SUE THE GOVERNMENT?

SUE THE GOVERNMENT?

Date: 21 Jan 2009

Johor Baru council sued by parents of dead son
By BEH YUEN HUI

JOHOR BARU: Parents of a man, who died after the motorcycle he was riding pillion hit a pothole, have filed a suit against Johor Baru City Council (MBJB) claiming the council’s negligence cost their son’s life.

Retiree Tan Nguang Chiang, 52, and Kok Yoke Hing, 53, also named MBJB Mayor as the second defendant when they filed the suit at the Sessions court registrar office on Wednesday.

In the negligence suit, they said their son Tan Cheng Ming fell from the motorcycle after it hit a pothole at Jalan Daya, Taman Daya here about 3am on Aug 17, 2007.

They said Cheng Ming died at Sultan Ismail Hospital some six hours later of severe head injuries.

Tan and Kok claimed that the accident was due to the negligence of the defendants who failed to cover or patch up the pothole.

They claimed the defendants also failed to put up relevant signage to warn motorists of the danger.

In their statement of claim, the couple said Cheng Ming was a chef earning RM1,400 per month and had given them half his wages.

They were seeking RM134,400 in compensation for the loss of income for 16 years.

They also sought RM5,680 in special damages and other damages.

The couple were represented by counsel Norman Fernandez.

* * * * *

Now, this is not something that we read or see everyday, except the potholes. So it seems, everytime rain drops heavy, it will leaves many potholes on the road. Unfortunately, it has been a standard policy for the local council to resurface the road with poor quality and as it rains again, we shall be welcome by more potholes.

And resurface again, and some lucky contractor gets the benefit of doing the routine again.

Only the moon Titan, the largest moon of Saturn, infrequent methane rain is thought to carve that moon’s numerous surface channels.

This is a precedence case, if I could ever remember it well.

Sebenarnya, lubang di jalan adalah satu pandangan biasa, dan trust me, we, the Malaysian drivers are expert in manevouring our vehicles especially those motorbikers. And yup, pillion rider seems to be so unfortunate, kalau tak pandai lenggok ikut melo-manevouring of the rider.

Almost all drivers in the city like KL, Penang or JB would have had some unfortunate experiences of bumps, near misses or even minor accidents caused by the potholes and manholes. In JB, it takes 7 generations to see potholes are being resurfaced.

And as we feel sorry for the couple’s lost, we must again, think. Can we submit the number of potholes on our road to Guiness World Book Of Record? Will this be a lesson to the local council to be more concern and proactive in resurfacing the potholes immediately? How do they work? Do they wait for some unfortunate event to occur, to act or they just sit on it?

This potholes issue seems like a never-ending saga, the tyres and rims of many cars have suffered the trauma of rough driving on our road, with the holes and bulging features of the roads. Me, I have not been spared the agony. Tayar pecah termasuk lubang, and lucky aku tak bawak laju. So, aku nak hire a lawyer to sue the local council for my loss?

Bukan ke potholes ni sesuatu yang sepatutnya menjadi salah satu perhatian utama local council?

Or do they wait for the media to put up a picture, for them to response with their standard reply: “oh we know about the potholes since day one, we are putting up a tender to appoint a contractor (??).” Is this the way they work? Or do they call friends to friends of contractors to submit a quote at a karaoke club?

And even claimed to be using the latest technology from German or any country God knows which one. And the only imported automation that they have are some “overtanned” workers to do the work. Machine? The only machine that I see is the lorry that pours the tar.

Memandangkan kita pembayar cukai yang sentiasa bercakap tidak apa, walaupun harta kita boleh disita bila tertunggak, buatlah apa yang diaorang suka, janji dah turap balik. Result? Biasanya yang diturap lebih tinggi seinci dua dari yang original. Do you know that bila diturap uneven, kekuatan mencengkam tayar ketika membrek akan depreciate? Ohh those people yang turap jalan tu tak ada kereta, so forgive them, shall we. Their mode of transport is lorry, bus and motorcycle.

And some replies yang biasanya media dapat ialah ohh kita ada pasukan pemantau yang sentiasa berada di jalanan untuk memantau dan memberi laporan pemantauan bagi jawatankuasa pemantau di pejabat kami, khusus untuk memantau pasukan pemantau yang memantau.

Aku santau diaorang baru diaorang tahu.

And these potholes left me to think, ini sebabnya kat Malaysia ni, baling batu blindfolded pun boleh terkena kedai tayar. And it is not cheap to do alignment kan. Jadi, perlu ke kita import tayar kereta tank bagi menggantikan

Kalau yang cekap memandu (how to rate this?), surely banyak close-encounters thruout their driving life.

For the fact is, our road is poorly maintained. And dah memang konsep kat Malaysia ialah, tunggu sampai orang mati, nyawa terbang, baru terhegeh hegeh buat kerja. ]

But I applaud some concerned road users yang ambik inisiatif to put dahan, kayu atau kon pada potholes.

Tapi yelah, kekadang aku tengok kayu atau dahan tu naik reput tak diturap.. until..

Local council should be more pro-active in maintaining the roads in their juris-dick-tion.

Lastly, for you out there, tips for your driving in Malaysia:

Tips For Driving Over Potholes:

  • Maintain full air pressure in all tires to give as much cushion as possbile between the pothol and the rim of the tire.
  • Sebelum korang swerve atau drifting your car, be sure to check surrounding traffic sebab bukan korang jek ada kereta.
  • Jangan tunjuk terer bawak laju bila nampak lubang / potholes. Kalau ada air lagi merbahaya sebab we don’t want to see your IC in any newspaper or any blog like ondscene blog, do we?
  • Jangan brek directly over a pothole. That will cause damage to your bumper sebab surely kereta belakang terus lanyak keta korang.
  • Kalau nampak potholes, don’t be bothered to call the local council sebab mungkin ramai lagi yang actually dah complaint of the same potholes but local council just don’t care. However, you can be a responsible citizen, pull aside and place a tree branch or anything that can be visible to oncoming vehicles. Or, alternatively, you may stand there and caution other drivers.

Jangan Stress Ok.

18 Replies to “SUE THE GOVERNMENT?”

  1. HEY…

    UNDER FEDERAL CONSTITUTION CLAUSE… GOVERNMENT MANA BOLEH KENA SAMAN?

    hehehehe…

    Local council punya traffic engineer tu memang nak kena push lebih tu.

    Itu jalan negeri erk? hmmm…

    Ke Bumi Hiway yang turap jalan tu?

    Kalau Bumi Hiway memang wajiblah orang-orang situ berjaga-jaga.

    Kalau idak jadilah cam MRR2 punya kes. Sampai ke sudah.

    Perhabis duit orang bayar cukai jalan setahun sekali je.

    hehehehehe

  2. I kalau u nampak sebenarnya i nak bagi standing ovation untuk u over this posting. Dah lama tak baca something yang related to my everyday survivial kat JB ni. I baru je membebel pasal jalan kat taman i yg baru turap…ada la dalam 200 meter..tapi about 3-4 inches higher dari jalan yang sedia ada..brek giler2 i yesterday.. i mean my car la.

    Asyik baca comments on AJL pun tak kemana. Tapi nak add la jugak apasal bebudak di panggil nyanyi masa finak AJL tu? On a school night? It was, kalau tak silap la dah pukul 10 lebih kot masa diorang nyanyi. Kalau kat UK sure parents dah kena bawak pi police station.. negligence

  3. Zakiah: Yes, the local council should be more proactive especially the engineer. Jangan sibuk mengangkut makcik jual nasi lemak, walhal banyak lagi isu besar yang perlu diberi perhatian. Jangan sibuk bagi statement, nak memperindah bandar / taman tapi benda yang penting tak dipedulikan.

    belle: and yes, like my brother bystander eye said: yang bekerja di jabatan gomen adalah kaki dan tangan sahaja sebab tu mereka dipanggil kakitangan.

    Nani: Pelik tak? Peliklah tu. Sebabnya, masa diaorang buat payment to these contractors, ada tak engineer verify that they have followed the specification yang ditetapkan? Pelik tak? Kalau ikut, kenapa ada yang tinggi ada yang rendah? Tak ke sahabat sahabatku Yang Dipertua semua tak check tu semua?

    Im heading to Taman Scientex in Pasir Gudang to do a story about potholes there. let me know your taman. Dah berturap, tak even? Haaa.. bagi bagi..

  4. Betul ke kita tak boleh saman kerajaan? Tapi kalau saman government agencies boleh kot rasanya…tp tak sure. There is one staff at my office who, on his way to work, and it was his first day, nak report for duty la, terlanggar lopak air dalam pothole kat area pontian..as a result he was hospitalised for quite some time and has permanent injury to his right arm. I think he is suing JKR or something like that over this.

  5. sebab tulah badan kehakiman dan hal ehwal perundangan tu adalah di bawah kanun atau peruntukan perlembagaan.

    Sebab government tulah yang jadikan government tu takleh disaman.

    hehehe…

    dalam kerajaan negeri, local authorities pun fall under kerajaan kan…

    mana boleh saman. Kalau dapatkan pampasan adalah peruntukannya dimana-mana. Sama ada federal constitution atau satu lagi akta yang melengkapkan federal constitution punya coverage.

    saman memang tak boleh.

    macam kes bukit antarabangsa. orang-orang kaya dan orang-orang yang pandai kat situ lupa.

    kerajaan memang tak boleh disaman.

    sebab tu kalau nak pilih menteri besar, pilihlah yang betul-betul boleh pegang kuasa besar.

    kalau nak pilih perdana menteri pilihlah perdana menteri yang boleh percaya pegang kuasa perdana.

    haish… macam kelas public administration and finance pulak jadinya komen aku Hazrey.

    muahahahaha

  6. Alah Hazrey, benda2 camni memang common kat Msia. Dorang buat kerja lembab lah and those pasukan pemantau dok relax je…takde pun pantau project yg tak sepatutnya….hahahha

    Anyway your government should follow Spore sytle…roads are very smooth, efficient and always upgrade…U go Spore……suka I….

    But I like Trengganu roads so far tak pernah kena lobang2 nie semua…one thing good I dont drive…..tai-tai kan duduk je, ada chauffer….

    Btw, u takde lagu santana ke or eagle???

  7. aku nak bg komen@pendapat yg tak seberapa:

    (1)malaysia dah merdeka berapa tahun? kenapa kat malaysia potholes punyer problem tak settle? why? negara2 maju ada problem remeh camni ke?

    (2)penah tak jurutera kerajaan pikir faktor cuaca kat malaysia yang panas & lembab bole contribute kualiti kerja turapan.

    (3) apa r&d yg dibuat oleh agensi kerajaan & syarikat milik kerajaan utk develop turapan yg lebih robust? korang sedar tak kerajaan peruntukkan berjuta ringgit utk geran R&D tapi hasilnya tak penah nampak. (mungkin aku silap? sila betulkan)

    (4) kalau kite sedar dgn keadaan sekitar, bile hujan, aliran air hujan bukan keluar dr permukaan jalan tapi bertakung atas jalan. takungan air tu punca potholes. kenapa structure jalan kat malaysia tak pentingkan bende2 camni, ALIRAN AIR…adakah mereka yg involve dgn infrastructure terlalu ignorant? mungkin aku silap sila betulkan. Cmon la, korang tak belajar geografi ke dulu? malaysia kan cuaca panas lembab.

    (5)pasal jurutera yg buat inspection tuh dah kire out of the question…and you know why.

    (6)kalau diorang jaga kualiti turapan tu in the first place, tak perlu susah2 nak tampal lubang, org mati, pikir nak saman kerajaan.

    (7)adakah kerajaan accountable dgn sume nih? YA, aku yakin betul.

    (8)elakkan rasuah dalam kerja harian kita.

  8. Allow me to answer Zakiah first.

    As it involves public liability, government can be sued, there were many cases of summons being served to government for negligence e.g hospital, police contohnya. And to answer Nani's question, yes they can be sued.

    And Zakiah, aspek perundangan yang diperkatakan Zakiah agak kabur, tetapi let me answer: mungkin apa yang diperkatakan Zakiah adalah mengenai kes Highland Tower di mana Kerajaan turut dinamakan sebagai defendan tetapi it was quashed aside. The reason because there is third party involves.

    Same here, kalau macam kes kawan Nani contohnya, ia tentunya melibatkan third party iaitu kontraktor yang membuat kerja kerja penurapan, tentunya ia turut bertanggungjawab dan boleh dipertanggungjawabkan. Dan local council jika disaman, tentunya akan mempertanggungjawabkan kes itu kepada kontraktornya jugak.

    This is public liability case. Tetapi di sesetengah negara, ada termaktub dalam peraturan kecil local council mereka satu disclaimer untuk menafikan hak pengguna jalanraya dari mengenakan saman terhadap mereka jika berlaku kemalangan akibat dari potholes. Pun begitu, sebagai justifikasi terhadap disclaimer itu, mereka mewujudkan task force untuk memastikan pemantauan dilakukan secara berterusan dan tindakan diambil secepat mungkin dengan mengambil kira weather condition dan sebagainya to patch potholes.

    Faktanya, as I was talking dengan seorang peguam tadi, jika local council cannot be accountable and drag to the court of law, then they shouldn't be doing anything at all sebab ada immuniti and that is not a wise administration right and leaves us the tax payer with liabilities.

    Contohnya, saya bekerja sebagai pegawai kerajaan dan cuai dalam menjalankan tugas saya, definitely majikan saya akan turut diheret ke mahkamah jika saya disaman kerana saya dilantik sebagai agen kepada kerajaan.

    Satu lagi contoh yang mungkin berkait seperti kes di atas ada di link ini: http://www.bernama.com.my/bernama/v3/news.php?id=330840

    Nani, to answer your question, your fren must have a sufficient evidence of the accident that cause him his injury and losses and beyond reasonable doubt. Witness will be great help, pictures too.

    NurakaCenderawasih: Yes, altho I am a Malaysian with blue IC, I agree with you. It is the mentality and their work culture that requires a serious overhaul. And they do have jawatankuasa or pasukan or whatever they call it, and even council members, tetapi masih sama jugak. And yes, mungkin ramai yang akan berkata ohh singapore kecik, senang nak maintain, well they are wrong, it is the work culture that needed to be change to ensure all this will not happen again. And ohh, do expect statements such as, "kami akan mewujudkan satu badan khas", and the only badan that we see after that is badan diaorang ke hulur ke hilir dalam office. Cerita macam ni dah TERLALU biasa sangat dalam the administrative bodies in Malaysia. Kiranya macam rerun of the same episode, cuma yang membezakan ialah different actors.

    Azhan: jawapan aku mengikut aturan nombor:

    (1)malaysia dah merdeka berapa tahun? kenapa kat malaysia potholes punyer problem tak settle? why? negara2 maju ada problem remeh camni ke? <– sebahagian dari tarikan pelancong bagi program Zoom Malaysia / Zoom Potholes.

    (2)penah tak jurutera kerajaan pikir faktor cuaca kat malaysia yang panas & lembab bole contribute kualiti kerja turapan. <– they are too busy with paperwork at the office. Dan mereka study di negara yang climate nya berlainan, so next question pls.

    (3) apa r&d yg dibuat oleh agensi kerajaan & syarikat milik kerajaan utk develop turapan yg lebih robust? korang sedar tak kerajaan peruntukkan berjuta ringgit utk geran R&D tapi hasilnya tak penah nampak. (mungkin aku silap? sila betulkan) <– The only geran that I know that become an issue in the media is geran tanah. That geran must have disappeared somewhere. R&D is for publicity only. Period.

    (4) kalau kite sedar dgn keadaan sekitar, bile hujan, aliran air hujan bukan keluar dr permukaan jalan tapi bertakung atas jalan. takungan air tu punca potholes. kenapa structure jalan kat malaysia tak pentingkan bende2 camni, ALIRAN AIR…adakah mereka yg involve dgn infrastructure terlalu ignorant? mungkin aku silap sila betulkan. Cmon la, korang tak belajar geografi ke dulu? malaysia kan cuaca panas lembab. <– they failed geografi.

    (5)pasal jurutera yg buat inspection tuh dah kire out of the question…and you know why.

    (6)kalau diorang jaga kualiti turapan tu in the first place, tak perlu susah2 nak tampal lubang, org mati, pikir nak saman kerajaan.<– we have too many lawyers in Malaysia, at least give them some jobs.

    (7)adakah kerajaan accountable dgn sume nih? YA, aku yakin betul.

    (8)elakkan rasuah dalam kerja harian kita. <– rasuah? apa tu? Ala belanja karaoke bukan rasuah, bukan saya ambik duit dari orang tu. Saya satu sekolah dengan dia. 🙂

  9. hazrey itu bukan pampasan ke?

    setahu aku itu pampasan. tuntutan kerugian tak sama dengan saman kan?

    sebab aku rasa prof aku ada sebut dulu dalam klausa

    Public Authorities Protection Ordinance 1948 mungkin.

    Sebab dia dengan jelas sebut, Government can sue you but you cant sue government. (kata-kata prof akulah)

    Sebagai contohnya;

    Majlis Bandaraya Johor saman Kontraktor Abu sebab jalan rosak teruk tak ikut piawaian. Itu boleh.

    Tapi kalau macam kes jalan rosak akibatkan kemalangan tak boleh aku rasa kalau makcik limah nak saman PBT.

    Lagipun secara logiknya kalau government boleh disaman oleh orang yang ditadbir maka pentadbir tu taklah ada kekebalan.

    Macam tu kau boleh saman PDRM lah? kalau diorang buat keja tak betul?

    Yang kita boleh saman Pegawai kerajaan tu. Cthnya macam saman Ketua Polis Negara.

    Tapikan kau pun takboleh nak tuntut saman kat Perdana Menteri tau. Yang boleh kau buat charge dia under kesalahan rasuah. Mana boleh saman.

    Contohnya dalam kes budak patah tangan ke apa dulu. Masuk court untuk tuntutan kerugian tapi bukan saman.

    So, aku percayalah cakap profesor aku dulu yang government takboleh kena saman. Tapi boleh tuntut kerugian atas kecuaian.

    Pasal public administration ni, kalau kita korek sampai ke lubang cacing akhirnya memang kita akan tahu memang kita tak boleh saman government.

    lagipun secara logik akal government yang buat rules takkanlah government yang kena saman balik. Macam JPJ saman orang tak pakai tali pinggang keledar. Kita boleh saman balik ke JPJ sebab dia salah saman kita?

    Dan secara logiknya badan kehakiman dan perundangan bawah federal constitution juga.

    Kalau kita kata government boleh disaman maknanya kita boleh saman mahkamah tinggi semua ke?

    Tak kita tak boleh saman government. Banyak akta melindungi pegawai kerajaan dan juga badan kerajaan daripada disaman.

    Yang boleh dibuat tuntutan pampasan.

    Kalau tidak mestilah kes MRRII contohnya Majlis Perbandaran terlibat boleh disaman oleh rakyat.

    Jadi aku setuju dengan profesor akulah yang government tak boleh disaman.

    Lagipun kalau ada pun kes saman kepada government agencies cthnya macam kes MUSA Hassan tu kan, dia saman individu. Itupun aku rasa bukan saman secara total atau makna saman sebenar.

    Sebab dia ada klausa yang jelas melindungi government dari disaman orang yang ditadbir.

    Contoh paling simple, kalau kerja government kita langgar kontrak kita kena bayar balik kepada kerajaan. Tapi kerajaan boleh batalkan kontrak kita tanpa sebarang alasan pun.

    Cthnya macam budak-budak apa yang loan ditarikbalik walaupun diorang dah daftar jadi student.

    So aku tetap percaya kata profesor akulah yang government tak boleh kena saman.

    Kalau tak mestilah dah berjuta-juta saman individu boleh keluarkan kat PBT kan.

    Huhuhu…

    Nanti aku cuba dapatkan Public Authorities Protection Ordinance 1948.

    Sebab aku cuma ada Federal Constitution dengan Local Government Act 1976 je sekarang ni.

    Hahahaha…

    Aku lawan kau ni Hazrey.

    Hahahahaha….

  10. Btw, bro lagu Black Sabbath(War Pigs) syiok dengar…Pepagi buta I dah bukak….betul punya memekak boleh bangunkan seisi rumah dah…..BEST……..BEST……takyah pakai alarm………

    I pun ada Black Sabbath cd….untuk memekakkan telinga……hahahaha…..

  11. Zakiah,

    Well, apa yang dimaksudkan saman itu ialah penyampaian saman bagi menuntut kerugian.

    And I love debates. And talking about Public Authorities Protection Ordinance 1948, thru The Highland Towers Civil Suit No. S5-21-174-1996, hakim ada menyebut mengenai imuniti terhadap kerajaan malaysia.

    Kes STEVEN PHOA CHENG LOON & ORS V. HIGHLAND PROPERTIES SDN BHD & ORS at the High Court Malaya, Kuala Lumpur Hakim James Foong, penghakiman bertarikh 11 AUGUST 2000.

    Sebanyak sepuluh pihak disebut sebagai defendan iaitu:

    1 Highland Properties Sdn Bhd
    2 Wong Tin Sang (t/a Konsortium Jurubina Perunding)
    3 Wong Yuen Kean (t/a Waja Perunding)
    4 Majlis Perbandaran Ampang Jaya
    5 Arab – Malaysian Finance Bhd
    6 Tropic Development Sdn Bhd
    7 Metrolux Sdn Bhd
    8 MBf Property Services Sdn Bhd
    9 Kerajaan Negeri Selangor
    10 Pengarah Jabatan Tanah & Galian Negeri Selangor

    Bagaimanapun, Hakim James Foong memerintahkan tuntutan terhadap defendan ke-6, 9 dan 10 diketepikan dengan kos. Manakala saman tuntutan terhadap defendan lain dibenarkan berdasarkan pecahan berikut:

    Defendan pertama: 15%,
    Defendan kedua: 10%,
    Defendan ketiga 10%,
    Defenda keempat 15%,
    Defendan kelima 30%,
    Defendan ketujuh dan kelapan 20%;

    Perhatikan, defendan keempat adalah Majlis Perbandaran Ampang Jaya.

    Pun begitu, beliau ada menyebut, antaranya, "I am much convinced by this argument above and based on the facts as disclosed I find such duty of care exists and this duty has been breached by this defendant resulting in damages to the plaintiffs."

    Beliau seterusnya merungkaikan fakta berikut:

    "Section 95(2) Of Street, Drainage & Building Act (Street, D & B Act):

    Though negligent for the acts stated, the main thrust of the 4th defendant's defence is its claim for immunity offered by s. 95(2) of the Street, D & B Act which provides:

    The State Authority, local authority and any public officer or officer or employee of the local authority shall not be subject to any action, claim, liabilities or demand whatsoever arising out of any building or other works carried out in accordance with the provision of this Act and any by-laws made thereunder or by reason of the fact that such building works or plans thereof are subject to inspection and approval by the State Authority, local authority, or such public officer or officer or employee of the State Authority or the local authority and nothing in this Act or any by-laws made thereunder shall make it obligatory for the State Authority of the local authority to inspect any building, building works or materials or the site of any proposed building to ascertain that that the provisions of this Act or any by-laws made thereunder are complied with of that plans, certificates and notices submitted to him are accurate.

    In evoking this provision for the benefit of the 4th defendant, Mr. Viswanathan did not fail to remind me of a passage in my judgment in Dr. Abdul Hamid Rashid v. Jurusan Malaysian Consultant & Ors(supra) supporting the concept of economical loss is recoverable where I reiterated that:

    If there is any fear that this approach may encumber the local authorities to pay out substantial claims due to their negligence in granting approvals or inspecting building works, there is section 95 of the Street, Drainage and Building Act, 1974 (Act 133) which prohibits such authorities to be sued.

    Sambungannya:

    Then s. 124 of the Local Government Act says:

    The Public Authorities Protection Ordinance 1948, shall apply to any action, suit, prosecution or proceeding against any local authority or against any Councillor, officer, employee, servant or agent of any local authority in respect of any act, neglect or default done or committed (emphasis added).

    But in s. 2(a) of the Public Authorities Protection Ordinance (which has become the Public Authorities Protection Act 1948) it says:

    Where, after the coming into force of this Act, any suit, action, prosecution or other proceeding is commenced in the Federation against any person for any act in pursuance or execution or intended execution of any written law, duty or authority or in respect of any alleged neglect or default in the execution of any such written law, duty or authority the following provisions shall have effect – the suit, action, prosecution or proceeding shall not lie or be instituted unless it is commenced within thirty-six months next after the act, neglect or default complained of or, in the case of continuance of injury of damage, within thirtysix months next after the ceasing thereof (emphasis added).

    Pun begitu, in his written judgment which is available at http://www.lawyerment.com.my/library/doc/laws/casecode/jdgm/11082000-01-7.shtml hakim ini membuat analisa berikut:

    Analysis – Nuisance

    By the acts and/or omissions of the 4th defendant elaborated above I also find that the 4th defendant is an unreasonable user of its land in failing to maintain the East Stream post collapse which is under its care. Its acts and or omissions are foreseeable to cause a damage to the plaintiffs – its neighbor. For this, I find the 4th defendant is also liable to the plaintiffs for nuisance.

    "n my view, MPAJ could not seek shelter in s. 95(2) of Act 133 because this is a case of negligence in failing to formulate and implement certain works or plans and not negligence in carrying out those works or plans. There was an assumption of responsibility by MPAJ to do what it had promised to do. The respondents alleged that its failure to do so had exposed MPAJ to liability for negligence. The negligence involved a complete absence or failure of works or plans to be done or effected and not with the manner in which the works or plans were being carried out or with the approval and inspection of those works or plans which would have immunized MPAJ from liability for negligence under s. 95(2) aforesaid."

    "Moreover, I do not think it would be in the public interest that a local authority such as MPAJ should be allowed to disclaim liability for negligence committed beyond the expansive shelter of s. 95(2) or other relevant provisions of Act 133 nor would it be fair, just and reasonable to deprive the respondents of their rightful claims under the law. The respondents’ claim for negligence by way of writ action is perfectly proper in law." Quote Hakim Steve L.K Shim, Hakim Besar Sabah & Sarawak at the Federal Court on 17th Feb 2006
    (source: http://www.kehakiman.gov.my/judgment/fc/latest/01_4_2004_W_%5B1%5D.htm )

  12. defendan ke-6, 9 dan 10 diketepikan dengan kos…

    6 Tropic Development Sdn Bhd
    9 Kerajaan Negeri Selangor
    10 Pengarah Jabatan Tanah & Galian Negeri Selangor

    kan betul memang ada imuniti kat pihak kerajaan.

    susah menang kalau saman kerajaan. Itupun tuntutan kerugian sahaja.

    Mana boleh saman atas sebab kesalahan atau kita kata misconduct.

    Pampasan kerugian sahaja yang membawa maksud kerajaan tidak akan membayar saman.

    Itulah imunitinya.

    PBT terkena masa kes ni mungkin sebab lawyer tu tak pandai nak tudingkan jari kepada individual punya salah i.e planner dia ke atau engineer dia. In which again memang akan kalah jugalah jawabnya at the end sapa yang berangan nak saman kerajaan.

    Semuanya terletak pada tangan Lawyer nak guna klausa mana dalam akta yang ada dlm pentadbiran negara.

    Sebab kalau nak counter back, peguambela patut refer kat TCP Act 172. yang mana Act 172 tu ada banyak kelemahan yang membolehkan PBT kena bayar pampasan yang tinggi dalam apa-apa tuntutan tribunal. Tuntutan pampasan. Bukan saman. Sebab kalau saman lagi tinggi jumlahnya.

    Kalau tuntutan kerugian cumalah nilai property yang rosak.

    Itulah argument aku hazrey.

    hahahahaha

  13. Zakiah, Yes and No.

    Apa yang disebut dalam penghakiman itu ialah, adalah menjadi tanggungjawab MPAJ sebagai neighbour / jiran yang bertanggungjawab terhadap East Stream tetapi tidak melakukannya. So ada negligence di pihak local council, walaupun dibantah dengan mengemukakan hujah bahawa tanah milik MPAJ diselangi tanah milik orang lain.

    Pun begitu, di bawah prinsipal Donoghue versus Stevenson, jarak atau proximity tidak terkongkong pada fizikal sahaja.

    So, dalam perbincangan kita ni, yang menjadi topik ialah sama ada local council can be sued or otherwise, judgment Highland Tower ini mungkin boleh dijadikan rujukan.

    Dan itu adalah tuntutan kerugian selepas saman disampaikan terhadap kesemua defendan terbabit.

    And yes, TCP Act 1976 (dan bukan 1972).

    And, kesimpulannya, selepas penat berhujah ni, the most admirable effort that should be taken by all local council is to have a task force to look into matters that endangers tax payers.

    Seharusnya dan sewajibnya local council lebih proaktif dan tidak duduk diam untuk menyelenggara. I think the newly Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) perlu letak orang di local council.

    Yang penting ialah bagaimana mengelak dari tragedi seperti itu berulang? Atau seperti biasa, hangat hangat pada awal sahaja?

  14. “TCP Act 172. yang mana Act 172”

    Hazrey aku cakap Act 172… bukan 1972 lah…

    itu nama panggilan act tu. Akta 172.

    ha ah. Betul aku setuju tu. Tulah sebabnya diorang banyak yang buat kerja sambil lewa. Sebab diorang kan kebal.

    Masa diorang angkat sumpah nak jadi government staff tu diorang tak sedar diorang tu sebenarnya besar tanggungjawab.

    SPRM should take note benda nilah. Aku setuju tu Hazrey.

    Buatlah entry baru. BTW. eh haritukan kes dalam buletin utama pasal kilang polisterin busuk tukan, kau cover erk…

    Kenapa kau suh diorang berlakon tutup hidung beria sangat. fake tau. Lagi-lagi makcik yang kat koridor apartment tu…

    budak-budak kelas tu pun. kesian tau diorang.

    hahahahaha

    Eh buatlah entry best lagi yang boleh orang buka mata lagi.

    P.S: ACT 172 LAH ABANG. BUKAN 1972.

  15. hahaha it must be my eyes lah tu. Hahahah.. Ok ok TCP Act 172. That is Town and Country Planning Act (Act 172) right? Tak really familliar with that act. Tapi tau banyak kelemahan, dan banyak kali amended subsections dia.

    Nope, the kilang story was not my story. I go for high profile stories. hahaha.. Seriously memang not me, and I agree with you, memang nampak fake abis. Aku tengok pun memang fake abis.

    Entry lain ehh? Alah, kalau entry camni kan, aku dengan kau jek menonyeh.. Meh kita cerita pasal Vazz the bomb.

    Orang kita ni mana suka citer berat berat, citer pasal hiburan depa suka lah.

  16. tak baik tau, tok yang.

    kita mana reti nak nyampok sbb tak reti sangat ordinan? act? apa2 jerlah.. so membaca jelah untuk tambah pengetahuan…

    cheessee!!! skema gilo bunyiknyo… wakakakak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *