LATEST: KING OF UNDERWORLD IN JOHOR HAS BEEN DETAINED.

LATEST: KING OF UNDERWORLD IN JOHOR HAS BEEN DETAINED.

SEORANG PEMIMPIN PARTI MIC DI JOHOR DITAHAN MENGIKUT ORDINAN DARURAT PADA ISNIN LALU.

LELAKI BERUSIA 44 TAHUN ITU DIPERCAYAI DIGERUNI DI JOHOR DAN TURUT MEMILIKI 18 REKOD LAMPAU ATAS PELBAGAI KESALAHAN JENAYAH.

PEMIMPIN MIC ITU KINI DITAHAN DI PENJARA SIMPANG RENGGAM, JOHOR UNTUK TEMPOH DUA TAHUN.

More on this tonight.

This is the latest news that I covered today. It is an exclusive, ohh wow, I got an exclusive! Unlike wartawan hiburan, I always get an exclusive and tak payah nak beratur kat luar wedding hall and getting screwed by akubimbo or anything alike. Kah Kah kah… I have a good PR with people and I don’t ask silly question like: “Apa perasaan makcik bila mengetahui anak makcik meninggal?”.

To have an insight of the news, do tune in to your national tv tonight. Jangan tengok bola malam ni. Ehh ada bola ker malam ni?

Doing news on crime is rather risky. Ask any friend that you have that works for any media company and attached to crime desk.

I have been cornered by three men after reporting on a illegal activities in Johor Bahru and kena ugut bunuh, my car was tailed, kena simbah cat, kereta kena scratched and many more things that was beyond anyone’s imagination in undertaking my responsibility as so-called journalist.

Itu belum lagi, hot stunning girls stalking me as they admire my work.. kah kah kah wishful thinking.. Mana adanya.. Men ada lah.. And that may constitute myself to gay society. Ishh.. jauhkan jauhkan. Nabi tak mengaku umat..

Talking about covering crime stories, there are some reporters yang kekadang ‘passionate’ about it. So passionate that they do not know what they are asking nor doing. And like my comment post @ akubimbo.blogspot.com I did mentioned they are still journalist yang tanya adakah mangsa bunuh itu mati. Pening kepala aku bila pikir kenapa soalan macam tu boleh keluar. Truly, quality of journalism is rather rendah nowadays. We are lack of articulate, witty and analytical journalist.

When we approach people for comment, I realised that in Johor Bahru, people are rather shy. Diaorang malu bercakap pada mikrofon walhal aku tengok pusat karaoke berjenama mahal dan berjenama RM1 satu lagu dan masuk satu kampung dalam satu bilik, banyak. Relevannya, mungkin sebab I did not ask them to sing, tapi ask them to comment.

Perhaps the next time around, I will bring a mini compo and play a karaoke number. Tapi itu menambah equipment, yelah, mesti kena bawak list of songs.. and I must remember who and what singer and song. Lecehlah… Any suggestion anyone?

Sometimes, people can just run away and lucky them, I don’t acah acah them or anything like that. I just mumbles to myself and say, thank you for making my life easier (but in a cynical way). Ohh, definitely I won’t be saying that to them, especially considering they may smack me or kick me in the butt. That won’t be handsome to me kan.. hahahahah…

But why is it that people of Johor Bahru tak suka masuk TV? Kan glamour?? At least orang kampung boleh tengok.. and say something like: “Ehh Leman masuk TV, Ehh Saniboey masuk TV, Ehh Lina masuk TV lah; Fuyooo Si Atan masuk TV.. etc etc etc.. or to make things even sweeter, lets take a close up shot of the respondent who is being interviewed and that shall do them a favour and make them smile for a month or more, at least!



Kesimpulannya, mungkin sebelum diterjah oleh wartawan seperti aku, diaorang taknak sebab aku tak beri kesempatan pada mereka untuk touch up, pakai lipstick dulu atau mungkin baju mereka tak sesuai untuk ditemuramah pada hari itu, bagi wanita. Wanita memang conscious sikit tang baju, lipstick etc. Ada tu, siap beritahu, takperlah dik, akak tak cantik hari ini sebab kasut tak matching. Sejak bila ntah cameraman aku shoot sampai kasut, aku pun tak tahu.

Manakala bagi lelaki, mungkin kebetulan masa aku terjah tu, diaorang takut kantul sebab beritahu bini diaorang, ada meeting kat office padahal kat tempat lain, dan apabila keluar TV nanti, akan menjadi satu lanjutan kisah buat mereka walaupun dalam hati kecil mereka, meronta meronta untuk memberi kerjasama memberikan komen mereka.

To all girls and women out there, please make sure to spare some of the attire above, the next time keluar rumah sebab takut some TV crew datang nak interview.

Dan selalu jugak, kalau nak cari man on the street, kebetulan yang ditegur itu adalah satu pasangan, si suami pasti akan menolak isteri ke depan, suruh isterinya cakap dan dia taknak. Timbul satu kesimpulan di sini, mungkin si suami dah biasa kot bini dia kuat ‘bercakap’ atau bahasa kasarnya ‘kuat membebel’ kat rumah.. Kah kah kah.. So benda ni automatik.. Dan biasanya kedengaran..”Alah u jerlah cakap..”

So, harap harap kalau ada orang Johor baca, pastikan sebelum keluar rumah, ada sudah pastikan kasut dan handbag matching; lipstick standby dalam bag etc etc.

Cheers !!

2 Replies to “LATEST: KING OF UNDERWORLD IN JOHOR HAS BEEN DETAINED.”

  1. dear online “SUGAR-SUGAR” daddy;

    “…knows to use the right word. kudos to you…”

    Million thanks. I keep it in my heart as one of the driving force.

    Thank you for the lolipop (spell correctly rigth?)

    Keep COOL

  2. Dear Zakiah,

    Wohaa.. no prob. Kita kena admire the work of others for others to know the quality of their work. Kalau tidak, sampai kiamat pun kita tak tahu ok ke tak ok, last last kita syok sendiri. Hahaha.. Like me, always syok sendiri, if you know what I mean. Haha..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *