Apa ke idaknya, cuba nengok dancersnya. Kami nak tengok dancer jek pun.

Hah, berbaloi kan tahan ngantuk. Kalau tak silap, it was aired every Monday for many years.

Yelah, ada ke patut depa tayang kaki kaki jinjang pada kami yang masih mentah dan suci (read: masih lagi). Kata mak aku, buat apa tengok perempuan terkangkang kiak.. she was very strict. Love my mum!

Dan aku masih gelak dengar lagu Solid Gold tu, antara lagu yang masih aku ingat. Hahahah.. hahahah.. kah kah kah kah.

16 Replies to “BLAST FROM THE PAST…”

  1. oh, man!

    semua lagu tuh pernah dengar and pernah di hangguk kepala (kes lagu2 leleh kumpulan rock!). adakah aku setua dikau cik hazrey…

    tidak!!!!!

    ~hahaha… foreigner, toto… lagu dorang memang best. jgn dilupa starship's 'we build this city' and 'sara'. layan seyh malam2… ni nak kena layan vh1 balik nih… kui! kui! kui!

  2. Nape aku kenal derang sume ni ha? padahal aku muda gilerrr dari ko….

    Oh aku adalah Mrs Bon Jovi masa form 5, Mrs Simon LeBon masa darjah 6, Mrs Joey McIntyre masa form 3 dan ramai lagi lah, mana ada bofren,sebab tadak jantan kat sekolah convent, dah lah bapak aku Pengetua sekolah ok, Pengetua sekolah aku tu bes fren dia dari U lagi, memang megundang maut la kalau berpacaran ngan pak we sekolah sebelah,kalau ada yg mengancam tu, telan air liur sajalah labu.Jadi terpaksalah berfantasi bercinta ngan artis ngeh ngeh.

  3. me sejak kecik2 dengar the police..sampai la nih suka n masih jatuh chenta dgn music sting..
    desert rose..dasatnya ko memadukan dorang..heheheheheheh

  4. hahaha~

    i do like the word "terkangkang kiak". Mak sangat suka guna ayat tu~

    ^_^

    ..dan aku layan 80s juga kadang2 beragantung kat mood..tapi ada satu lagu lama yg sangat terkesan di hatiku..The Sounds Of Silence yg mana aku pasti bukan 80s~ hahaha~

  5. you know you are old when you think the 80's was awesome

    me?

    i hate the 80's. the borderline porno Mr OS and Badul movies. The shitty malaysian indonesian movie collaboration.. with bad dubbing. The adrogynous singer like Dato Sheikh and Boy George..

    mcm mcm la

    damn Haz.. you are bloody old!
    hahaha

  6. Wan Zuha: Sebab kita appreciate music.

    Azhar Abdullah: hahah, kau memang tua lah. Battle of the bands memang classic beb.

    Audriena: Ngaku jerlah. Yes, sara, we build this city.. pastu termenung ingat boyfren lama ehh? hahaha..

    Desert Rose: So laki sekarang ni mak bapak carikan ker? Hahaha. Mrs Simon Lebon? Hahahah.. Ok Mrs Simon.

    ninoZ: The police memang best..

    Zara: Hahaha.. terkangkang kiak. Hahah..

    Pelangi: Best kan.. dodoikan diri kita untuk tido.

    Obefiend: Mr Os? Badul? Who's that? Sorry? Yeah, me old and wiser. Hehe..

    ajie: Hahaha mat yoyo.. hahahah

  7. 'solid gold' gue memang tak ingat, kite ingat rollin' good times aje. program yang mengintrokan saya kepada lagu klasik omputeh.

    ps – sok kabor, terkangkang terkiak dan kimisawa – so bloody jb

  8. I was extremely young throughout the 80's,I grew up during the 90's (music during the 90's was a joke ok!) tah hape hape. but I knew Cyndi Lauper and Irene Cara.haha. Belajar to minat 80's music during the year on the Blue Network.

    Daryl Hall & John Oates
    Toto
    Do You believe in love- huey lewis and the news
    Pat Benatar and of course Marvin gaye…just to name a few..80's rock!!

    Miami Vice 80's ke 90's??

  9. mizzyN: hahah kimisawa.. hahah kononnya the largest in south east asia. last last lingkup, tokeh dvd haram pacak kedai kat situ. I love jb, and i know you love me too. Better say yes, i know a good lawyer ok.

    Cinta:Cyndi Lauper besh kan. Hahahah.. rambut dia, mekap dia, pening kepala, migraine. Miami Vice.. ermm i think i know who are you drooling over.

  10. .arwah papa saya cakap kenapa suka tengok orang lompat..

    ,lebih baik lompat sendiri rakam lepas tu tengok, sendiri nyanyi sendiri rakam sendiri tengok,,hhee

  11. ugut, i know some bad lawyers too! haha. kimisawa tu apa sebenarnya encik hazrey? bapakku selalu ajak gi kimisawa, tapi masa tu kecik lagi so tara ingat apa sebenarnya. hehe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *