DO YOU KNOW, APOLLO ROCKETS TOOK APPROXIMATELY THREE DAYS TO REACH THE MOON?

DO YOU KNOW, APOLLO ROCKETS TOOK APPROXIMATELY THREE DAYS TO REACH THE MOON?

.. and that means, if my maths is correct, aku boleh pergi bulan sebanyak 243 kali ulang alik kerana Celcom mengambil masa selama DUA tahun untuk settlekan masalah yang paling simple dalam dunia.

But first, let’s take a look at the history of Celcom yang diperolehi dari wikipedia.

“Celcom is currently doing nation wide promotion using power icons including international footballers Steven Gerrard, Michael Owen, Ryan Giggs and Robert Pires and Chinese entertainers JJ Lin and Wang Lee Horn, as well as local actress Maya Karin.”

Mesti banyak duit Celcom kan.

Yelah, mesti ramai yang pakai Celcom, otherwise they couldn’t spent so much of money for their A&P both below and above the line.

Mesti million million kan. Currently, they are the proud sponsor of Search Di Awan Biru nation tour. Bagus sungguh Celcom ni, sanggup membuat pelaburan terhadap event seperti itu. Dan semestinya setiap pelaburan perlu ada Return On Investment (ROI), dan pastinya semua itu sudah dicongak.

Sentiasa berada di depan, dan Celcom pastinya memilih personaliti yang terbaik dan bersedia untuk membuat pelaburan yang banyak.

Malangnya, ya malangnya, mereka masih lagi primitif dari segi penyediaan khidmat pelanggan dan cara mengendalikan pelanggan dan paling penting, uphold customer always right.

There were once, ermm sorry several times, a payment were made via maybank2u for my barred line, ya, aku selalu terpakai (ya ter.. atau tidak sengaja terlebih credit walaupun baru setengah bulan) dan called their customer service to notify the payment.

“Ok, ya terima kasih en hazrey, bla bla bla bla. Itu sahaja En Hazrey? Sekatan panggilan akan dibuka dalam tempoh setengah jam atau 24 jam. Ya, terima kasih kerana menghubungi Celcom.”

Voila, within half an hour, my line were reinstated back to normal.

Dan tetiba, Celcom buat magic. Sejam kemudian, line aku kena barred balik. WTF?

And I was outside.

“Maaf encik, panggilan encik disekat sebab penggunaan dah sampai pada credit limit. Encik kena buat bayaran sama ada melalui online payment atau di kaunter Celcom.”

Noted.

Then apa kejadahnya aku buat payment tadi? So I asked this to the customer service personnel.

“Korang kat sana pakai computer or pakai post-it notes?” aku tanya. “Kami takder apa apa rekod mengenai pembayaran encik.”

So buat apa aku susah payah bagi reference number pada kawan kau? Dan kenapa call aku boleh reinstated jap tadi?

Saper bodoh? Aku bodoh ke, Celcom bodoh? Atau yang kerja tu bodoh?

After a lengthy tazkirah pada customer service personnel yang bersusah payah taknak pass kan call aku pada supervisor dia, only the next day line aku were reinstated. Terima kasih kerana menghubungi Celcom.

They spent so much money on promotion, why can’t they spend a little bit more for their system? Definitely they have a history on my previous payment using maybank2u.

And I can’t find anywhere that if payment made via maybank2u, the line will not be reinstated until the payment is clearly appears in the account.

Aku ada tanya gak, if that is the case, takyahlah susah susah nak wujudkan facility camtu for your customer. Kesian, susahkan customer service nak tulis kat post-it notes.

Dan personnel yang bercakap dengan aku tu akui, system mereka mempunyai masalah. Kekadang tak rekod entry yang sudah dimasukkan sebelum ini.

Sakit hati betul. Bak kata orang, guruh di langit orang nampak, kilat sambar menyambar dalam hatiku, siapa yang tahu.

And akhirnya aku menghantar satu email kepada mereka, dan selepas dua minggu kalau tak silap aku, someone from Celcom called and asked me to increase my credit limit. Ermm, bukan ke aku dah pernah apply to increase it sejak zaman ais lagi?

Ok credit limit increased.

Then, as my postpaid line were registered under my previous company’s name, aku mintak diaorang transfer to my personal name in 2007, with all the relevant documents submitted termasuk director’s consent.

And ding dong ding dong, the issue tak selesai sehinggalah hari ini. Dua tahun Celcom to work out who is supposed to do it. Dah banyak email being sent tapi sudahnya, tetap sama. I guess this will be my yearly affair with Celcom. The only different thing is, I am dealing with different people everytime.

Celcom memang best, tapi tulah, disebabkan aku menggunakan number ni sejak Ice Age, I have no choice but to continue using it.

And I cant migrate to other service provider sebab the fucker in Celcom JB who supposed to do all the transfer way back in 2007 says that the documents were not complete, and he was telling this THIS YEAR. He is late 2 years. Mungkin Standard Operating Procedure (SOP) Celcom.

Yang bestnya, they turned the table to me, saying it was me to be blame. And when I forwarded all the emails since 2007 (yes aku simpan email sejak zaman ais lagi), Celcom people decided to ‘try my best’ to solve this problem.

And the only solution they were suggesting is terminate the line and they will give me new number. Senang tak? Jom kerja kat Celcom. Create a problem, can’t solve it, pass the blame to your customer and suggest them a new number. Easy as 1, 2, 3.

It doesnt take a rocket science to understand when a customer had submitted all the relevant documents not once but three times, and was not done accordingly and was delayed, do you blame the customer instead? I have never encountered such a unique and terrific customer service and Celcom should win some award for this.

And me, I am losing as a customer sebab I will not receive any benefit as customer regardless my usage. And there goes my free blackberry and broadband service.

And maxis, maxis gave me a brand new iphone. And that is my 2nd handphone being given FREE by maxis. Being loyal has its benefit errr NOT to celcom though. Pakailah sampai kiamat pun, service mungkin tetap sama jugak.

My choice now is mungkin aku akan guna service Indosat atau NetOne dari Zimbabwe. Buat roaming.

And come this May 28, Celcom is hosting a media ‘appreciation’ night. Should I bring all the hard copies of the emails and pass it to Celcom VP? Haha, that will be so annoying kan. Well, I am more annoyed than them so lets be annoyed together gether.

25 Replies to “DO YOU KNOW, APOLLO ROCKETS TOOK APPROXIMATELY THREE DAYS TO REACH THE MOON?”

  1. bai same thing here

    got a postpaid plan in 01… under abah aku which is under petroans sports club. 3 years down the line aku malas pakai pasal rate dia bullshit. decide to cancel the thing. went to celcom center. isi borang this that yadda yadda… setel dia kata

    fast forward a year later surat datang

    “we notice that you havent paid your bills for a year”

    aku pun.. wadefakingintheass

    tepon celcom. explain that setahun dulu aku dah cancel the line. dia kata takde dalam rekod. cek punya cek dia kata macam ni

    “encik.. kami dapati line ini didaftar under petronas sport club. PSC tak pernah minta terminate.. so kami continue billing”

    whatthefuckingfuckintheear? masa terminate line aritu dah isi borang dah kata semua setel. line terus dia cut on the same day. so apsal tetiba kata tak potong pulak.

    tu takpe lagi.

    “selama setahun awak tak perasan ke takde call in or call out? nak charge gak ke kalau awak perasan account to dormant”

    “sorry sir company policy”

    so while waiting for this shit to settle they still charge me monthly despite phone dah bar. Macam astro la. potong potong jugak tapi still charge monthly

    mmg iblis kau celcom.

    ni tak masuk skandal SMS nak menang duit dan kereta 2 tahun lepas. yang orang dah over kredit limit main kuiz dia, dia tak cakap. dai biar je customer main jawab SMS sampai bill 1000. padahal dia dah set kredit limit 3oo sebulan

    mmg iblis. setan biru..

    dan dengan itu aku pakai maxis sampai la ni. takde menyetan. dan paling best kau tau apa hazrey?

    tahun dimana diorang sponsor Giggs, Owen, Gerrard and Pires ialah tahun diaman

    1. Owen tak main 5 bulan
    2.Goggs injured separuh season
    3. gerarad asik injured achilles
    4. Pires injured 18 bulan

    so in away that shows what celcom is as a company

    a bunch of injured people not able to do their job right. how fitting gila babi ambik depa ni sebagai maskot! selalu breakdown LOL

  2. Wait until you hear what my bro – bystander eye has to say. And in the meantime, yes, Celcom memang iblis. Iblis bertopengkan baju biru.

    Yeah, they are injured. Mentally.

  3. haha sian abes!

    aq tade xperience dgn celcom, aku pakai maxis…
    psl aq rasa celcom cm marketing by org tua, for orang tua(no offence…=P)…

    aq pakai indosat!lagi sialan tau…huhu

  4. Obe: kalau kau kerja dengan aku sebagai copywriter, kau akan bertahan selama setengah jam sebelum aku suruh kau berhenti. hahaha

    gman: nanti belikan aku prepaid indosat. boleh aku antar sms anda baru sahaja memenangi cabutan bertuah petronas.

    ninoz: hahahah.. but she is hot kan..

  5. ah! celcom ni mmg saiko tahap gaban. member sorg dh nk kna saman sbb ade org pkai name die amik line postpaid. pas tu skrg ni celcom dok kecoh. either bayar or court! mmg report polis la jwb nyer. (like that will help anyway – just for the sake of procedure)

  6. hahahahhaa…aku rasa postpaid ni byk issue la..so far aku pki prepaid ok saja.tp br2 ni celcom ada call tunang aku psl bil beratus2 dah.padahal br je bayar.check pny check rupanya ada 2 mamat ni register guna nama dia.tp alamat len.so,celcom suh wat police report & tunang aku dah wat la..tp x submit lagi kat celcom..tgk je la nnt celcom nak charge ke tak….musti betahun gak nak setel tuh..hampeh!

  7. ohh celcom memang mangkuk, yang kerja kat sana plak macam mangkuk tandas.

    3 bulan lepas, aku guna tele-order utk bayar bil ada problem, dah tak memasal company ingat aku buat claim tapi tak bayar bil. siyal kan. so aku tukar ke auto debit kredit kad, pun sama gak. yang lagi chelaka, kat statement kad kredit punya cantek ada tulis PAYMENT TO CELCOM.

    yang paling takleh aku handle masa call cuscare,talian terputus jadi aku call 2nd time:
    “encik call cuscare yg kat dalam ni atau yg kat luar tadi?”
    aku jawab,”awak ni terencat ke apa? saya buat call bukan video call, mana saya tau!”

    pengalaman kat celcom punya ofis lagi la bengap.

    lepas 2 bulan baru settle problem. sunguh efisyen wahai sang celcom. syabas!

  8. November: You see, jika kawan anda pergi ke media, pastinya Celcom akan menjawab, ya, kami akan siasat. Sebelum keluar paper, it is either pay up or face the music.

    And actually, polis pun sepatutnya siasat, macam mana orang boleh guna IC, identity theft dan siasat kenapa Celcom boleh benarkan pendaftaran sebegitu? Betul tak? Maknanya, seperti yang aku cakap, sistem mereka masih primitif atau orang orangnya juga primitif.

    Cikinto Marcello: Better ask your tunang to follow up, sebab di Celcom, even from one personnel to another in the same department selalu breakdown inikan pulak different department.

    My advice is: Write a letter to Celcom (but please, NOT to their customer service sebab you will be more annoyed with a standard customer service reply – demanding their explanation on how they or their agents can allow such thing. Buatkan satu salinan kepada MCMC. (www.mcmc.org.my) Please expect Celcom to give excuse bahawa diaorang tak boleh control whatever their agents are doing (which I positively expect them to give such excuse); that is lame. Very lame. kalau tak boleh jugak, go to the newspaper and question on how a Government Linked Company (GLC) such as Celcom boleh benarkan fenomena ini berlaku. Do that, and stand up for your rights, otherwise Celcom akan terus buat bodoh jek which they are good at doing just that.azhan: Two months is normal to Celcom. How about two years? Normally di call centre, ada buku S.O.P. Adakah soalan itu juga ada dalam SOP mereka? Mungkin.

    Obefiend: Yeah, mungkin itu acronym yang tepat sekali.

  9. member aku cakap yang keje kat celcom punya counter lansi…

    tau apa itu lansi?
    pegi keje bwk makeup 4 kilo and leave all the humility and brain behind

    tapi kan, customer service kat msia, memang std la.

  10. deymn…aku baru ingat nak tukar celcom sebab aku nye experience dengan maxis nye service cam cibai….ghope-ghopenya celcom lagi hancur…so how? should i change to orang kuning gemok?

  11. stay with maxis zac. Sebab changing the provider does not help at all, in fact it will make matter worst. And your life miserable sorry, your life bertambah miserable sebab life kau dah memang miserable pun kan.

  12. uits, camne nk dpt iphone 3g tue?
    dulu pakai post-paid celcom…
    bahagia sbb ayh byr
    tp hbs kene hamun sbb lbh kredit limit…
    lebih cikit je, kene byr bnyk
    tkr maxis pre-paid sbb kwn sume guna maxis
    tp jenuh sbb xley guna tenet…
    mms pon xbley
    hampeh

  13. nasib baik aku under IT..
    mmg keje aku takder kene mengene pasal billing or customer service or wtf u call them..

    p/s: rhythm of unity sucks!!! haram jadah punya konsert!

  14. OPS! lupe nak kasik tau..

    ada makhluk halus kat menara celcom hari jumaat malam sabtu lepas..

    gossipman kata ada yang stayback kene histeria..pastu dorg panggey org alim dtg.. masa nak naik floor tempat yg kene histeria tu, tetiba lif yg org alim and the gang naik tu stop tetiba..tak leh kuar..selama lebih dr 1jam..
    after baca2 ayat2 suci, lif berfungsi balik..

    sabtu – kawan sekerja aku keje ari sabtu(wat OT r) nampak lada itam kat atas meja ngan kerusi ngan lantai penuh!!!

    arini aku sampai opis, lada itam tu ada sket2 je kat lantai..

    mungkin ada customer tak puas ati..so die pg santaunya satu building menara celcom..

    kan kan kan???

    p/s: sorry, aku wat blog ko utk bg tau info terkini..ntah2 ko yg antar antu kat menara celcom ni tak??! hakhakah!

  15. Rika, makhluk halus tu ada kat sini. Tu haa anonymous tu. Hahahah.. Dia manusia, tapi bersuara halus secara paksa. Hahahah..

    Cluelessbaby: Nak iphone? Ermm.. run around your house 7 times and tabur garam depan rumah.

  16. Masa aku tgk no ko, aku dah kutuk ko dalam hati, awat la ko guna line Celcomot nih….. well its about time la kan. Roaming pun pun mcm haram. Digi ok tapi aku ada masalah peribadi ngan seorang pengguna digi, so aku terminate n boikot digi(aku mg emo yg tak waras) so guna la maxis which is roaming pun mcm haram gak,. Kalo ko nak tukar maxis ko kena expect la when u r roaming yg ko akan dapat sms yg sama 110 kali, n d best, tiap kali dapat, u r charged, n sms kadang bleh slalu tak boleh. Tapi sb maxis n digi ni ramai Indon puaka guna membuatkan die hilang seri dan class.
    Dulu masa aku guna celcom, aku telah mempergunakan sorang mamat ni, utk unbarred tipon aku walaupun masa tu aku blum bayar bil, masa belajar kan, sengkek. Tapi, itu membuktikan tahap kegampangan Celcom la, lama gak aku simpan mamat tu, kire mcm lelaki simpanan la. ha ha. Apakata ko cuba??? Cari yg sama jenis ngan ko la lagi mantap, sb pompuan tak brani wat keja mcm tu.

  17. Kau buka bisnes baru ek???

    Peminat dah ada tu…

    hahahahahaha

    Aku pun nak jumpa kau. Tapi sebab kau dah glemer kan masuk melodi berbagai… aku malaslah… aku blahlah kan…

    aku kan alergic sepi dengan orang-orang glemer ni…

    hahahahaha

  18. moral of the story jgn biarkn bill anda dibar utk elakkn kejadian yg x diingini berlaku..(line been barred even u already made the pymnt)..ho3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *