SWITCH OFF THAT HANDPHONE PLEASE.

SWITCH OFF THAT HANDPHONE PLEASE.

It was a back to back assignment today.

A day in the high court is too much for me.

Aku tergerak untuk menulis pasal etika di mahkamah, harap dapatlah kongsi sikit sikit. kalau ada pengamal undang undang kat sini yang namanya macam bunga kat padang pasir, pun boleh berkongsi ilmu. Mudah mudahan dapatlah dimanfaatkan.

Anyway, apabila kita ke mahkamah, pastikan kita tak memakai selipar, flip flops, skirt yang terlalu pendek atas lutut, baju yang V shape sehingga menampakkan apa yang tak perlu ditunjukkan dalam mahkamah. Singlet juga tidak dibenarkan sama sekali.

Definitely a no no bila kita ke mahkamah. Sesuai untuk di Bali sahaja.
Apabila memasuki mahkamah, ketika mahkamah sudahpun bersidang, pastikan apabila kita masuk dan kita ternampak kawan kita dalam court tu, bolehlah kita menjerit memanggil nama kawan kita tu. And yes, get ready to be arrested for contempt.

Never do that in the court of law.

Hendaklah tunduk sedikit ke arah hakim sebaik melangkah masuk ke dalam mahkamah. Biasanya, akan dilakukan oleh officer of the court, sebagai menghormati mahkamah yang sedang bersidang.

Ia sebagai menghormati mahkamah sebagai satu institusi perlaksanaan perundangan untuk untuk keadilan.

Please also, refrain from talking during the session.

Trust me, mahkamah bukanlah satu tempat untuk anda buat fashion parade atau nak tunjukkan baju paling seksi yang anda miliki di rumah.

Sopan. Itu sahaja etika pakaian menghadiri prosiding di mahkamah.

Etika di dalam mahkamah juga perlu diberi perhatian.

Kalaupun ada jejaka tampan atau gadis comel di sebelah anda, jangan sesekali membuat bunyi seperti tikus kerana ini bukanlah tempatnya. Serius. Tunggu apabila mereka berada di kafe. Itupun kalau rasa macam baru keluar dari hutan.

Sila pakai di rumah sahaja, ok?
Telefon bimbit mestilah dipadamkan, atau disilentkan bagi memastikan prosiding tidak terganggu dengan ringtone lagu Meet Uncle Hussein atau lagu Agnes Monica anda. Trust me, tak kelakar pun or entertaining pun kalau diaorang dengar. Tapi kelakar kalau handphone itu dirampas dan hakim boleh mengenakan denda terhadap anda.

There were once incident di Mahkamah Majistret beberapa bulan lalu, seorang lelaki terlupa untuk mematikan ringtone-nya, maka menjerit jeritlah lagu Kantonis yang mungkin terbaru di pasaran, di dalam mahkamah. Majistret jeling dan pegawai mahkamah terus merampas telefon bimbit itu.

Ini tanggungjawab kita. Cara itu juga dapat mendisplinkan diri kita. Maka, belum lagi aku dengar mana-mana kawan aku yang bekerja sebagai peguam atau timbalan pendakwaraya yang bercakap dalam wayang sebab mereka sudah biasa dengan etika.

It is not allowed for females to be wearing of clothes revealing bare midsection while lelaki pula, tidak dibenarkan sama sekali memakai seluar pendek. Tak boleh. Ini bukan beach party. Ini mahkamah where the guilty are being sentenced, and the innocence are being freed.

this is meant for clubbing right? Yes. Macam baju tido pun ada, tapi aku tengok kalau omputih kat tv pakai masa tido, rakyat Malaysia pakai gi clubbing. Aku nak kena check mata.

Have you heard of court shoes?

Peguam wanita diwajibkan memakai kasut seperti ini. To me, elok jugak even if you are working in the office / corporate environment. It shows seriousness. Takdelah terjelir jari jari tu. Especially yang ada cincin or kuku yang tak seksi langsung. Atau ada kuku yang terlebih panjang. Atau to make matter worst, yang tak tahu langsung apa makna manicure pedicure.

kasut ini mempunyai design tertutup di bahagian depan.

Ermm suddenly it reminds me of Ally Mcbeal. A comedy about a female lawyer who wears short skirts, and way too short.. wants a boyfriend, and dances in a coed bathroom. Ally may have killed feminism (as TIME suggested), but she was definitely the Gloria Steinem of the quirky-singleton TV movement. And she is too skinny. tak teransang.

Ramai yang tidak tahu mengenai kewujudan Biro Bantuan Guaman.

Klik di sini untuk mengetahui mengenai biro ini.

Secara ringkas, ia adalah satu badan kerajaan yang memberi bantuan perundangan dari segi nasihat dan juga bantuan guaman dalam perkara berkaitan undang undang bagi golongan yang kurang berkemampuan atau tidak mampu melantik peguam swasta bagi mewakili mereka di mahkamah.

Ia sekaligus memberi peluang untuk golongan terbabit mendapatkan nasihat perundangan yang terbaik.

Pun begitu, sebelum kita ke Biro Bantuan Guaman, ingat satu jek:

JENAYAH MEMBAWA PADAH.

p/s: i know, aku skema kali ini. 🙂

17 Replies to “SWITCH OFF THAT HANDPHONE PLEASE.”

  1. Aku tak pernah masuk mahkamah.

    Masuk bilik soal siasat polis adalah.

    Alang aku yang banyak keluar mahkamah.

    Hehehe (sebab aku masatu tak cukup umur). Family matter.

    Sekarang aku tahulah kut cemana kalau masuk mahkamah.

    Kalau nak kahwin takyah masuk mahkamah kan. Kalau kena, menyusahkan betul.

    hehehe

    P.S: KAU MEMANG SKEMA PUN. TAKKAN BARU SEDAR.

  2. hari isnin aritu g mahkamah..
    ada makcik ni slumber je becakap dgn anak die kat sebelah..anak die kat blakang.. siap makan gula2 lagi!
    pastu siap bagi kat aku skali gula2 tu..aku ambik r!
    tapi aku mkn kat luar..
    masa tu pon ada wartawan..
    yang best tu, sorg wartawan tu mcm tgh kusyuk main sms, tapi tetiba dia punya hp ada bunyi “tut” skit..bunyi nada dering dlm 0.2saat..
    kuat lak tu!
    malu dier..
    apa da..wartawan takde etika..
    aku rasa die baru jadik wartawan kot..

  3. Cissssssss…..

    Boleh aku printkan posting ko ni tampal kat Court tak? Menarik ni, tapi aku kena mintak interpreter Cina and India alih bahasan ke bahasa mak bapak derang gak, bukanlah aku racist tapi ko tak kan tak penah tgk Along2 pegi court camane kan, horror.

    Paling dramatic buat divorce kes India, tetiba buat drama kat Court Room tu matila ko.

    Ye aku mg gedik2 pegi jenguk hearing pakar letupan yg bomkan orhg tu pasal satu je, bukan pasal aku mengikuti sangat la kes tu, nada, akan tetapi kerana……his defence attorney is BAPAK HENSEM ok, and gila cool ,a real horny booster ok….ha ha ha. (pe ko ingat ko je gatal???)

  4. Zara: Good girl.

    Chef Aduka: I know, i like it too. 🙂

    dude: Belum lagi. Soon.

    Arina Naziha Aris: Ni nama penuh ke? Hehe. Kena hafal untuk tok kadi susah ni. Students.. ermm.. nowadays..

    Cahaya: When one is being implicated to the charge, no light for him. Send him to gallows.

    Zakiah: And why are you in a investigation room? Kalau kahwin pun kena masuk mahkamah kerana:

    1. Kahwin di Thailand dan kena denda.

    2. Kahwin lagi satu tanpa cap tapak tangan bini pertama.

    3. Kena tangkap basah.

    4. Tak jadik kahwin, pastu saman tunang mintak balik harta benda.

    Rika Hasriana: Haha, wait until I tell you about a rookie reporter yang letak sunglasses dia atas kepala. Hahahah..

    Desert Rose: Hahaha, betul betul. Kalau ah long masuk court, rantai dia jek tak leh nak handle. Berlapis lapis. But, haha, divorce kes kaum itu memang agak dramatik. What to do, filem dia pun camtu. And aku tahu kau memang gedik. Lama dah. Tapi takut nak cakap, sebab takut kena saman. Hahahah.. But, semalam aku berjaya main mata dengan one hot lawyer dan dia tersipu sipu malu dan lari di sebalik tiang dan kitaorang main jenguk jenguk. Ok tipu. Tapi betullah dia pun horny booster, takyah makan jamu pak tani.

    DonCorleone: Tingkatkan prestasi, jauhi kontroversi. lols.

  5. Hakim: Tuan Syed, tolong perlahan sikit bila beri keterangan.
    Syed: Baik Puan. (I pun bercakap la dgn lower volume sambil terfikir aku menjerit ke tadi?)
    Hakim: Sebut sepatah sepatah Tuan Syed, jangan terlalu laju.
    Syed: *Blur kejap**. (Oooo.. aku cakap laju sgt) Baik Puan.

    Malu sungguh.. hehe…

    p/s – masa tu saya tak pakai selipar atau seluar pendek, tak pakai rapper’s jewelries, handphone off dan tak main kuch kuch hota hai belakang tiang dgn horny booster [there was one indeed] 🙂

    Baru hari ni for me: ‘Horny booster’.

    Ok nak practise ni:
    – ‘Come here, you horny booster’
    – ‘My horny booster had on a VS last night and….’

  6. teringin nak masuk court!
    *erk, utk tengok perbahasan shj.
    cirius, cam best jew 🙁

    oh! oH! kat uitm s.alam,
    budak bisnes share same faculty building. budak2 law slalu pakai smart..berbeza giler dgn budak bisnes! (some of it). lol

  7. aku suka entri ni..info kamu berguna..harap2 lepas grad nnt,aku bole praktis jd lawyer smpai dilantik jd hakim..haha..berangan bole rr..bljr pn tkedek2 lg ni 🙂

  8. aku rasa aku salah masuk tempatla ni. skemanya tempatni…
    aku penah ikuti bicara 1 kes jenayah. lawyer dah bagi keterangan. DPP tak berapa paham.lastly, lawyer bawak keluar dari begnya, dua kereta model (mungkin anak dia punya), lalu dia buat mcm2 aksi guna model kereta tu utk dptkan clear pic mcmana rompakan tu berlaku. sampai satu ketika, lawyer tu sebut ”vvrooomm’ bunyi kereta tu bergerak.
    hakim tanya: macamana nak eja ”vroommm’ tu… saya nak tulis ni…

  9. Syed: Hahah. There should be a guideline on that. haha.

    Yes, horny booster. Lawyer memang suka meracuni fikiran kita.

    Rika: Tungguuuuuu.. sampai blackberry aku dapat.

    Anonymous: Su, jangan citer banyak ehh. Dah dapat skrip, terima kasih pun tidak.

    wanieweng: lama tak nampak. It is an open court, so takder masalah if you wanna go. Cuma jangan berpakaian untuk swimming.

    Bebudak law memang camtu, over sikit. Tengoklah yang dah grad. Memang over. Ada sorang tu contohnya. Tersangat over. Saper ntah.

    milo ais: i thought you gonna write you like me, then i can reply. hahahah..

    on the scene: hahahahaha.. kalau aku ada dalam court tu, mesti aku dah diusir keluar sebab aku pastinya akan ketawa berdekah dekah. Hahahahahahah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *