I WANNA CHANGE JOB.

I WANNA CHANGE JOB.


Whosss Whosss.. Down boy, down..

No, that is NOT the latest picture of a blogger that comments a lot about other people’s blog. HER picture will be on reverse angle.

This entry is about me wishing all my Chinese friends and foes, Happy Chinese New Year. Tahun ni will be the year of Ox.

And so it says that those yang dilahirkan in the year of 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973 and 1985 is a born leader (yes, I know. thank you).

Well, toksah susah susah nak teka aku tahun yang keberapa, sebab definitely not 1913 kan, sebab if I am, banyak susuk berlian yang aku kena pakai. Kaya tokeh kedai Emas Ah Liew dan rugi kedai pajak. Ehh apa kena mengena dengan kedai pajak.

Aku petik sikit, ramalan keperibadian mengikut masyarakat Cina:

A born leader, you inspire confidence from all around you. You are conservative, methodical, and good with your hands. Guard against being chauvinistic and always demanding your own way. The Ox would be successful as a skilled surgeon, general, or hairdresser. Some Oxen: NapoleonBonaparte, Walt Disney, Clark Gable, Richard Nixon, Rosa arks, Sylvia Porter, Vincent Van Gogh.”

Skilled Surgeon:
Aku pastinya tak boleh jadik skilled surgeon. The nearest attempt aku kopek kopek ialah kopek sarung lampu rumah aku yang memerlukan aku hampir 2 jam untuk menentukan wayar mana pergi mana, bagi memastikan aku tidak tergolong dalam mereka yang disiarkan dalam akhbar sebab kena mati kena karan. Hahaha.. Ehh lama tak dengar orang pakai perkataan karan ni kan. Dulu aku pernah dengar orang gelar orang, MINAH KARAN, whatever that means. Hahahah.. agaknya minah tu boleh bagi karan kat orang kot? Atau minah tu boleh menyalakan lampu ala ala cakra sakti tu? Hahaha serious man, terlupa aku nak tanya kenapa.

Hairdresser:
Mungkin boleh; memandangkan entah kenapa dua tiga hari ni, aku mula terpengaruh untuk menggunakan perkataan vogue the vazz, mula terpersona dengan handbag, dan mula drooling over lelaki bermisai. Dan aku mula terasa untuk rebonding rambut aku, buat manicure pedicure, nak shave bulu kaki dan teransang tengok kasut tinggi. Kah kah kah kah kah.. Subhanallah. Menangis mak aku.. hahahahaha.. itu bukan gila babi lagi.. hahahah..

Ok, ok serious. Sebenarnya aku pernah terbayangkan diri aku menjadi hairdresser atau pendandan rambut. Aku selalu kagum dengan kebolehan mereka untuk menatarias rambut sehingga menjadi sangat terserlah. Aku selalu terasa ingin disentuh seorang lelaki sasa sebab aku rasa aku dilahirkan sebagai seorang wanita. Hahahahahah.. gampanglah. Mampussss.. No way hozey!

Kah kah kah.

Tapi kan, sedar tak sedar, sepanjang cuti Tahun Baru Cina, ia juga cuti untuk semua daripada berbelanja, dapat supply, dan apa jua yang boleh meningkatkan ekonomi kita.

Sebabnya, lihat sekeliling anda, berapa banyak kedai yang ditutup dan menyebabkan niat kita untuk menghantar kereta untuk diservis terpaksa ditangguhkan. Pembaikan kereta ditangguhkan. Nak order basikal pun kena tangguh. Kalau beli TV sehari sebelum CNY, nasiblah korang kalau dapat hari yang sama, kalau idak, pakai jerlah TV lama tu. Ehh yang korang nak beli TV baru masa CNY ni apahal?

“Aiyah boss, tala simpat laa boss, lu latang lipas laya ahh,” ayat standard yang kita dapat, mengiringi wajah kelat kita keluar dari kedai milik Ah Seng, Ah Leong atau Ah Lek.

Hakikatnya, ekonomi kita sebenarnya dimonopoli kaum Cina. Kalau ada pun kedai atau bengkel Melayu, pastinya mereka akan menjawab nada yang sama, cuma ayatnya lebih teratur dan mudah difahami.

“Tak bolehlah bang. Kedai cina banyak tutup, supply takde.”


Dulu pernah CNY dan Hari Raya berlangsung serentak. Masa tu, mesin kuar duit – ATM pun abis duit dan ia sesuatu yang baik untuk aku masa tu, sebab takyah kuar duit raya bebanyak. Hahaha.. kedekut ke aku?

Untuk pelancong, ia bukan satu masa yang baik bagi mereka yang melancong ke Malaysia untuk bershopping.

Akhirkata, pesanan aku pada korang korang semua:

1. Jangan main mercun sebab ini bukan raya korang
2. Jangan tolak kawan kawan Cina kita ketika naik bas ekspress sebab ni bukan raya korang
3. Jangan cuti lebih dari kekawan Cina kita
4. Jangan potong guna laluan kecemasan sebab bukan kita yang nak beraya kecuali kita dah banyak sangat duit nak bayar saman atau saja saja nak kenal dengan abang polis trafik.
5. Beri laluan pada keluarga Cina untuk beraya.
6. Jangan marah kalau ada sedara mara jiran berbangsa Cina yang park kat depan rumah kita, dan beritahu mereka dengan cara berhemah kalaupun kita nak keluar supaya mereka dapat meraikan perayaan diaorang tenang dan gembira.
7. Jangan duduk lelama kat rumah kawan Cina kita kalaupun beraya sebab orang lain pun nak beraya jugak. Ohh jangan tak pasal pasal nak menyibuk masa diaorang sekeluarga makan besar, sebab ia bukan bermakna makan dengan jiran jiran atau kekawan sekali, ia untuk kaum keluarga. Kecuali korang kahwin dengan anak perempuan atau anak lelaki diaorang.
8. Pastikan anak-anak kita tak keluar pepagi pakai baju merah pergi collect. Hahaha, serious kan kalau ada. Hahahah.. mampussssss… ehh lupa, vazzzzz..
9. Jangan lupa ucapkan Happy New Year pada rakan rakan Cina kita melalui telefon, sms atau kad. Kalau kat sms tu, jangan nak memandai tulis: “Ehh angpow takder ker?” melainkan korang tak malu, tak sedar diri.
10. JANGAN MAKAN BAK KU TEH. Haram beb.

Jangan Stress tau bila beraya tu dan jangan lupa No 10 tu. Heh.

24 Replies to “I WANNA CHANGE JOB.”

  1. Faryn, boleh tak jangan guna perkataan yang boleh mendatangkan dosa kat blog berhemah ni. Blog ni diwujudkan sebagai wacana kepada pembaca di luar sana berkongsi pendapat secara berilmiah dan tidak menggunakan huruf besar, dan yang paling penting, yang hadir memenuhkan kuantiti blog ini terdiri dari pondan pondan.

    Hahahah.. vogue the vazz tak that reply. It sounds very pondan.

    atie: haa my little sis. Ohh esok tak sekolah ehh, tidur lambat?

    Tapi betul kan no 10 tu, the other day a neighbour at my office, niat dia tulus suci, yelah semangat berjiran, dia jual daging salai yang definitely terdiri dari haiwan yang diharamkan untuk kita, tapi what he offered me was: ayam salai. Dan tak payah tanyalah kat mana dia salai ayam tu. So secara spontanya saya terus jawab, Ohh saya tak makan ayam. Saya makan ikan jek. Nasib dia tak salai ikan kat situ.. hahahaaahhaha..

  2. oooppppsss..s0RRy la NyaH..
    ai Xtau YG blog U ni sgt BerHemah DaN BERTATASUSILA…

    AmpuNkan Ai YeR nyAh…ai ProMisE tAk buat GitTeww LAgI..

    BloG u Ni SedAP La..SweEt SweeT GulA Batu..Ai LiKE veerryyy MuCCHHH..auww

  3. if ‘sounds’ can be so pondan..imagine how ‘looks’ wud easily justify such..
    hehehehehe..waddehek

    masa raya cina kalau nak beli tv or perkakasan letrik..bleh beli kat jusco, teco, giant n seumpamanya kann [dorang tak reti cuti cuti nih :P]
    even ade one kedai runcit/borong melayu kat my area..raya ke tak raya ke..sentiasa bukak [tapi 1 jam sebelum n selepas semayang jumaat dorang tutup] n supply barang pun tak putus..komited sungguh tokey kedai tu memenuhi keperluan customer..muda lagi tuu

    eh..bak ku teh mmg tak leh makan tp cik kut teh boleh..provided kene buat sendiri laa..:D

    haaa..jgn beli henpon dekat2 raya cina..mmg dorang mark up harga gila2 punyaaaa

  4. superzac: don’t forget to vote for me this March for the premiership.

    ninoz: yeah waddehek kan. Style signifies identity. Hahaha.. handbag, shining lip gloss, paris hilton, pink underwear. 🙂 And yes, jangan beli hang-pun sebelum CNY, even car accessories pun atau buat renovation rumah, gate rumah.

    And I know, tokeh kedai borong / runcit tu mesti handsome kan because you said “muda lagi tu”. Mesti ninoz macam ala ala suka kan. I know u must have some sort of imagination, that you will be his partner soon. kan kan kan, alah takper, kita kita jek tahu.

    on the scene: hahahah, tul gak kan, tahun ni takder lori limau terbalik. Kalau ada pun, lepas depa hantar limau. So, pi beli jerlah yek. Heheh

  5. Sekadar ingat-mengingati.

    “Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat, dan peliharalah kami dari azab neraka.”
    (Surah Al-Baqarah, ayat 201)
    View Profile: Rantong

  6. Ermm.. menggunakan ayat Al-Quran sebagai tarikan / modal / perangkap kepada pembaca ke blog anda adalah sesuatu yang menjijikkan duhai rantong.

    Tujuan baik berdakwah tetapi bila memperdagangkan ayat Al-Quran adalah satu kejijikan dalam diri saudara sebab nak kaya dan perangai keji saudara itu perlu dihentikan dengan segera.

    Jangan mudah menghalalkan tindakan saudara itu. Kalau nak berdakwah, tak payah letak view profile kat bawah itu, mengumpan pembaca agar pergi tengok blog saudara dengan skim mudah kaya.

    Menggula-gulakan pembaca dengan cara itu menjadikan ayat Al-Quran menjadi murah dek kejahilan dan jijiknya sikap saudara MLM gampang ini.

    Stop being an ass.

    p/s: muka kau pun takder prospect sebenarnya. Hahahaha. And ohh, esok aku pergi kat parking Jusco, aku pi ambik gambo dengan kereta orang, aku cakap aku mampu menjana RM500,000 sehari, pastu umpan orang dengan ayat Al-Quran.

  7. Miss Taeyong: thank you.

    Ninoz: Yes, ilmu saya tak setinggi saudari dan orang orang lain. Sekolah pun tak habis. 🙂 Tapi kan, pada Ninoz tinggi ilmunya apa salahnya menerangkan lebih lanjut pasal ilmu kasyaf. Mungkin blog ninoz boleh dijadikan wacana untuk berbuat demikian.

    Dan saya,saya yang tak cukup ilmu tetap anggap apa yang dilakukan oleh rantong itu sebagai satu tindakan yang kurang manis. Sebabnya, banyak blog yang dia pi singgah dan tinggalkan signature camtu. Tetap jijik. Banyak lagi cara nak berdakwah kan? Jangan salah gunakan kebebasan bersuara di internet.

  8. Apa kena-mengena ilmu kasyaf ngan entry ni?bleykah kakak ninoz yg bistari tlg jelaskan kat saya yg kurang mengerti ini?

    Adakah penulis blog MLM itu memiliki anugerah Allah – iaitu kasyaf mata, telinga atau hati, sehingga dia boleh menggunakan ayat Al-Quran untuk dikaitkan dengan bisnes MLM dia yang belum tentu ada kesahihannya?

    Apakah ilmu yang perlu dipelajari, sebab saya yang naif dan masih bertatih ni pun hendak belajar, apa kena mengena ilmu kasyaf dengan MLM? Ada fatwa baru ker?

  9. Ninoz: laaa, tak reti rupanya tapi murni niat saudari tu menegur. Ingatkan boleh berkongsi ilmu dengan saya yang kurang arif, kurang ilmu pasal ilmu kasyaf dan bagaimana ia boleh dikaitkan dengan perniagaan MLM ni dan tujuan penulis itu singgah di semua blog orang dan meninggalkan ayat suci Al-Quran untuk mengumpan pembaca ke blognya?

    Kalau tak reti, macam mana saudari boleh tau sama ada saya ni fail (gagal) atau tidak dalam ilmu kasyaf yang saya sendiri bingung apa kaitannya dengan MLM ni?

    Ya, saya ingin sangat belajar, saya mengharapkan saudari dapatlah menzahirkan niat saya ni. Tapi selepas menegur, saudari terus berkata tidak reti (tidak tahu / tidak pandai), saya jadi bertambah bingung.

    Dan sedikit ilmu yang saya ada, kasyaf adalah satu karamah dari Allah SWT.

    Kesimpulannya, komen ninoz tadi agak mengelirukan pada pendapat saya, kerana apabila saudari mengatakan tentang kejahilan saya terhadap ilmu kasyaf, maka sekaligus saudari mengatakan bahawa penulis blog MLM itu memiliki kasyaf? Subhanallah.

    Mungkin ninoz boleh ceritakan dan perjelaskan maksud ninoz tentang kasyaf dan kaitannya dengan bisnes MLM oleh penulis itu yang meletakkan ayat Al-Quran sebagai umpan kepada pembaca memasuki blognya.

    Dan sekali lagi, bukan blog saya sahaja yang dimasuki untuk berbuat demikian, dan saya sudah anggap penulis itu sebagai pelacur blog kerana caranya itu murah, sangat sangat murah. Namun itulah MLM, cara mudah untuk kaya tanpa usaha. Bukan begitu?

  10. lerrrrr..kesahnyerrr
    kelaut dah peginyerr nih..
    my kasyaf statement is reffering to this :
    “And I know, tokeh kedai borong / runcit tu mesti handsome kan because you said “muda lagi tu”. Mesti ninoz macam ala ala suka kan. I know u must have some sort of imagination, that you will be his partner soon. kan kan kan, alah takper, kita kita jek tahu.”

    kasyaf wise sah sah statement failed nih..

    aduiii..
    blog mlm tu me tak jenguk punn lagi
    😀

  11. Ninoz: ohh habaqlah. Next time state clearly which is which, sebab dalam internet ni, your statement could be misunderstood if it is not being explain clearly.

    Wait, if so, please kindly explain the kasyaf on that particular matter.

    And ninoz, that statement is a figure of speech, dan kalau itu pun ninoz anggap saya ni jahil tentang kasyaf, well, blow me, I must shut down this blog now. Haha.

    And yes, I failed bab kasyaf ni and since you masih nak bercakap pasal ilmu kasyaf ni, care to explain further sebab takut mengelirukan orang pulak pendapat u nih. And yes, I intend to belajar kasyaf lagi, care to be my teacher? Mungkin ada nas yang sahih boleh dikongsi tentang bab kasyaf ni.

    And the bottom line ninoz, yes, your statement is still confusing.

    And ninoz, itu metafora, about the tokeh kedai tu. 🙂 Or in malay, we call it usikan.

  12. takde mende lah..
    me kononnya nak membombastikkan ayat..my mistakes..sorry ya
    🙂
    lemme rephrase:

    “hehhhh!
    fail la ilmu teka meneka, agak mengagak hang nih hazrey..pi sambung belajaq lagi..hahahahahaha”

    n its meant to be gurau senda too 😀
    wahhh..panjang lebo la plak komen harini..

  13. hahhah ninoz. love you too. 🙂 ohh that is in a good way of course.

    i love debate. It is in my blood – my mum told me that.

    Selamat Tahun Baru Cina ninoz.

    p/s: psst, kasyaf bukan teka meneka. 🙂 bukan telahan, bukan tilikan. nak jugak cakap yek si hazrey ni. hahahah

  14. I found this site using [url=http://google.com]google.com[/url] And i want to thank you for your work. You have done really very good site. Great work, great site! Thank you!

    Sorry for offtopic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *